• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CELULITIDAOrtodoncie-zubaři_ implantologie, bělení, rovnátka, hygiena - péče o zuby
    Ortodoncie- implantologie, bělení, rovnátka, hygiena - péče o zuby

Zkušenosti, rady, doporučení, ...

Na nástěnce bych ráda udělala něco ve smyslu reference na jednotlivá Stomatologická a ortodontická centra. Proto prosím, máte-li nějakou zkušenost napište: Název centra, město, zákrok který jste podstoupili, cena, klady, zápory, jiné..

rozbalit záhlaví
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    MVEK: Tak opet. Soukromemu to bude jedno, jelikoz na tebe od pojistovny nic nedostane. Tak si muzes jich obejit nekolik. A ti maji prave ceny kolem 2000 Kc.

PESTRYPAPOUSEK: Skoda. Jako googlem toho najdu dost, tak nevim, nekam asi naslepo dle recenzi pujdu.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: tak pardon, zrovna koukám, že končí...tak to je pro mne nemilé překvapení.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    PAN_UZIVATEL: výborné zkušenosti mám tady a pochvalují si i ti, kterým jsem to doporučila
    Zubní hygiena | Bc. Jana Vrbová – 🦷 WillowDent.cz
    https://www.willowdent.cz/
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tak já právě se tu chtěl zeptat spíš z toho pohledu, jestli někdo ví, jak snadno si prostě můžu u jiného zubaře "konzultovat". Vstupní prohlídka, aniž bych se k němu přihlásil, mi přijde dost podivná. Nemám problém si dát třeba dva tisíce za kontrolu. Uvidíme, příští rok mě čeká stálejší doktorka ve stejném zařízení, která tam je roky, a ne ti, co tam teď byli vždy jen krátce. Tak jak se na to bude tvářit ona, jestli tam vidí kazy, které bude třeba řešit, nebo už ne.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    PAN_UZIVATEL: A jeste mne napada, ze na nejake zakroky dostanes treba financni podil od pojistovny, tak muzes k soukromemu a pak to jen vypapirovat. Plus jen ty vstupni prohlidky u soukromych mohou byt kolem 2000 Kc a to je vlastne to, co ty potrebujes, pokud chapu dobre.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    MVEK: Ano, delal ty rentgeny, ze jsem zkousl a on to nasnimal. Ja tam tehdy byl i cilene kvuli vytrzeni osmicky, ironicky zkazene, takze mi pocital jen tento zakrok. Uz nevim presne, to bylo nejak 4000-5000 Kc. Plus jak pisu, jako musel by to byt strasny lempl (a treba byl), aby jako on nevidel zadny kaz a pak ta druha videla min. 7. U ni jsem mel dojem, ze to je ta vyhrocena kravka. Ten typ, co jde podle manualu a nepremysli. Zni to arogantne ode mne a hnusne, ale za roky meho zivota zjistuje, ze urcity rychly odsudek a predpojatost casto u mne byla presna, ze mam dost odhad na lidi a casto se snazim jim davat dost sanci, ze prece nemohu byt takovy, ale jako skoro pokazde se ukaze, ze to sedi. Tak se spise ucim davat na ten instinkt vice.

Ja nejsem zubar, kdyz jsem neco resil kdysi vazne zdravotne, tak jsem obsel vice lidi a ono pak vidis, ze zacne vznikat stejny nazor, coz proste beru jako dobove lege artis. Ja do toho oboru samozrejme nevidim, ale znam z jinych, jako moc to je o te inteligence a znalosti a nejakem konstruktivnim vyhodnoceni a etice. Jako mit tu expertizu holt neni jen tak. Plus jako rada lekaru bohuzel je fakt motivovana prachama a neni tam tolik strach z konsekvenci, jelikoz v CR systemu jsou nenapadnutelni skoro. Malokdo neco dela, ze maji zajem o pacienta, klienta, jsi jen polozka, tak holt to chce najit nekoho, kdo to bere vazne svou profesi a trochu i jako poslani. Jeste mne napada, ale na to nelze uplne spolehat, ale dost ukaze, jak moc nekdo zacne resit prachy a jak moc si hlida cas, to mam zkusenosti treba i s pravniky, jak vlastne fakt to je jen o casu, si jim platis a malokdo ma zajem ti pomoci, ze malokdo ti da extra x minut zdarma, aby pomohl, kdyz treba tusi, ze fakt nemuzes plati porad takove castky, ze maji treba i ten osobni zajem, aby se ta vec doresila v muj prospech a oni proste naplnili svou roli pravnika.

Jako nevim, jake mas financni moznosti, ale pokud nejake ano, tak bych obesel vetsi pocet a videl, co zacne vznikat za nazory. Jak jsem psal, ja kdysi resil neco hodne vazneho a to jsem obesel x lekaru a nekteri byli totalne marni a omezeni ve znalosti, ze i ja vedel, ze jsou uplne mimo, jelikoz jsem logicky problem studoval. Ale pak v nejaky moment zacne prevazovat nejaky pohled a jako to jsem bral ciste pravdepodobnostne, kdyz vetsina rika A, tak to asi bude A. I proto, ze jsem potreboval najit nejaky vlastni klid, jinak by mne to znicilo.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    MVEK: Plus asi ne uplne super rada, ale on ten ChatGPT jako v mnohem dost take pomuze, kdyz s nim budes dobre pracovat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PAN_UZIVATEL: A ten "soukromý" dělal rentgen (třeba jen ten lokální)?
    A kolik tě taková hrazená kontrola stála?

Jinak dva roky... No jako jestliže dohledám, že zubní kaz vzniká roky, zvláště ty hloubkové... Mně třeba tahali osmičky kolem devatenácti a jedna se rozpadla a uvnitř byla zkažená. Vůbec to na kontrolách nikdo předtím nezjistil. Nic nebolelo apod.Tedy jistě že ty snímkováním zjištěné kazy lze nechat roky. Otázkou je, jestli práce potom nebude trvat déle (a tedy i stát víc, nejen kvůli inflaci, a hlavně to bude také nepohodlné a odstraní se víc hmoty). Proto by to chtělo asi hodně konzultovat s někým jiným, než se člověk něco rozhodne nechat být roky. Rok samozřejmě asi pohoda.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    JAEN: Diky, ja sem moc nechodil, tak prehledl. Nyni resim, ze asi zkusim par aplikaci belicich pasku a snad v budoucnu najdu to misto na odlitky, popr. to, co uvadis.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    MVEK: Jeste mne napada, ze proste se vyptavej a nech si to vysvetlit, proc je neco v neporadku, pokud prejdou do strategie, ze nemaji ze svoji pozice duvod neco vysvetlovat a obhajovat se, tak bych doporucoval odejit.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    MVEK: Ja roky nebyl u zubare, vicemene jsem nikdy nemel problemy se zuby. Jsem generace, ze bohuzel spise tehdejsi zubar mi rozvrtal zuby, kdyz jako si myslel, ze mam kaz. To mne vse tak odradilo, nicmene po asi 8 letech bez zubare jsem zacal hledat a obesel dva. Jeden soukromy, ktery mi rekl, ze mam zuby v poradku a nizkou kazivost a pak sel k jine a ta mi dle rentgenu rekla, ze nasla 7 kazu a hned chtela vrtat. Psal jsem tomu soukromemu a ten rekl, ano, ze asi chape, co ona tam mohla videt, ale ze za nej to je v poradku. Tak treba si z toho pribehu neco vezmes. Odmitl jsem se nechat vrtat a jsou to 2 roky a zatim vse v poradku. Dal jsem i dost na dojem ze zubare a dynamiku v te ordinaci. I kdyz to vyzni zle, tak ta zubarka mi dle komunikace prisla jako hloupa arogantni zena, ktera docela nasilne a tupe na mne tlacila svou agendu. Napr. jsem v uvodu uvadel stav zubu, ze prave mam jeden vyrazne poskozeny zub od byvale zubarky, odvrtala vetsinu zubu, protoze tehdy nemela kreslo, co by sklopila a vrtala skoro naslepo,objektivne proste posrala ten zub, jelikoz jsem to tehdy resil jeste s jinym zubarem, a ona hned automaticky ji zacala obhajovat, ze jako musela vedet, co dela, ze profesionalka ap., coz byl dost WTF moment, abych nemel duvod tam zustat s touto logikou. Obecne je toto tezke vybalancovat, kdy nekdo ma status odbornika a ja jako laik tam chodim se sverit do pece, ale musim zaroven byt obezretny, zdali to neni nekompetentni kreten a obcas prave to holt nevyjde a nekdy ano.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, nejaka doporuceni na dentalni hygienu? Byl jsem opakovane http://dehahygiena.cz/, pokazde jina hygienistka, prvni dve cistily tak 20 min z 60 min a jedna mi dokonce viditelne skrabla zub, ze tam do dnes mam ryhu, pak jsem mel treti, ktera uz byla daleko lepsi (jedna Nyxacka mi prave i psala, ze to je jedna z tech dobrych tam), avsak tim, ze stoji nyni 2150 Kc a jako byl jsem tam opakovane a nebylo to super, tak asi dam sanci nekde jinde. Zaroven jsem resil odlitky na zuby na beleni a jejich nulova ochota to se mnou probrat a pro ne absurdni pozadavek, ze fakt chci vybelit i sestky a ony nevidi duvod, ze nejdou videt, tak se to odlevat nebude, mne moc nebavi, kdyz resim beleni pres 10 000 Kc.

Pardon vylev, jen mne to nastvalo.

P.S. Vim, ze maji vytecne recenze, ale zkratka nemyslim si, ze je v pohode za ty prachy cistit 15-20 min s argumenty, at prijdu za mesic na docisteni.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    FRAUZEZEK: Asi zalezi taky za jakej implantat, pokud chces osvedcenej straumann, ne nejakou budget variantu a je ta cena komplet, tak imho adekvatni, ja platil pred rokem neco hodne podobnyho
    FRAUZEZEK
    FRAUZEZEK --- ---
    Ahoj, nemáte niekto skúsenosť so zubným implantátom v Prahe? Moja zubárka mi to vyčíslila na 42 tisíc a už som počula x ďalších iných cien. Ďakujem.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    Ahoj, znate nekdo tuto znacku? https://www.hellococo.cz/cct-pap-belici-pasky/
    MVEK
    MVEK --- ---
    CELULITIDA: Čtvrt roku? Tak to jsem v životě neslyšel. Mluví se o roku až půl roku, ke kterému mě už před lety přesvědčili. A jsou spokojení na hygieně. Prakticky není kámen a jen pigmentace.

No uvidíme, doktorka tam už zas není, tentokrát mě objednali k někomu, kdo tam je roky a snad nezmizí jako všichni čtyři za poslední roky, které jsem viděl max jeden rok...
    CELULITIDA
    CELULITIDA --- ---
    MVEK: hele oni se můžou prostě objevovat nový věkem, pokud do té doby nic. Hodně zubařů to nechává na později taky, mně hlídá jeden zub taky a ještě do něj nechce jít... Ale měla jsem to u jedny zubařky taky, furt něco hledala, přešla jsem jinam a v pohodě. Možná už že to bylo opraveny od tý paní. Každopádně dentální hygiena jednou za čtvrt roku a doma čistit pořádně je základ no. Bez plaku na zubu se kaz neudela
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MVEK: Doporučuju https://drellie.com/, narazila jsem na ní na tiktoku a od té doby co jsem zařadila xylitol ve žvýkačkách tak žádné nové kazy nemám.
    👌🤞
    MVEK
    MVEK --- ---
    Chtěl bych se poradit. Posledních pět, šest let mi na prohlídce hlavně pomocí RTG objevují kazy, a to na hygieně jsem dost chválen, jen je vždy trochu místy kamene na některých místech, přitom do 30 jsem měl asi dva kazy za celý život, a někdy jsem na to dost kašlal, i když mezizubní jsem používal, ale zřídka. Ano, 7 let máme děti, určitě tam může být i vliv víc uzobáván jídla častěji, hlavně před pěti lety v covidu, totéž sdílení bakterií mezi nimi a námi. Navíc minulou zimu jsem opravdu hlavně o Vánocích zobal něco každou chvíli, a to jsem si i jeden viditelný mezi řezáky vytvořil, to chápu. Teď už ale přes rok jsem byl dost opatrný i na pauzy mezi jídlem, na příjem vápníku, fluorovou pastu jednou denně apod. I jsem zkusil probiotika, a to jak jíst víc kefír apod., tak tablety BioGaia. Řekl bych tedy každý rok lepší péče.

1) Jak moc dobře lékař pozná z RTG (ten lokální, 4x mi prosvítil části čelisti přímo v ordinaci, ne ten obloukový) takový kaz, když začíná? V podstatě teď jsem se dozvěděl, že dva na vrtání a dva sledovat, a někdy třeba za rok, dva. Ano, asi to bylo na zadních zubech, kde vloni jiný lékař u stejné kliniky u nich uváděl, že sledovat, takže asi tam něco viděl už tehdy, a tedy možná jsem to už péčí nemohl tolik ovlivnit, leda bych používal remineralizaci jako Elmex gel apod. opravdu pravidelně, a ne zřídka.

2) Je třeba normální, že k 40 člověk začne mít kazy, i když dřív měl málo? Jak vlastně dlouho si člověk může na kaz zadělávat třeba horší hygienou?

3) A hlavně, existují medicínské přístupy, kdy se netrhá, ale třeba kaz zastaví a nechá, jak moc by dávalo smysl hledat spíše kliniku, kde se tomu věnují a zuby víc "léčí", ne jen vrtají? Když můžu očekávat tyhle mezizubní i v dalších letech...
    Ono jednak si tu za hodinu už účtují pět tisíc, a přitom se tu doktoři taky pořád mění (to, že jsou poslední dobou převážně z východu, by mi tak nevadilo, většinou nějak češtinu zvládají a pomůžeme si anglicky), jednak jde taky o to, co mi z těch zubů do důchodu zbyde:-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam