• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLIPSESOUTH AFRICA... deep into the rainbow
    ::: LAND OF BEAUTY AND CONTRASTS :::

::: Be embraced by its people :::
    ::: Enriched by its culture :::
    ::: And have your senses awakened by its natural wonders :::

http://www.africkybiltong.cz - Ochutnej Afriku v ČR

rozbalit záhlaví
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    DUNICAN: https://maps.app.goo.gl/c3yPGFKoLiBWMgGi6 pro čecha ideální Bohemia. Dá se tam i slušně najíst.
    Die Mystic Boer už bohužel zavřeli. https://maps.app.goo.gl/hQqo9dmQEQViEsXn8
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    ECLIPSE: určitě:)
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    DUNICAN: Byl jsem tam vícekrát, ale s tím zkušenost nemam. Já řídím vlevo radši než vpravo. :) Univerzitní města jsou na tom většinou relativně líp. Takže Stelly bude dobrý. Chceš doporučit hospodu? :)
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    ECLIPSE: Díky! Já se zdržím opravdu jen pár dní, na auto si nevěřím (jízda vlevo), takže ty organizovaný tůry mi vycházej asi jako nejlepší varianta.
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    -venku se pohybovat radši jen přes den a na setmění už být v hotelu (a v centru měst) - Pokud nemáš auto, tak určitě. Jinak ve městě mít auto za jízdy zamknuté, aby ti někdo na červené nepřistoupil...
    -stolová hora by měla být přes den ok, i když jsem sám (i vedlejší stezky?) - No, když budeš někde uplně mimo, nikde nikdo, tak můžeš mít smůlu a narazit na pitomce (většinou s nožem), co bude chtít cash a třeba mobil. Na tripadvisoru takový story jsou.
    -ve městě i přes den jen v úplným centru? - To asi po pár dnech odhaneš sám, ale půjč si to auto, to ti dá relativní svobodu.
    -ty tipy přírody okolo města asi sám radši ne? Celá ta první stránka tě vyjde líp, když si tam zajedeš autem sám. Ale zase můžeš s cestovkou potkat podobně založený lidi a dálší dny s k nim přidat.

Jinak použivej Uber a Bolt, jen si kontroluj, že přijel, ten co byl v apce.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    ECLIPSE:
    ECLIPSE:
    dík moc. Budu bohužel sám, takže jestli to správně chápu, tak:
    -venku se pohybovat radši jen přes den a na setmění už být v hotelu
    -stolová hora by měla být přes den ok, i když jsem sám (i vedlejší stezky?)
    -ve městě i přes den jen v úplným centru?
    -ty tipy přírody okolo města asi sám radši ne? Možná s nějakejma cestovkama (např. https://www.tripadvisor.com/Attractions-g8048818-Activities-c42-Cape_Point_Western_Cape.html)
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    DUNICAN: Zkus plameňáky severně po pobřeží. Tučňáky kolem Boulder beach. Okolo Hermanus pozoruj velryby, v říjnu by mohli být vidět i ze břehu. Gansbai potápění se žraloky. Stolová hora, Lions head a Signal hill na západ slunce. Waterfront v centru (tuleni na molu). Robben island (rezervuj dopředu). Bokap pěšky. Nebo https://route62.co.za/

Centrum Capetown okolo Long street je velmi bezpečný, Stellenbosch jsme ve skupině prošli v noci taky úplně v klidu.
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    DUNICAN: Tak ideálně mít půjčený auto, na cokoliv. Pozor na Waze, aby tě po setmění nezavedl zkratkou do townshipu, prý tam okradli nějaký němce a řidič postřelení nepřežil.

Stolová hora pěšky je narvaná turistama, tam za dne nic nehrozí. Ale slyšel jsem že vystup na Lions head v podvečer, už může být problém (je to spíš náhoda). Ideálně u sebe mít pouze malou hotovost, žádný pas. Předat hotovost, i cca 10-20 EUR už je uspokojí a čekat až odejdou. Čim víc lidí pohromadě, tím líp. Zrcadlovka na krku může být magnet. Většina místňáků má lepší mobil než, tak tam nevim. :)

Western cape je proti Durbanu nebo JHB klidné místo. Byl jsem v lednu v obojím.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Ahoj, v říjnu jedu pracovně do Stellenbosch a chtěl bych podniknout i nějakou turistiku. Cape Town, Stolová hora, možná Mys dobré naděje.

Ale to, co si zatím čtu, mě dost odrazuje. Po přečtení několika oficiálních i neformálních zdrojů mám dojem, že v oblasti vládne kriminalita za bílého dne, a to i na turistických stezkách v přírodě, a že nikdo, kdo není dost streetwise by neměl vycházet z hotelu. Navíc ty zdroje jsou i >2 roky staré a od té doby se situace, pokud vím, zhoršila.

Jakoukoli radu uvítám.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ECLIPSE: tak vida, i JHB.... my měli po Vánocích velmi hojně deštivo všude, kde jsme byli, až jsme na to nebyli vybavení, a zelenalo se to všude nádherně
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    KERRAY: Tak jsme si nakonec 2 dali, jeden v Bloemfontein a jeden JHB. Ale prý je to psíš neúdržbou, než nedostatnem elektriky.
    Jinak tedy několik vydatných dešťů a celý se to tu krásně zelená.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ad KERRAY ECLIPSE: prý ani ten JB poslední rok neměl, tak jsem buďto něco blbě přečetl nebo někdo jen plácal
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Storms river, Tsitsiskama

ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Knysna

ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    Tak Western Cape žádný loadshedding poslední rok nemá. Tolik lidí má soláry, že se to projevilo i na celkovém výkonu.
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    KERRAY: St. Lucia je super...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ECLIPSE: enjoy, já zítra jedu ze St. Lucie (kde js po 20 letech a z tehdejších nuzných vesniček cestou z Mtubatuba jsou leckdy skoro honosné středotřídní domy) do JB a v pátek snad už jen přistaneme ve Vídni :D

a loadshedding je zpět i v JB, soudě podle redditu... ale vypadá to, že všude mají baterky a jediné, co nejede, je klima
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    KERRAY: letim v pátek do CT :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KERRAY: hah, tak to asi tak nějak v JB je, ale jsme v Ballito a nákupák jede na generátory, takže vše při starém... ale bože, ty ceny, ten výběr, omg
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    minimálně v Joburgu prý už od doby před letošními volbami nebyl loadshedding, nepotkal jste někdo nějaké vysvětlení? pár let jsem tu situaci nesledoval, a dost mě to překvapilo, čekal jsem to spíš horší než lepší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam