PRAASHEK:
H FaktorAdolf nervózně klepal prsty na stůl. Před ním ležela depeše. Göring a Goebbels se chystali na víkendovou pitku v Alpách, a on byl opět uvězněný v Berlíně, pod neustálým dohledem.
„Nemůžu tě pustit, zůstaneš tady,“ řekla mu Eva Braunová, když se o víkendovém výletu zmínil. „Vzpomínáš, jak to dopadlo minule? Když jsi byl pryč, všechno se zkomplikovalo a musela jsem se kvůli tobě dostávat do problémů.“
Představa, že by zůstal a strávil víkend s Evou, ho dusila. Potřeboval plán. A měl jeden šílený nápad.
Vyšel do pracovny a jakmile Eva odložila telefon, rozhodl se jednat. Rychle vzal papír a tužku a sepsal depeši pro Reinharda Heydricha, bývalého přítele Evy, který byl v jejím životě před Adolfem. Heydrich byl vždy v pozadí, ale Adolf věděl, že pokud se do věci vloží, může vyvolat situaci, která mu otevře cestu k víkendovému výletu.
„Heil Hitler, Reinharde,
Potřebuji Tvoji pomoc. Mám možnost, jak si užít víkend s Göringem a Goebbelsem, ale k tomu potřebuji, aby jsi na chvíli znovu vstoupil do života Evy. Pokud se opět objevíš v jejím okolí, mohu naoko propadnout žárlivosti a udělat scénu, čímž bych měl volnou ruku k tomu, abych odjel bez jakéhokoliv odporu. Vypadalo by to, že jsem uražený a potřebuji se trochu zchladit. Prosím, pomož mi, ať to vyjde. Kdybys mohl nějak znovu navázat kontakt, bylo by to ideální.
Tvoje pomoc by byla nenahraditelná.
Heil Hitler!
Adolf“
Po několika minutách obdržel odpověď v podobě rychlé depeše:
„Heil Hitler, Adolfe,
Rozumím, jaké je Tvoje přání, a jsem připraven pomoci. Můžeme to zařídit. Pošlu Ti zprávu, až to bude vhodné. Snažím se, aby Eva neměla podezření, že něco není v pořádku.
Heil Hitler!
Reinhard“
Perfektní. Už si představoval, jak odjíždí na víkend, naplno si užívá čas s Göringem a Goebbelsem, a přitom všem vypráví, jak si „vzal věci pod kontrolu“. Ale pak přišla další depeše.
„Ale pod jednou podmínkou: Musíš mě vzít s sebou. Heil Hitler!“
Adolf se zamračil. To nebyl v plánu. Eva nikdy nechtěla, aby její bývalý přítel měl jakýkoli vliv na jejich vztah. Ale pak se usmál. Možná, že situace s Heydrichem bude ještě více vyostřena, což by pro něj znamenalo ještě lepší příležitost pro svůj útěk.
A tak začal nečekaný víkend – nejen s Göringem a Goebbelsem, ale i s mužem, kterého nikdy nečekal, že bude mít na své straně. Možná to nakonec nebude jen obyčejná pitka.
Ovšem to ještě netušil, že vše skončí katastrofou.