• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHGuerrilla gardening ♠ ♠ ♠ (partyzánské zahradničení)
    rozbalit záhlaví
    NYA
    NYA --- ---
    Chtěl byste někdo odkopek (odkopky) bílýho šeříku? Budu ho muset omezit ze záhonu..
    Praha Smíchov
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    OVERDRIVE: Doporučuju pogooglit termín "Guerilla Grafting" :-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    V pozadi je snad trochu videt cela napadena alej, a tahle je jeste furt malo...

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jak jsem psal o jmeli (sorr fotka asi bude velka, upload z klienta primo z telefonu). Tohle je norma, spis jsou stromy v MoravskoSlezkem napadene az tak, ze maji zelenou korunu i v zime... temhle uz nepomuzes (navic tenhle je v chko, takze jej ani nesmis orezat)



    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OVERDRIVE: na jmelí zkoušej (v Brně?) nějaký postřik
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KUTAS: dobre Ty! Mel jsem prave kamarada, co pri kazdem vylete do Slovenskych hor nosil kiblicek s rouby a delal z planek jedle stromy. To bych se chtel naucit.
    O nejakych kerich uvazuju taky, na haldach jsou mista, kde je trvale teplo, pac halda hori, uvazoval jsem, ze bych tam nekde nasadil treba goji a cesminu paraguajskou. Ony ty haldy zas jako maj ponekud dost specifickou ekologii, tak nevim, ale naproti tomu je jich tady dost a dost. Nektere jsou “vyletni” i kdyz se tam nesmi, a bylo by zajimave mit na nich i takove exoticke rostliny.

    Jinak pocitam s tim, ze ted par let nezaprsi a nezaprsi, tak vybiram kytky, ktere rostou jako plevel, at uz za sucha, tak za mrazu. I to je duvod pro konopi.

    Viceletky mne taky lakaji, nebo jednoletky, co se vysemeni a rozrostou samovolne.

    Na SK horach mam par jedlych kastanu, sazenych primo z toho kastanu, co clovek koupi v zelenine.

    Vlastne tak mnozim kdeco, treba zelene “fazolky” mungo, co jdou naklicit a snist, tak jdou naklicit a zasadit. Loni venku i plodily, na okne mam par kytek uz asi 3 rok v truhliku a funguji mi misto zaclon/zavesu/zaluzii, ale tam ani nevykvetly.

    Da se vypestovat i zazvor, primo z tech korenu, co se kupuji v zelenine, kdyz nejsou moc vyschle nebo olamane, proste vypuci, podobne jako cibule.

    Dobre se klonuji kytky z odpadu, co vznikaji v supermarketech typu obi/baumax/ikea... jak lidi kytkama hybou, ulamuji kusy a ony pak jdou caste zakorenit ve vode...

    Kazdopadne stromy mne taky lakaji, ale nemam na to uplne infrastrukturu, snad prave krom tech kastanu (ted me napadlo, v Olomouci, odkud pochazim, jsem jako dite zasadil normalni jirovec kastan, jen jako detskou hru. Kdyz jsem sel okolo asi pred 3 lety, byl tam stromek tlustej jak chlapska ruka a vysokej skoro jak ja)...

    V MoravskoSlezskem bude jeste se stromy problem (ktery jakoby nikdo nevidel a neresil), tak 1/2 vsech stromu je napadena jmelim (mmchodem moc hezky zlute kvete). Stromy budou tak do 5 let na odpis. Vsechny a vsude. Tedy listnace, jehlicnate ne.

    KUTAS
    KUTAS --- ---
    OVERDRIVE: já osazuju volné prostory na vesnici na obecním pozemku a u polí atd. Preferuji víc stromy a keře než jednoletky, ale už mám na zahrádce přebytky kytek (zvlášť astry), tak je tam sázim taky. I nějaké ostružiny se mi už chytly, i když to děcka rozlámaly a loni ještě moc neplodily.

    Vždycky když jsem někde bydlel, tak tam po mě zůstalo pár stromů. Jen ta osobní zkušenost je spíš míň než víc, ale asi to platí hlavně pro ty stromy... i když sázim na podzim, tak třeba poslední dvě jara (o předloňském létě ani nemluvě) byla hodně suchá a docela jsem se nachodil s konvema, abych to uzaléval... když bych toho měl víc, tak by byla asi i větší úmrtnost (třeba před asi 4 lety zasazenou lípu a 2 smrky už nezalévám... ale bobkovišně a další smrk asi 2 roky staré ještě občas zaleju.
    Loni jsem zkusil i malý javor, ale ještě na podzim ho okousala zvěř... ty musím nechat ještě vyrůst v květináčích nebo třeba na zimu na ně dát pet lahve.

    Takže já preferuji spíš pomalou postupnou výsadbu než nějaký masový osev... nicméně držím palce.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    VODOMERKA: a jinak ne, lidi se jim nemsti. Cumi. Ti lidi jsou zli na lidi, udavaji a volaji policajty za psy na volno a podobne. Oni jsou jen hloupi, a kdyz to za ne muzou vzit policajti, tak to delaji (cele ctvrti), ale kockam nijak neublizuji, vubec nechapou ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OVERDRIVE: moje kočky šantu znaj. tak jsem se spíš ptal na to, když ten prostor/zeleninový řádek ty kočky v rauši zvalchujou. jak se na to pak ten majitel/ka dívá ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    VODOMERKA: ja myslim, ze cice jsou v pohode ;) jako jo, je to kockoherak, to zas jo. Ale znam i lidi, co maj cicu a nosej ji to v kvetinaci, ona to zvalchuje a je pokoj.

    Btw zena mi vykladala, ze kdesi v jiznich cechach jsou tisove haje a na stromech jsou tam cedule “pokud uvidite jelena, co se chova divne, nikoho nevolejte, oni se z toho vyspi, proste se chodej vyndat”
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OVERDRIVE: nojo, ale co pak chudáci kočky? nemstí se jim tihle zlí lidi?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: ad “kvetiny jako pomsta”... taky vas nekdy napadlo “nepratelum” do zeleninovo/kytkove zahrady rozsadit santu kocici? Pokud ne, tak doporucuju, je to hrozna legrace ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Mel bych prosbu na mistni osadku, nemate nekdo v pdf a spol nejake Guerilla Gardening knihy (eng neni problem)... kdysi jsem nekomu (asi) odsud delal rozhovor na nejakou Guerilla Gardening diplomku... proste neco bych si precet.

    Jak jsem daval niz (ten link taky na nyx), mojim cilem je delat jedly porost, kultivovat nejedly (roubovani napriklad).

    Snazim se o invazivni pouziti neinvazivnich rostlin, vyjimka je topinambura, puvodem z Brazilie, kterou u nas stejne bezne vysazuji lesnici/myslivci jako krmivo pro zver, ale za me ma tu vyhodu, ze obsazuje urban nicky, ktere jsou spis odpadni a jsou to “bezlepkove a bezcukrove brambory”

    Popravde mne moc nezajima nejaka politicka angazovanost, a mimo jine nejsem principielne levicak, coz neznamena, ze mam neco proti squattum a ruzne komunalni praci, jen proste odmitam uznat, ze kapitalismus je spatny a odmitam ruzne nadnarodni regulace, abych zas o jinych rikal, ze je potrebujem.

    Takze pokud je nekdo commie, nebo za kazdou cenu potrebuje “sazenim kyticek misto hovinek” vystoupat do bulvaru dnesni politiky, tak nezajem (commie mi nevadi, kdyz mi nevysvetluje lenina a sazi;)...
    Kazdopadne kdyztak projekt “haldy jidla”, ktery tak nejak provozuju v Ostrave, uz asi treti rok, je komukoliv otevren ku spolupraci.

    Zaroven mam treba projekt “kvetina jako pomsta” a jsou lide, kterym jsem osazel necekana mista, jen proto, ze mi nejak ublizovali/bo jinym.

    Takze tak. Punk a kytky, na zbytek nasrat, ale klidne muzem dat piivo nebo caj.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Re past, pac tam mi nekdo odpovedel, ale patri to hlavne sem:

    [ OVERDRIVE @ pěstujeme .:. byliny ]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Sorr, pokud nekdo ctete i jina pestitelska audtka, muze vam tohle pripominat spam, ale ...

    ...

    z duvodu Guerilla Gardeningu shanim
    a] oseni konopi.. idealne ne technika... nehodlam to sklizet ani pestovat a zpracovavat, pouze sazet ;]
    b] napady na cokoliv, co by vam pripadlo, aby se volne vyskytovalo na mistech, kde kytky nikdo nenici, normalne tam nic neni, a pritom se to da treba sklizet, nebo jen proste nechat rust...
    copy a paste z posty, kam predpokladam by mi nekdo moh odovedet... [jinak budu rizkovat divotvornoj, tak kdyz by pak nekdo mel zajem, ale je to ... choulostive, a jeste neni cas, je porad moc tma, vic z jara, ale tak 10kytek k dispozici by asi bylo]


    pokud by Te napadlo, kde sehnat dalsi oseni, potazmo, kdyz by Te napadlo neco dalsiho co sazet...

    budu sazet topinamburu [variantu jedla, invazni druh z brazilie, ktery uz tu davno je, jen proste slechtenou varianty, ktere aspon delaji "bezlepkove brambory", budu sazet mangold, kdyz jsou takovehle zimy, dokaze prezit i vic let, tim, ze proste nezmrzne... pouziva se to jako spenat, ale muzes spracovavat i duznate stonky a je to super... budu prakem rozhazovat semena maku, roste vsude, minimalne je z toho opiat, navic je to hezke, a kdyz to nikdo nesece, tak nesmrtelne...

    Pak mam pripravene naboje jen s kvetinami, osazim tim ostruvky na ostravici napriklad. Jen proste proto, ze nez to znici voda, je to krasne...

    Takze jakekoliv semena chci, a pokud bys chtel participovat, tak takovy je napad. Rad Te potkam odobne, kdyz uz jsme u toho.
    SALE
    SALE --- ---
    Lidovka pro Guerilla Gardening aneb zahradničení bez státu, Salé @ 2019-10-21 18:00:00 | radar.squat.net
    https://radar.squat.net/en/node/345223
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Shanim větší množství prutů z lísky na stavbu plotu. Ideálně za odvoz. Praha
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: a nejvic ji na tom stve,ze to nemohla zadat jako prepalenou zakazku nekomu z pribuzenstva :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETEKKA: tak ona ma v jednom pravdu, verejny, resp. obecni majetek skutecne nelze vyuzivat jak se cloveku zlibi, napriklad znami jezdi do obecniho lesa na drevo s tim,ze je to vsech a tedy i jeho.
    ALE srovnavat s tim sazeni okrasnych kvetin u paty stromu je pitomost a pripodobnovat to k akcim zet...
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Sázíte vlastní květiny na ulici? Naprosto nepřípustné, vzkázala starostka - Echo24.cz
    https://echo24.cz/...pustne-vzkazala-starostka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam