KUTAS: dobre Ty! Mel jsem prave kamarada, co pri kazdem vylete do Slovenskych hor nosil kiblicek s rouby a delal z planek jedle stromy. To bych se chtel naucit.
O nejakych kerich uvazuju taky, na haldach jsou mista, kde je trvale teplo, pac halda hori, uvazoval jsem, ze bych tam nekde nasadil treba goji a cesminu paraguajskou. Ony ty haldy zas jako maj ponekud dost specifickou ekologii, tak nevim, ale naproti tomu je jich tady dost a dost. Nektere jsou “vyletni” i kdyz se tam nesmi, a bylo by zajimave mit na nich i takove exoticke rostliny.
Jinak pocitam s tim, ze ted par let nezaprsi a nezaprsi, tak vybiram kytky, ktere rostou jako plevel, at uz za sucha, tak za mrazu. I to je duvod pro konopi.
Viceletky mne taky lakaji, nebo jednoletky, co se vysemeni a rozrostou samovolne.
Na SK horach mam par jedlych kastanu, sazenych primo z toho kastanu, co clovek koupi v zelenine.
Vlastne tak mnozim kdeco, treba zelene “fazolky” mungo, co jdou naklicit a snist, tak jdou naklicit a zasadit. Loni venku i plodily, na okne mam par kytek uz asi 3 rok v truhliku a funguji mi misto zaclon/zavesu/zaluzii, ale tam ani nevykvetly.
Da se vypestovat i zazvor, primo z tech korenu, co se kupuji v zelenine, kdyz nejsou moc vyschle nebo olamane, proste vypuci, podobne jako cibule.
Dobre se klonuji kytky z odpadu, co vznikaji v supermarketech typu obi/baumax/ikea... jak lidi kytkama hybou, ulamuji kusy a ony pak jdou caste zakorenit ve vode...
Kazdopadne stromy mne taky lakaji, ale nemam na to uplne infrastrukturu, snad prave krom tech kastanu (ted me napadlo, v Olomouci, odkud pochazim, jsem jako dite zasadil normalni jirovec kastan, jen jako detskou hru. Kdyz jsem sel okolo asi pred 3 lety, byl tam stromek tlustej jak chlapska ruka a vysokej skoro jak ja)...
V MoravskoSlezskem bude jeste se stromy problem (ktery jakoby nikdo nevidel a neresil), tak 1/2 vsech stromu je napadena jmelim (mmchodem moc hezky zlute kvete). Stromy budou tak do 5 let na odpis. Vsechny a vsude. Tedy listnace, jehlicnate ne.