• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYPolitická korektnost & pozitivní diskriminace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    _BENNY: taktak, kdyz rovnopravnost, tak poradne...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    no vida, ted na Nove:

    pojistovny kvuli antidiskriminacnimu zakonu uz preventivne rusi vyhody zenam co se tyce povinneho ruceni. zadna kolektivni vina, i kdyz je statisticky prokazane, ze muzi pachaji financne narocnejsi skody, zadne slevy nebudou. hadam ale, ze tohle soudruzky v planu nemely.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CD0M3: Cumulative IQ gaps by race or ethnicity based on 1981 U.S. distributions. According to these findings, WAIS IQs for Whites (mean = 101.4, SD = 14.7) were higher than those for Blacks (mean = 91.9, SD = 13.0); distributions for Hispanics (mean = 93.1, SD = 13.8) and East Asians (mean = 106, SD = not provided) are less precise because of overlap and small sample size. Based on Reynolds et al. 1987, p. 330.
    CD0M3
    CD0M3 --- ---
    _BENNY: a co ten graf vlastne znazornuje?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: prevzato odsud: http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_intelligence

    "rasismus" (cimz myslim brani v uvahu rozdily mezi rasami a jejich neprehlizeni) povazuji za v soucasne dobe velice politicky nekorektni postoj, proto jsem to sem hodil. wiki samozrejme neni uplne idealni zdroj...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    _BENNY: To je divný, je teda známo, že průměrná inteligence klesá ve směru asiati - běloši - černoši, ale k tomuhle grafu:

    1. tématicky to nemá nic společnýho s PK, je to spíš do nějakýho klubu, který se zabývá rasami, rasismem a případně rasistickou diskriminací

    2. ten graf je hodně divnej, nevěřím tomu, že by ty křivky procentuálního zastoupení vycházely takhle hezky. Spíš si to někdo vymyslel.

    3. celkově vzato IQ testy jsou velmi ošidná záležitost. V testu zaměřeném na oblíbené "doplňování matic" zaboduje spíš matematik, protože má ty principy zažité, v testu zaměřeném na vizuální prostorovou představivost zase architekt...


    DIVA: Předpokládám, že tenhle graf je původem z USA. V USA jsou například studenti na technických oborech v drtivé většině asiati, za rýžová pole zapomeň. Jinak je dobrý si uvědomit, že asiati mají za sebou tisícileté civilizace s vysokou mírou kultury a organizace (bohužel taky totalitními tradicemi a zvykem potlačovat práva jednotlivce ve prospěch státu).
    DIVA
    DIVA --- ---
    škoda že tím plýtvají na těch rýžových polích mno :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    prumerne IQ u jednotlivych ras z wiki (VAROVANI, politicky velmi nekorektni):

    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    _BENNY: To brzo nejaka politkorekt pica zrediguje. Takhle natvrdo to tam podle me dlouho nevydrzi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Co pobuřujícího Summers přesně řekl? Žádná nahrávka z konference není k dispozici a rektor odmítl vydat své poznámky. Avšak dotázaní účastníci konference popsali, že rektor uvedl tři možná vysvětlení, proč jen málo žen zaujímá vyšší postavení ve vědě a technice.
    První: Nechuť či neschopnost žen, které mají děti, pracovat týdně osmdesát hodin na své kariéře, a dosáhnout tak špičkových výsledků.
    Druhý: Méně dívek než chlapců má v závěru střední školy výborné výsledky v testech z přírodních věd a matematiky. K tomu Summers poznamenal, že příčinou mohou být vnitřní, zřejmě genetické faktory.
    A třetí: Diskriminace žen ve společnosti.
    Upřímně řečeno, nijak zvlášť objevné tyto hypotézy nejsou, a člověk nemusí být hned rektorem Harvardu, aby o nich zapřemýšlel. Nicméně kolem té druhé se rozpoutalo peklo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    znamy priklad potirani politicky nekorektniho mysleni:

    Přemýšlet o rozdílech pohlaví se v USA nevyplácí
    http://finweb.ihned.cz/1-10075640-15558280-006000_d-22

    Skandál se mezitím rozhořel. Summersovi kritikové se dají v principu rozdělit do tří skupin. První a nejhlasitější, reprezentovaná třeba internetovým serverem feministing.com, je pobouřena samotnou myšlenkou, že by snad ženy mohly v něčem mít horší schopnosti než muži. Redaktorky serveru rektora přímočaře počastovaly slovem, jímž se ve vulgární mluvě označuje tělesný orgán, který mají jen muži.
    Druhá skupina, zastoupená například zmíněnou Nancy Hopkinsovou, připouští, že mezi muži a ženami mohou být rozdíly, ale způsobené pouze vnějšími, společenskými faktory. Nepřijatelná je představa, že by rozdíl mohl být zakódován v genech.
    A třetí skupina, jejíž názory v debatách vyjádřila Martha Westová, profesorka práva z Kalifornské univerzity, jde na věc oklikou. Tvrdí, že Summers si měl všímat podstatnějšího faktu, že totiž ženy jsou diskriminovány a mají i na univerzitě menší plat než muži (na Harvardu berou nejlépe placení profesoři-muži ročně 160 200 dolarů, kdežto nejvíc placené profesorky 147 000 dolarů).
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: přesně...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    DIVA: Z definice je PK manipulace se slovy, snaha pomocí změny významu slov změnit myšlení lidí. Dochází k cílené změně emotivního zabarvení slov. Vem si třeba slovo nacionalismus (vlastenectví). Tohle slovo se následkem úsilí politicky korektních proroků dneska chápe v podstatě pejorativně. Je volně zaměňováno se slovem nacismus.
    V širším smyslu je politická korektnost podivně zvrácený tlak na myšlení lidí, v podstatě takový výplach mozku, který usiluje o něco jako preventivní zastrašení a potlačení konfliktního přístupu a agresivity jak osobní, tak státní. V podstatě taková pravdolásková diktatura, která celkem dost nevybíravě potírá nesouhlasící. "Lovy na čarodejnice" stíhající ty, co projevili politicky nekorektní názory, zejména v USA, jsou proslulé.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    _BENNY: V některých případech však jde o úplné vytlačení nevhodných pojmů a o cílené popírání typických rozdílů mezi rasami, mezi mužem a ženou apod

    No, to vypovídá o všem. Rozumný člověk nemůže být politicky korektní.
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: ať už je ten stav jakýkoli. oni si ho (ti kdo je tam vnímán jako zdroj útisku momentálně) nevybrali. byli bez možnosti nesouhlasu vmanévrovaní do různých pozic během historie. reagujou celkem adekvátně (svému naturelu, který je všem znám)
    DIVA
    DIVA --- ---
    _BENNY: píšu, že mi (z tvé klávesnice) příde "politická korektnost" tak ňák politicky korektní. tzn. co je na wiki sem četla a aplikovala v předchozím příspěvku
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: vidis, a tem tlustejm bilejm zadkum zase prijde nehumanni soucasny stav ;)

    politicka korektnost z ceske wiki:

    Jedná se o úsilí záměrným ovlivňováním jazyka odstranit některá tradiční označení nebo pojmy (koncepty), které jsou svázány s nepříznivými konotacemi a stereotypy a proto mohou být určitými lidmi vnímány jako urážlivé a mohou posilovat utlačovatele v nadřazených a diskriminujících postojích. Obvykle jde o nahrazení zatížených slov novými, eufemističtějšími, se stejným základním denotačním významem. V některých případech však jde o úplné vytlačení nevhodných pojmů a o cílené popírání typických rozdílů mezi rasami, mezi mužem a ženou apod., a o požadavek se těmito rozdíly a typovými charakteristikami vůbec nezabývat.
    DIVA
    DIVA --- ---
    :) z hlediska pohodlí tlustého bílého zadku nutné, leč nehumánní :(

    a "politická korektnost" to je teš politicky korektní pojem se mi zdá :) jak bys to definoval zcela bez přetvářky nadsázky a vtipu :) potřebuju to všechno na tácku až pod nos víšjak ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DIVA: no, prave proto Afrikanci vybudovali apartheid - aby vsechny ty rasy zily zcela oddelene a nechodily si vubec na oci :D coz ovsem bylo politicky velmi nekorektni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam