LITTLELI: to ani tak ne; nicméně to je to, co jsem se nedávno pokusila někomu vysvětlit, že ten film pro běžnou populaci není východiskem, není odpovědí. Že si z toho normální vanilka vezme tak akorát prt. To, že existujou úchylové, ví dnes kde kdo. Ten film to jen potvrzuje. Když to vezmu do důsledků, katdej řeší kromě svých neřestí normální věci. Nejen bdsm pozitivní. Mně v tom filmu chybí odpověď na otázky "proč" a "jak". Proč o tom ti lidé ve filmu mluví a co mi chtějí říct. Jak fungují jejich vtzahy? To je myslím něco, na co tam odpověď příliš nezazněla a co "běžnou" populaci zajímá hodně. Kromě toho, že se dovídáme, že Fro miluje dva muže a že Terezie musí mít vedle sebe silnýho chlapa, nevíme, jak to vnímají jejich partneři. Co znamená, že Fro s Jakubem "chodí"? A jak je s tím srovnanej Jakub? Ono to trochu vyznělo, jakože neměl na vybranou, že se s tim smířit musel. Tím, že většině věcí ve filmu "jen" příhlíží, to vypadá, jako by se ho nikdo na nic neptal. Kdybych jí neznala, tak bych si možná na základě tohodle filmu myslela, že "holka neví, co chce". Mimochodem, dlouho jsem se ani nebyla schopna zorientovat v tom, kdo je ten chlápek, který o Terezii mluví. Je to její táta? Přítel? Jak se to, že otevřeně Terezie mluví o svém soukromí, kloubí s její prací? Kdo si trochu čuchl k politice, ví, že tyhle věci - soukromí a politka - byť na komunální úrovni - slučitelné dost dobře nejsou nejsou, ale tady v tom filmu to vyplývá, že je a že to nemá vliv na nic. Ani u Michala se nedozvím, co vlastně znamená jeho potřeba v jeho vztahu. Baví ho manipulace. Co to znamená? S kým manipuluje? Chce být manipulován? Jak se to promítá do jeho "normálního" života?
U Fro mi tam chybí spousta věcí a to mám pocit, že tam ona nejvíc mluví o svém vnitřku, o snech, o tom, co si představovala, když byla malá. Vážně tohle všechno dělá proto, že chce zkust všechno? Tahle odpověď tam asi dvakrát zazní. Že chce v životě zkusit všechno. To znamená, že prostě jen chce zkusit žít ve vztahu se dvěma muži? A přesně, jak upozorńuje článek - Terezie sice přísně odděluje sm a normální život, ale zároveň chodila na tetování, neboť jí fyzická bolest pomáhala překonávat bolest psychickou... Tak kde je ta hranice?
Myslím, že tyhle odpovědi můžou chybět "normálnímu" člověku, který se na film podívá a chce se dozvědět víc, než že existuje Hell, kde se lidi věšej na háky a že to skutečně někteří lidi dělaj doopravdy.
Myslím, že méně nic neříkajících uměleckých záběrů a více pobytu pod povrchem by filmu neškodilo :)