Nevím, kolik z diskutujících to opravdu zažilo na vlastní kůži. Já ano. Byl jsem v lednu na demonstracích v rámci tzv. Palachova týdne, i na několika předchozích, byl jsem chartista, byl jsem i na Národní. Pokud mohu srovnávat, brutalita policie byla v lednu, přesněji řečeno v prvních třech dnech, opravdu větší. Nebo chcete-li, přimhouřím oko - přinejmenším srovnatelná. Takže z tohoto hledska má Zeman, kterého jinak upřímně nesnáším, opravdu bohužel pravdu. Jediný rozdíl byl v tom, že v listopadu se mlátilo do svazáků, kteří na to nebyli ani zvyklí, ani připravení. Ale to byl záměr. Zavést nás tam (průvod dovedl na Národní záměrně člen StB Zifčák-Šmíd a několik jeho neidentifikovaných kolegů), přestože jsme se již chtěli rozejít nebo pokračovat na Hrad), uzavřít nás, zmlátit, narafičit Šmída jako mrtvého, informovat o tom přes Dražskou Uhla a západní média a vyvolat pobouření té části obyvatel, která jinak neměla s disidenty vůbec co dělat a nezajímali je. Zpráva o smrti Šmída byla samozřejmě rozbuškou k dalším demonstracím, plánovanou. To není žádná konspirační teorie. Když jsem o týden dříve byl na pravidelném výslechu u StB, řekli mi to ti pánové se záhadným úsměvem docela jasně - určitě běžte 11. listopadu na to povolené shromáždění SSM, bude to tam zajímavé a začnou se dít věci... Můžete tomu nevěřit, můžete to zpochybňovat, ale to je to jediné, co s tím můžete dělat. I když chápu, že připustit scénář a režii Listopadu složkám KGB a StB, tomu se většina lidí musí bránit zuby nehty, protože by to vneslo do oslav listopadu naprostý chaos. Pravda holt často bolí, v tomto případě přímo nesnesitelně.