THE GREAT DEBATE REMARKS
John McCain remarks: "potřebujeme zajistit, aby nedocházelo k přehnanému narůstání státního aparátu a prozkoumat účetnictví všech státních agentur a potřebujeme schopné lidi - mě osobně se podařilo ušetřit státu v kontraktu s boeingem 7mld $. , je potřeba zajistit snížení daní pro firmy, které je dnes na úrovni 35 procent, abychom zajistili lidem práci"
"zdravá ekonomie je základem - dnes dlužíme Číně 500mld $ a s těmito věcmi je třeba něco dělat"
"když jsme se dostali do Baghdádu všichni nás oslavovali a poté se udělalo mnoho špatných rozhodnutí já jsem navrhoval strategie, které se později ukázalo, že fungují, v iráku vítězíme a odejdeme jako vítězi. Když jsem naposledy byl v Bagdádu zúčastnil jsem se ceremonie, kdy 600 amerických vojáků dobrovolně zůstalo v iráku na další období se slovy - nechte nás vyhrát tuto válku pro svobodu iráčanů - to je to co se děje a naše strategie funguje. gen. Patreus si je jist, že Irák je klíčovým bojištěm ve válce s extremismem. Pokud bychom nechali situaci zhoršit bude to pro nás i horší v Afganistánu. Nejsem zastáncem vojenských zásahů v Pakistánu, takové věci bych neříkal nahlas je třeba jednat s pakistánskou vládou a místními lidmi. Výbuch v hotelu v Islamabadu byl varováním pakistnské vládě, aby s námi přestala spolupracovat. Byl jsem pro první válku v Zálivu , pro zásah v Bosně oproti ostatním republikánům, souhlasil jsem s řešením Kosova, avšak vždy jsem byl proti zásahům v Somálii a můžu potrvdit, že to byla správná rozhodnutí."
"Pokud bychom přijali strategii Baracka Obamy v Iráku, tak se naše strategie rozpadne a válka proti terorismu bude na cestě k bolestivému konci."
"Jsem přesvědčen, že s ostatními demokratickými režimy na světě přesvědčíme Irán, aby upustili od amibicí získat jaderné zbraně."
"Když jsem se podíval do oči V. Putina viděl jsem jediné - KGB, jedná se o zemi zbohatlé petrodolary a s ambicemi obnovit jejich impérium. Je třeba dát jasné podmínky Rusku, a případné postihy za jejich porušení. Chtěli bychom s Ruskem spolupracovat, ale musí ctít mezinárodní právo. Podle mě celá situace v Gruzii má hodně společného s Ukrajinou a cítím, že bychom měli ukázat jejich podporu."
Barack Obama remarks: "protože je dnes ekonomika v krizi a zřejmě v dalším období dojde ke snížení daňových příjmů je již dnes jisté, že příští prezident bude čelit težkým rozhodnutím a snižování daní není dnes únosné "
"před 6 lety jsem byl zásadně proti válce v iráku, nevědeli jsme kolik nás to bude stát, jaký na nás bude mít svět pohled a hlavně kvůli neskončené válce v Afganistánu, akajda je dnes silnější než v r. 2001 , každý měsíc tam utratíme 10mld $, neměli bychom váhat v nasazení armády pokud jde o ochranu američanů, a já bych osobně nikdy neváhal ale válka v iráku nebyla ten důvod" I když v Iráku došlo k určitým úspěchům ale za jakou cenu - 4 tisíc životů a 700mld $. Viděli jsme Afganistán - podle Johna McCaina byla situace stabilní a víme, kde jsme. Náš hlavní cíl je najít a zmáčknou Bin Ladena a Irák byla chyba. Do Afganistánu je třeba poslat nové vojáky co nejrychleji 2-3 brigády minimálně.
Musíme začít řešit i situaci v Pakistánu, dokud tam situaci nevyřešíme nebudeme v bezpečí. Jestli budeme vědět, kde je Bin Ladin a jeho vrchní velitelé a Pakistán je nebude chtít vydat, tak si pro ně zajít vidím jako správnou strategii.
"Válka v Iráku Iránu pomohla, během posledních 2 let se jim podařio získat daších 200 odstředivek, potřebujeme více tlaku, potřebujeme například v těchto vyjednáváních pomoc Ruska, které by sen. McCain neoznačil za demokracie, rozhodně můžu prohlásit, že během mého prezidentství by se Iránu nepodařilo dostat k jaderným zbraním. Ahmadinejad není nejdůležitější postavou Iránu, a proto nemusí být tou správnou osobou se kterou bychom měli jednat. "
Musíme Rusku vysvětlit, že nemůžou být supervelmocí 21.století a chovat se jako diktátoři z 20.století. Musíme ukázat podporu třístrannému příměří v Gruzii a ukázat podporu Gruzii, České rep. Polsku a dalším spojeneckým zemím. Musíme obnovit gruzínskou ekonomiku , abychom zabránili vnitřnímu rozkladu ze strany Ruska. Putin se cítí silný kvůli příjmům z ropy a proto musíme zvýšit naší energetickou nezávislost - jako solární, větrná energie a jaderná zařízení.