• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUN_VU_KUNGPlastika - trojrozměrná tvorba z různých materiálů, různými postupy, diskuse, praxe, vlastní práce, rady a tipy
    Tvorba plastiky, jako autorského díla, designu či projektu, modely, trojrozměrné realizace. Odborná diskuse nad technickou stránkou tvorby, materiály, postupy, provedení, nástroje atd. Ukázky vlastních prací, případně tipy na zajímavé plastiky a realizace. Skici, návrhy i nehotové projekty.

Plastikou myslím jakýkoliv trojrozměrný výtvarný objekt, sochu, bustu, masku, abstraktní strukturu, cokoliv, co má působit v prostoru, nebo má nějaký účel - dekorativní, funkční atd. Diskuse by měla přinést prostor pro rozvoj vlastních realizací, jako výměna zkušeností z tvorby a pohledů na plastiku z různých úhlů.
    rozbalit záhlaví
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    77WHITE: Dělal jsem jen s polyuretanem od Axsonu a pracuje se s ním super - dvě složky o tekutosti mléka, smícháš, promícháš tyčkou a máš cca 5 minut na to to nalít... zateče to všude a skvěle, žádné bublinky, žádné velké teplo. Polyuretan je houževnatý, takže se hůř brousí a leští, není tak tvrdý. Ale zase líp absorbuje škrábance a otlaky. Než se zeškrábe, tak něco vydrží. A lepší, než to barvit, je to pak, až to bude hodně poškrábané, přelít další malou vrstvičkou, ta ty škrábance zalije a zneviditelní.

Určitě si to ale předem testni na nějakém vzorku, já jsem takovouhle aplikaci nikdy nedělal, tak nemůžu ručit za to, že to bude fungovat na 100%. Ale polyuretanem se natírají třeba plechové střechy jako pryskyřicí, takže pnutí zvládne velké...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SUN_VU_KUNG: Nemas nejaky konkretni produkt co bys doporucil? Pokud je poskrabani tak velky deal tak tu pryskyrici furt muzu zabarvit aby to tak nebilo do oci, treba do temne zluta/ slaby transparentnosti
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    77WHITE: Polyester určitě ne, ten je křehký a štípavý, sice tvrdý, ale něco ti na to spadne a naštípe se jak sklo... navíc produkuje hodně tepla a objemově se může taky smrštit, v takové ploše. Polyester je nejlepší na laminování.
    Podle mě by byl nejlepší čirý polyurethan, ten je houževnatý, takže nepraská, nevadí mu, že to dřevo bude pracovat, dost vydrží. Při síťování neprodukuje tolik tepla. Taky krásně zatéká.

Další volba by byl ještě čirý epoxid, ten bude tvrdší, než polyurethan, ale může sem tam taky asi prasknout.
    Počítej s tím, že všechny pryskyřice se dost rychle poškrábou, takže za chvíli ta čirost ztratí na efektu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    Mohli byste mi prosím poradit ohledně pryskyřic? Mám v plánu zalít starou dřevěnou desku stolu tenkou vrstvou pryskyřice, slečně vadí hrubej povrch co trhá svetříky ale nemám srdce na to ho zbrousit, kupoval jsem ho jen kvůli té textuře. Potřebuji pryskyřici čirou, uv stabilní a aby dokázala snést aspoň trochu namáhání v rámci stolování/ opírání, maximální tloušťka vrstvy bude max 8-10mm. Stůl je starej a tuhej, prohyb by měl být v rámci maximálně pár milimetrů.
    Moje otázky jsou, co vydrží být dostatečně tuhý i v takhle tenký vrstvě? Generuje pryskyřice takový teplo co by mohlo spálit to dřevo? Jak hodně se pryskyřice smršťujou?
    Co jsem se koukal tak zatím nejlíp zní polyesterová pryskyřice, vybral jsem i produkt Polylite 32032, jen v technickym listu doporučujou odlévat objemově malý věci, odkazujou se ale na různě velký kvádry, v mojem případě to bude jen tenká šlupka tak pevně doufám že při vytvrdnutí se ta věc nesmršťuje natolik že by povrch popraskal?
    Prémiová otázka by byla kolem pigmentace, bylo mi doporučeno azobarvivo aby výsledek byl transparentní, nemáte zkušenosti s množstvím?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SOPTTIIK: Epoxid je hrozně citlivý na poměry, stačí dát trochu méně tvrdidla a už to nikdy neztuhne. Takže pokud je slabší stářím, tak to bude podobné. Nevím, co to je za epoxid, ale obvykle tekutá tvrdidla ztrácí kvalitu už po několika měsících a hodně tomu pomáhá světlo, takže pokud si to neměl někde v temnu... Je možné, že za čas to víc ztuhne a už to nebude jako guma, ale rozhodně to nebude pevný epoxidový odlitek...
    SOPTTIIK
    SOPTTIIK --- ---
    SUN_VU_KUNG: stary je to stejne to by mozna mohlo s tim souviset, ale ze se to pred tim nestalo nikdy mi je divny... zvlastni je ze to vubec nelepi ale chova se to jako kdybych to odlil z gumy..
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SOPTTIIK: A máš čerstvé tvrdidlo? Protože u epoxidu dost rychle stárne a tak i když uděláš dobrý poměr, tak vlastně nedojde k plnému zesíťování a ten polymer není tak kvalitní. Někdy pomůže to trochu zahřát, ale to nebude asi tenhle případ.
    SOPTTIIK
    SOPTTIIK --- ---
    ZAHADA... poprvy po letech se mi ted nekolikrat stalo ze odlitek s epoxidove pryskirice vytuh ,ale zustal jakoby gumovej... puvodne jsem to prikladal tomu ,ze jsem se snazil prysku obarvit akrylovou barvou. Ale stalo se mi to i bez ni a na pomer jsem si dal fakt bacha... mate nekdo zkusenost?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: každopádně moc děkuji za rady :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: proti tomu je opět ozubené kolo, ale ocelové... tak zvažuji mezi tím F50 mass-casting nebo F1 - jen u té F50 moc nerozumím tomu, že je zařazen mezi PU bez plniva a v popisu je napsáno, že je s plnivem...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MEJLA77: jo, teď už to chápu, čili ty potřebuješ, aby se to při větším zatížení zlomilo, to nevím, jestli PU dokáže, je dost pevný :) Ale možná kdyby se nějaká část, která bude tou pojistkou, udělala subtilnější, tak by se mohla při větším tlaku ohnout nebo ulomit...

PU jsou nejčastěji dvě složky, které se smíchají dohromady. Licí mají konzistenci vody-mléka, tuhnou do několika minut, nevyvíjejí tolik tepla, jako epoxid nebo PE. Já používám licí PU Axson, myslím, že to je ta F16 (akorát je bílý)
    http://www.axson.cz/produkty/modely-a-formy/odlevaci-polyuretany
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUN_VU_KUNG: No ten polyuretan by mohl být řešením... kde toho můžu koupit nějkou pixli nebo kyblík? Máte nějaké doporučení? Jinak zkusím prohledat net...
    To kolo je na sekací nůž, který seká papírové sáčky a pokud je jich pod nožem více, mělo by se ulomit kolo - je to jakási pojistka - asi podobně jako u toho lisu...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MEJLA77: U epoxidu bych si tou odolností proti rázům moc jistý nebyl, ale možná jsou nějaké druhy, které to splňují. Správně vytvrzený epo je totiž sice tvrdý a pevný, ale i křehký. Ne teda tak, jako polyester, ten je určitě křehčí. Čili bych hledal mezi materiály, které se označují jako houževnaté - nejde je snadno zlomit, spíš se tak nějak ohnou a "užvejkají". Příkladem je třeba polystyren (nemyslím ten pěněný) - jako se používá na modelářské výlisky - ten se taky nezlomí snadno. Ale nemyslím, že by to byl vhodný materiál. Z mé zkušenosti bych asi nejvíc doporučil Polyuretan, jednak můž být houževnatý, netříští se, přitom je velmi pevný a dá se snadno odlévat i do velmi složitých forem, málokdy dělá bublinky. V průmyslu se z něj dělají třeba profily hlav tvarovacích lisů pro automobilové díly, takže ta odolnost, aby lis "vybouchnul" třeba dveře auta, musí být dostatečná a polyuretan ji splňuje. Další výhodou je, že se s ním dá dělat i doma, nesmrdí, není nějak zvlášť jedovatý atd. Nevýhodou může být že se ne úplně dobře brousí, protože ta houževnatost je spojená s určitou měkkostí - ale ne mechanickou, prostě některé pryskyřice se brousí a leští líp, než PU.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    hledám materiál, který by byl přijatelné ceny ve větším množství a byl pevný aalespoň částečně odolný proti rázům, dal by se vylít/natlačit do formy, úplně ideální by bylo, kdyby se při velkém rázu zlomil - chci vyrobit ozubené kolo, které je původně z pertinaxu (je pevný, odolává rázům a při velkém namáhání se láme - ulomený zub jde znovu vlepit) a plánuji si vytisknout na 3d tiskárně jen ten vnější tvar a doporučeným materiálem vyplnit... uvažoval jsem nad nějakým epoxidem (možná to zkombinovat s textilním plněním?), ale nemám moc představu o cenách/obchodech, kolo má rozměry zhruba 128x124x28 mm. Děkuji moc za rady :)
    SOMEONE
    SOMEONE --- ---
    hm hm hm dík za rady, popremejslim o tom plexi (nemam ho rad protoze je drahy jak sklo a drápe se jak das). nas truhlar to nacenil na 240k jeden kus, coz podle me trochu prepalil, ale kolem 200k se to myslim da.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SOMEONE: cnc je mnohem dražší než řezání lejzrem a frézy co mají 6 metrů pracovní plochy bývají ještě dražší. Pokud některý kusy fakt mají víc jak 3 metry tak asi nezbývá nic jiného než pevnější deskovina a ruční řezání. Navíc je to už fakt dost velký a tak to bude vyžadovat nějakou vnitřní nosnou konstrukci, těžko říct jak pěkně ti to zapadá. Nejspíš bude také těžké sehnat tak velké plexi aby jsi některé strany vyříznul jako jeden kus (například standartní formát z MK plexi je 2030 x 3050 mm, 2050 x 4050), budeš mít pěkně velkej prořez a tudíž to pravděpodobně nebude žádná láce...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    tak zkus to plexi - nemusíš už nic lakovat, silnější se dá řezat pod úhlem, mohlo by to pak k sobě skvěle pasovat... ale asi to bude dražší...
    SOMEONE
    SOMEONE --- ---
    myslim že cnc freza to zvladne taky ne?
    SOMEONE
    SOMEONE --- ---
    77WHITE: problém je že se to bude instalovat v prašném prostředí, takže lakování, natírání na místě se bojim (bordel pod lakem).
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    jj, laserové řezání určitě, jinak tu přesnost těžko dá.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SOMEONE: mdf/sololit/jakákoliv deskovina co nařežeš nejlíp lejzrem a seš schopnej zbrousit snadno hrany, dotmelil spoje, zbrousil a pak bych to natřel lesklym emailem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam