• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEBBIEIvan Kraus


    1. března 1939 Praha
    český spisovatel, herec a loutkoherec


    Co jste četli? Co vás nadchlo? Pojďme si popovídat o tomto vynikajícím humoristickém autorovi...
    rozbalit záhlaví
    PREMEK
    PREMEK --- ---
    Také je pěkné líčení, kterak se tatínek chtěl vyhnout schůzi uličního výboru a snažil se nakukat usměvavé paní, že po balkónech šplhá jen každý druhý čtvrtek v týdnu..
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    hned jak doctu Coelha jdu hned zase na nej..

    vtipne ovsem je, ze me treba ta povidka taky rozbrecela a to sem zni ani ten cesnek necitila ,)
    PREMEK
    PREMEK --- ---
    ... nebo jak Jan K. zvolil raději pravidelné návštěvy kostela a uvěřil v pánaboha až poté, co komunistické zásobování nebylo schopno zajistit česnek v pro otce dostatečném množství...:-D
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    PREMEK: vitam te :) neni to tu tak aktivni, ale i tak vitej :)

    aaach mam chut si precist povidku o nedelni cesnecce, o tom jak popalari plakali nad popelnici ..

    doted se smeju pri predstave chytajiciho se Jana priboru ci knofliku od radia ..
    PREMEK
    PREMEK --- ---
    Já jsem tedy velkej fanda na jeho Číslo do nebe. S takovým nadhledem a humorem popsat tak těžká léta své rodiny.. Třeba povídka o měnové reformě, dědečkova "vizitace" socialistické školy ("Rus se rýpal suchým klackem v černozemi, když Američan jezdil na kombajnu") nebo závěrečná dojemná povídka Číslo do neb...

    Jednou jsem byl na Krausově autorském čtení v Brně a po zcela vyčerpávající (zkuste se tak dlouho smát) hodině a půl jsem ukořistil nejen podpis autorův, ale i dvou postav - maminky (Číslo do nebe) a manželky (To na tobě doschne). Inu tak.
    GEMUNO
    GEMUNO --- ---
    Není možná,že z těch několika tisíc na pohled relativně inteligentních lidí to četli jen dva:)Zvlášt když televizní talkshow jeho,v knize zmíněného bratra je tak populární:)
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    GEMUNO: jsem ráda že se našel aspon někdo :)
    GEMUNO
    GEMUNO --- ---
    Má rodina a jiná zemětřesení je kniha úžasná.Je škoda,že Ivan Klaus je jako autor k diskusi nedoceněný(jen názor z osobní zkušenosti-moc lidí,co od něj něco četlo neznám.Jiná generace?).Rozhodně stojí za přečtení,pobaví.Dávám sem anotaci:

    Má rodina a jiná zemětřesení je kniha psaná s oním zvláštním humorem, po jakém my Češi nostalgicky toužíme od dob Poláčkových Bylo nás pět. Je to humor laskavý, mile absurdní, ironie spíš něžné a nadsázky spíše filozofické než karikující. Týká se nekonečných trampot a patálií velké rodiny, jejíž členové jsou nadáni tak výraznou individualitou, že to mezi neustále vře, přičemž do všeho se plete absurdita režimů a jejich pohůnků, proti nimž byl právě humor jedinou obranou. Autor se však svým viděním světa dotkl i něčeho velmi zásadního. Mezi sourozenci, mezi dětmi a rodiči i mezi manžely vznikají nám všem dobře známé neřešitelné situace, které hrozí přerůst v tragédii, pokud je neumíme obrátit v legraci. Soudobé vydání rodinné tetralogie je první, ale jednotlivé knihy vycházejí česky počtvrté. A tak se dá bez nadsázky říci, že se český národ začíná dělit na ty, kdo Krause četli, a na ty, kdo ho teprve budou číst.
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    mě osobně nejvíce pobavily knihy Prosím tě, neblázni!.. To na tobě doschne.. Číslo do nebe.. Má rodina a jiná zemětřesení.. Muž za vlastním rohem .. Kůň nežere okurkový salát..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam