• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NETHEBenesov u Prahy
    Něco málo z historie o našem městě pro ty, co to neznají....

V 11. století za vlády Přemyslovců probíhala kolonizace dosud neobydlených oblastí jižně od Prahy. První osídlení Benešova je na místě dnes zvaném Na Karlově, kde vznikl panský dvorec, kostel a okolo nich osada. Poté se centrum přesunulo výstavbou městského tržiště na dnešní Masarykovo náměstí. Na Karlově byl založen minoristký klášter a majitelem se stal pražský biskup Tobiáš z Benešova, který si záhy vybudoval nové sídlo – Konopiště. Po vymření Benešoviců se majiteli stávají Šternberkové a po nich městu zůstal znak – osmicípá zlatá hvězda v modrém poli. Jan Žižka z Trocnova vypálil klášter, když tudy táhl roku 1420 na Prahu. Velkou ranou pro město byla třicetiletá válka a zvláště obsazení švédským vojskem v roce 1648, jehož následky město poznamenaly na mnoho let.

Roku 1703 byla založena piaristická kolej, na které se vyučovalo základní vzdělání a také gymnázium. Benešov se vykoupil z poddanství roku 1802 a jakožto etnicky české město se stal místem vlasteneckých aktivit. Od roku 1871 prochází městem železnice Praha - České Budějovice.

Více o městě se dozvíte tady

Stránky města; a seznam lidí z nyxu najdete na nástěnce

rozbalit záhlaví
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    JESTERDAY: Tak hospod je fůra, nejlepší mi přijde asi na náměstí Krčma u Kašny. Jinak vlezete a uvidíte co je tam za společnost :D. Zahrádky jsou na naměstí, na Bábě a na Tůmovce.
    Diskotéky:
    Pod Stromem - je to mrňavý, drahý, je tam narváno, zahuleno, ale chodí tam pařit půlka města
    Bar XXX - špinavý, smradlavý, levný, plný dětí, je tam ale taky dost lidí, tanec a sednete si
    Pod Brankou - nechodit - smažky, ukrajinci, divnolidi, tancuje se tam
    Bar Cihelna - pěkný, spousta lidí, kulečník, holka u tyče, ale netancuje se tam
    Bar Peklo - teď tam mají 40% slevu na všechno pití :o) - je to jak kdy, někdy se tancuje, někdy tam nikdo není, osobně tam chodím nejradši, semtam se zadaří a je tam nějaká akce a živo a zábava, někdy diskošky
    Atlas Music Club - pěkný, ale otevřeno a akce jenom někdy, to byste si museli zjistit
    Pak občas chodím do tý herny vedle korony, mají rumakolu za 30, gauče a semtam se tam hraje a tancuje
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    JESTERDAY: no tak chodí se tam jen Pod Strom nebo do Cihelny což je pod v přízemí kulturáku co stojí na kopci..... jinde je to takové asi nijaké... do restaurace na karlov do hotelu..... zvonice co je vedle.. nebrat.. je to předražené a jídlo nic moc...
    JESTERDAY
    JESTERDAY --- ---
    Zdar Benešováci, jsem teď na víkend v okolí, kvůli bratránkovo 18. narozeninám a napadlo mě ho vytáhnout jeden večer do Benešova, máte nějaké rady, tipy a triky kam vyrazit, čemu se vyhnout, co zkusit? Předem díky ;-)
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    já to byl jen vomrknout.... jako dobrý..ale radši jsem jel na chatu :-DD
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Jak se těšíte na LiR?

Lístek benešáka mám, ale asi jedu na víkend pryč...
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BLEVAJZZ: nestraš
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    :-DDDDDDDD kééž by :-)
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    PRUSATKO
    PRUSATKO --- ---
    LiR ma v arealu kasaren svoje kouzlo :-)
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BLEVAJZZ: sice jsem tam nebyl, není to moje krevní skupina, ale pro Benešov je to podle mě dobře
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    Let It Roll se v Benešově konat může, řekli zastupitelé města - Benešovský deník
    http://benesovsky.denik.cz/...it-roll-se-v-benesove-konat-muze-rekli-zastupitele-mesta-20131218.html
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    KUBAN88: jojo, nejlepší škola v Benešově :-D
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    BLEVAJZZ: tys chodil na Karlov vlastne,co? :)
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    KUBAN88: a nam podaval mic z jeho zahrady kdyz jsme ho tam vzdycky zakopli:-))...nikdo tam nechtel chodit zvonit, jsme se ho bali:-)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    BLEVAJZZ: tak já k němu chodil, že ano... a jeho žena mě učila v první třídě
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    když už to kuban88 dal na FB... :-)
    Zemřel Mgr. Vladimír Cidlinský: Benešov
    http://benesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=15564
    MANDYL
    MANDYL --- ---
    KUBAN88:
    BLEVAJZZ: diky za info, alespon ze tak .-)
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    MANDYL: vznesl sem tento dotaz u mě na FB..a zjistil jsem že to dokonce dělal bratr mé kamarádky :-) a všichni se vyjádřili že ta cena je k té kvalitě přímoúměrná.. takže asi OK :-)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    MANDYL: ta cena je naprosto OK
    MANDYL
    MANDYL --- ---
    taky jsem se fakt bala, a nakonec to neni UPLNE hrozny. ale stale se mi to zda spis jako vecernicek, nebo "popularne-naucne" video pro zakladni skoly.. mne by hlavne fakt zajimalo, jestli ta cena je ok, protoze mne se to zdalo prilis. tak by me zajimal nazor nekoho, kdo se v tom pohybuje, jestli je ta cena fakt adekvatni
    PRUSATKO
    PRUSATKO --- ---
    video me ptijemne prekvapilo, cena asi nakonec ok, pokud je tedy ve vice jazykovych mutacich ve stejne kvalite, jen teda ten vlacek je vtipny vzhledem k jeho fungovani :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam