MORIARTY: Záleží dost na tom, co je v něm za tužkovky. Alkalické (nenabíjecí) články by měly být OK, obyčejné, stejně jako NiMH akumulátory s velkým vnitřním odporem (typicky 2700+ mAh méně známých výrobců, takové Sanyo Eneloop 2000mAh jsou vesměs OK) mají problém - foťák rozjedou, ale jen co dojde k většímu odběru proudu (ostření, blesk, displej...), dojde ke snížení napětí a foťák to vyhodnotí jako vybito. Může za to právě ten velký vnitřní odpor - kapacita ve článku sice pořád je, ale článek jí není schopen odevzdat dostatečně rychle. Samosebou po ukončení odběru napětí zase stoupne, takže když vyndáš zandáš grip, do dalšího zmáčknutí spouště je to OK.
Jo, nabíjecím článkům (NiCD, NiMH) se k tomu pojí další problém, mají nominální napětí 1,2V a to dělá oproti 1,5V suchým článkům pro šest tužkovek rozdíl 1,8V. Mám dojem, že jsou tam tři články sériově a dvě série paralelně, ale i tak to dělá 3,6V (kousek pod 3,7V lithiovky) oproti 4,5V.
Čímž musím pochválit firmu Bateria (nebo to, co z ní zbylo) - někde na akci mi došly akumulátory, tak jsem v jejich stánku koupil šest alkalických tužkovek po pětikoruně a odfotil na to přes dvěstě fotek - 550D, žádný blesk.