• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELIScala, Clojure, Groovy... Polyglot development with JVM
    SVETYLK0
    SVETYLK0 --- ---
    CERBERUS: Tak to je parada :-). A typove je to neco desktopoveho nebo webova aplikace?

    Jinak by me jeste zajimalo, budete ted pres leto brat nejake Scala brigadniky formou prace na dalku(z domu)? :-)
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Já teď hledám způsob jak scalu ve svém týmu zavést tak, abych si nenabil. Přeci jen mám tam různé konzervy a bojovat proti vlastním lidem se nevyplácí.
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    SVETYLK0: No u nas ve firme uz nejaky ten produkcni kod ve Scale mame a zaujalo to kdekoho :-) Ze zacatku se toho vsichni bali, ale ted uz jsou klidnejsi. A dokonce i par novacku co zjistilo ze piseme ve Scale se rozhodlo se ji naucit ... takze doufejme pozitivni vliv
    SVETYLK0
    SVETYLK0 --- ---
    Rozsireni by asi tolik nevadilo, ale nevim, jestli to nejak vyznamne zvysi pocet prispevku :-). Kolik lidi se bude Scalou zabyvat je imho otazka casu a sam jsem zvedavy, kdy ta "celosvetova vlna" dorazi v plne sile i k nam :-).

    Mimochodem kolega bude mit na pristi ak. rok tema bakalarske prace "porovnani Javy a Scaly" -- bude to, mam dojem, prvni (kdyz nepocitam sve referaty/projekty) vyznamny "prunik" samotneho slova Scala na nasi skole (VSB-TUO) ... tak jsem zvedav, jak si povede. Siri se to pomalu, ale jiste :-).
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    Napadlo mě, jestli by nebylo třebas vhodné rozšířit záběr diskuze i na ostatní marginální jazyky JVM, nejenom Scalu. Příliš příspěvků zde není a například i já pracuji paradoxně více s Groovy nebo nyní se snažím proniknout do Clojure z určitých pracovních důvodů. Myslím, že by to nebylo nic proti ničemu. Jaký na takové rozšíření záběru diskuze máte názor?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    SVETYLK0: máš to tam...
    SVETYLK0
    SVETYLK0 --- ---
    Zdravim,

    na irc.freenode.net jsem uz pred nejakou dobou zalozil kanal #scala-cz se zamerem vytvorit ceskou obdobu kanalu #scala. Zatim se tam toho moc nedeje, ale uvidime casem, jak se to bude vyvijet :-). Pokud to autor teto diskuze povazuje za vhodne, mohl by tento IRC kanal zminit v topicu.

    Dale uz nejakou dobu premyslim o tom, kolik lidi se vlastne u nas toci okolo Scaly a o (velmi neformalnim) zformovani jakesi CZSUG (po vzoru CZJUG). "CZSUG" jsem dal do topicu IRC kanalu s tim, ze az jednou CZSUG oficialne vznikne (zatim tedy nevim o tom, ze by ofic. existoval), tak bych jim vsechny nabyte prostredky predal :-).
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    Why Scala? - typesafe's blog
    http://blog.typesafe.com/why-scala
    SATAI
    SATAI --- ---
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    SHAGA: V Ceylonu je imo mensi sance, ze na tebe vybafne "neco ze spodu". Ale souhlasim s tim, ze to neni moc stastny napad z mimojazykovych duvodu (RH neni tezka vaha, zatim je to jen par slidu, chybi podpora v nastrojich...).
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    SATAI: Ale jako dobrý následník javy může fungovat i scala, ve scale lze "psát javu". Scala navíc narozdíl od ceylonu existuje.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SHAGA: Mne to prijde jako dobry naslednik Javy. Asi se nechytne z politickych duvodu, ale je to vcelku jednoduche reseni vhodne pro prumerne programatory.
    Kazdopadne se necitim osloven natoz oslnen, prijde mi to jako slusny mainstream.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    SHAGA: Nedival jsem se na ten jazyk samotny, ale soude podle tech tiskovych prohlaseni mam podobny nazor.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    SHAGA: no, krásný. další zbytečnej jazyk s ničím novým.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Tak co říkáte na ceylon? Nemůžu se zbavit dojmu, že je to kombinace NIH, touhy redhatu mít také komplet stack jako má Oracle, touhy redhatu mít jazyk plně pod kontrolou a zbytnělého ega autora hrůzy jménem hibernate.
    PAD
    PAD --- ---
    Tak po asi tydenim pouzivani ScalaQuery jsem presel k Squeryl (http://squeryl.org/). Sice je to (ScalaQuery) hezky vysokourovnove ale moc to nefunguje - diky mnozstvi implicitnich konverzi je velmi tezke prijit na to, kde je chyba ve vyrazu. Navic mi moc nevyhovoval zapis sql dotazu plne v syntaxi Scaly (je pak tezke si uvedomit, jak vlastne vysledny dotaz bude vypadat). Ale asi nejvetsim problemem je dokumentace, ktera je velmi sporadicka. Definice mapovacich trid je taky pomerne zvlastni.

    Squeryl zatim fajn, tak uvidime, co budu rikat za mesic.

    Jinak tenhle thread mi prisel celkem vhod: http://stackoverflow.com/questions/1362748/wanted-good-examples-of-scala-database-persistence
    PAD
    PAD --- ---
    Nedavno jsem se tu ptal na nejakou knihovnu pro praci s databazi - tohle vypada zajimave: http://scalaquery.org/ (a je to pro verzi 2.8)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    Tak jsem se rozhodl, ze bych pokrocil z urovne 'ctu tutotialy na webu' na uroven 'prectu si chytrou knizku'. Je nejaka aktualni, kterou by jste doporucili? Nejcasteji se doporucuje ta od Oderskeho, ale je fakt tlusta (750s) a uz celkem stara - a v 2.8.0 byl predelan collections framework ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam