CAMOD3LKNH: Zkus si o problematice bezdomovectvi v CR neco relevantniho zjistit. Treba od lidi co delali leta v Nadeji, socialni pracovnici, lidi kolem adiktologie, lidi co v ramci VS zpracovali to jake typy lidi jsou nejcaste bezdomovci a jak je rozdelit apod.
Kdyz to shrnu co jsem se ja dozvedel od lidi co se tomu seriozne venujou, tak lze tyto lidi rozdelit do nekolika skoupin, pricemz se jedna o odborny odhad pro Prahu:
1) 30% jsou lidi s psychickou poruchou v takove mire, ze u drtive vetsiny z nich by ambulantni psychiatricka pece umoznila aby meli sanci (!) se zaradit do normalniho zivota
2) 30% jsou lide kteri opravdu potrebuji systemove pomoci - kolik z nich se ale do problemu dostala svoji nerozvaznosti (***) a kolik z nich kvuli zlemu kapitalismu nikdo nedokaze odhadnout
4) 40% se dale deli na ty co jsou:
a) tulaci a tulaci budou (jednou jsem se bavil v bazenovych sprach se 2ma Americanama - a maj to jako zivotni styl, typkum bylo neco pres 40, procestovali celou Evropu a prej tech 10-15 EUR denne vzdycky sezenou, - je to zpusob proti kteremu v zasade nic nemam - tedy kdyz si nehrajou na chudacky)
b) lidi kteri natahujou ruku, delaj chudacky a chteji ted a tady neco - ale zmenu nechteji - jsou to lidi kteri by se mohli ze sracek zvednout, ale nechteji protoze je to takhle pohodlnejsi
----------
*** Pred asi 3mi lety jsem byl na jedne ekofarmne (nemam obecne ekofarmy rad, ale byl jsem tam) a bavil jsem se s majitelem. Rikal ze za roky vypozoroval ze nemuze nikomu dat pres cca 14 kkc, pac kdyz da vic - okamzite pracovnici vic chlastaj a jsou neprace schopni. Nerad bych zobecnoval, ale proste ja vidim ze rada lidi neumi vubec s penezma zachazet, neumi hospodarit.
Nemluve treba o baracich na vesnici, ty lidi maj 3 prdele casu, spousta znamejch pracantu, ale baraky jim padaj na hlavu - hlavne ze maj oktavku na lizacku a telefon za 10kkc - ja to chudackovani v CR proste neberu a nemam rad.
pozn.: Uznavam ze existujou pripady na ktere ten system "zapomnel" a se kterymi je potreba neco delat - na druhou stranu zadnej system nezachrani uplne vsechny a zejmena ne ty co nechtej.