• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže

Shiatsu považuji za

24 hlasy od 17 respondentů

Jaké máte zkušennosti se Shiatsu?

77 hlasy od 77 respondentů

Shiatsu se nachází někde na půli cesty mezi masáží a léčebnou metodou. Vyvinulo se v Japonsku ze základů čínské tlakové masáže, na rozdíl od ní však klade větší důraz na práci s energetickými drahami – meridiány. Teoretický základ je postaven na tradiční čínské medicíně. Praktické ošetření se provádí přes oblečení, používá tlakových masážních technik, protahování a pasivních cviků, tlaku na akupresurní body, pracuje s meridiány vnitřních orgánů. Zdravotní účinek ošetření spočívá ve vyrovnávání plných a prázdných míst v těle i v meridiánech, čímž se obnovuje rovnováha vnitřního prostředí, a tím i posiluje celková imunita, zdraví fyzické i vyrovnanost duševní.
    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LODBROG: To je trochu složitější problém.

Nějaký čas A. Krystaszek skutečně v Deshimaruových centrech ve Francii praktikoval a obdržel mnišskou ordinaci. V AZI (tj. v Deshimaruove misi ve Francii) nikdy žádnou funkci nezastával a brzy po sve ordinaci začal jet po vlastní ose a zakládat - zprvu zejména mezi stoupenci bojových umění - zenové skupinky v jejich čele stál on sám. V té době se začal titulovat roši a tvrdit, že dostal od Deshimarua předání Dharmy - šiho. To Deshimaru za svuj zivot neudělil nikomu a teprve po jeho nečekané smrti bylo jeho jménem uděleno třem jeho nejvýznamnějším žákům, kteří stáli v čele AZI z rukou opata kláštera Eihei-ji, tj. jednoho z dvou mateřských klášterů Soto-šu.

V součastosti má pan Kaisen centra svých příznivců hlavně ve Francii a Polsku. Vůči škole Soto je v pozici katolického kněze, který se prohlásil kardinálem a diví se, že mu to ve Vatikánu nežerou. :-D :-D
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    :)

Samozvaný róši? Já myslel že je napojený na Taisena Dešimarua...

Osm hodin v meditační poloze... Tuším že na to vymyslel Ta-mo nějaké cviky v jednom nepodstatném klášteře v Číně ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    REVAN: Samozřejmě, že to zenouši provádějí. Alespoň ve škole Soto, kterou já znám (ke které se tak nějak více či méně hlásí i samozvaný roši, pan Alain Krystaszek, řečený Kaisen ;-))). Ono je to čistě účelová záležitost, když na sešinu sedíš osm hodin denně v meditační poloze, tak prostě potřebuješ s těmi zády něco dělat, protože jinak bídně zhyneš. Pomáhá šiacu a pomáhá kjosaku (hůl, kterou tě při meditaci zkušený mnich praští).
    REVAN
    REVAN --- ---
    Zjistil jsem, že zenový mistr Roši Kaisen, který jezdí i k nám do čech, vydal knížku "Zenové masáže". Slovo shiatsu tam sice nepoužívá, ono to také shia-tsu není, protože tam neprovádí onen "tlak-prsty" při práci s meridiány, ale soubor protahovacích a uvolňovacích technik repertoáru shiatsu dosti odpovídá.
    Takže faktže to ti zenouši provádějí... :)
    Gobersi ty jsi to zažil někde ve švýcarsku že? To asi nebyl Roši Kaisen..?
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: V létě. V poště. :)
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: Někdo se o něj musí starat. A protože ho mám ráda, taxem to vzala na chvilku na sebe. :)
    REVAN
    REVAN --- ---
    LODBROG: Lily na tebe má nějakou "pifku" zdá se ;-)))
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Dřív jsme probírali témea využívání žen či mužů. :)
    A co je láska jsme neprobírali, páč mám pocit, že bychom se neshodli, pročež by to bylo na dlouho.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    LILY: Co jsme probrali dřív? Co je láska? ;)
    A zopakuješ mi to?
    Moc prosím... ;)

REVAN: Hm, a já myslel, že jsou věci, kterými ublížit nejde - jako třeba reflexka a dynamit.... ;)

REVAN: Podle mě je právě (nepříliš velká) bolest tím, co v reflexce pracuje. Díky ní se tělo tak nějak "léčí samo" - snaží se vyřešit disharmonie. Nemusí tam být žádná "úmyslná práce mysli" terapeuta.
    Takže souhlas :)
    REVAN
    REVAN --- ---
    LILY: podle Janči má reflexka bolet. Zrovna tak akupresura, dokonce i akupunktura má trochu bolet.
    Jsou řekněme dvě metody, jak přitáhnout do místa energii:
    - vést tam energii v mysli, představou (kam směřuje vědomí, tam směřuje energie)
    - vyvolat v místě bolest (kde je bolest, tam tělo nasměruje energii)
    Druhá metoda je dokonce spolehlivější, méně náročná, účinnější a nehrozí při ní tolik, že do toho vložíš vlastní energii :)

ale všeho s mírou:
    - jedná se o mírnou, snesitelnou, či dokonce příjemnou bolest. je-li bolesti příliš, tělo naopak vytvoří blokádu a bod si energeticky neopraví
    - v případě přebytku energie ji nepotřebujeme přitáhnout, ale rozptýlit, případně místo zklidnit (ale ono to také mírně bolí, protože místo je citlivější na dotek). bolest je mírná, silná bolest opět škodí.

- místa s nedostatkem (kyo) bolí spíše příjemně, bolest je neostrá a objevuje se až při tlaku dost do hloubky
    - místa s nadbytkem (jitsu) bolí nepříjemně, bolest je ostrá, objevuje se už při mírném přítlaku
    To je ze shiatsu, ale imho to platí obecně.
    LILY
    LILY --- ---
    KOKES: Mno jo, ona to byla moje první a téměř poslední zkušenost s touto metodou, taxem nevěděla..
    KOKES
    KOKES --- ---
    LILY: omg. to už bych utíkal:-P
    LILY
    LILY --- ---
    REVAN: To já jsem jednou absolvovala reflexku, u níž jsem také úpěla a na ten strašlivý zážitek nezapomenu, leč ten člověk říkal, že prý to je normální a že pokud to bolí hodně, tak mám holt hodně zdravotních problémů.
    REVAN
    REVAN --- ---
    LODBROG: no vždyť také říkám, že zóny a meridiány nejsou to samé..

Ale chci říct historku k té bezpečnosti reflexky: stalo se jedné mojí zákaznici. Byla na reflexní masáži nohou v thajském salonu (Mystic Temple, masérka Jupa, nikdy na ní nezapomene ;-)) promačkávala ji reflexní plošky velikou silou a hodně do bolesti, 1.5 hodiny, zcela nedbajíc stížností a úpění oné zákaznice. Té se potom vzbouřilo celé tělo, zvracela a bylo ji hoodně špatně ještě 3dny.
    Tak to jen že také reflexka, když se přehání, může způsobit zdravotní problémy. (Janča v Reflexní terapii ještě srovnává ve prospěch reflexky nad akupresurou, ale později, v Můj život s alternativní medicínou už uvádí i příklad jedné přehnaně prováděné autoreflexky, kdy paní otekla podkolení.) Nemyslím, že by jedno bylo bezpečnější než druhé. Když už bych to měl srovnat z hlediska bezpečnosti, resp. jak se tím dá při špatném provedení rozhodit tělo, tak nějak takhle, od nejbezpečnější:
    • reiki
    • shiatsu (pokud pracuje více s drahami než s body, tj.např. Zenshiatsu)
    • akupresura, reflexka, (shiatsu pokud pracuje s body a ne drahami - Tsubo shiatsu)
    • akupunktura
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Tak to jsme už probrali dřív.. :)
    Já proti tobě nic nemám, akorát jsem naprosto nepochopila tu poznámku s tím pojetím lásky a mlácením deštníkem. Vrátím-li se k úplným počátkům této diskuze a charakterovým strukturám, tak s mým psychopatem zarezovoval tvůj psychopat, který hovořil z tvého příspěvku. Zafungovalo to na proncipu akce a reakce.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    REVAN: "Meridián" není "zóna" :)

Janča pokud si pamatuju právě reflexku a akupresuru (nikoli pouze šiacu) srovnával - ale víc z hlediska účinků
    (bezpečná reflexka, která maximálně hodně bolí a nevydržíme ji, každopádně neublíží
    versus akupresura, kterou vůbec člověk necítí, ale může strašně předimenzovat nesprávnou dráhu, a je problém), rychlosti reakce atd. (okamžitá relfexka x pozvolná a mnohdy až plíživá akupunktura)

Osobně jsem toho názoru, že "zóny" v reflexce jsou více "hrubohmotného" chrakteru než dráhy energie.
    Zóny jsou prostě zřetězené spazmy svalových skupin, které na sebe funkčně navazují (... a tvoří komplex s odpovídající inervací, cévním zásobením tkáně atd).

LILY: Co je láska? :)
    (Kdy a jak využívám ženy, na to mi odpověz jinde ;)
    KOKES
    KOKES --- ---
    REVAN:Jak tak pročítám Alternativní medicínu, Janča odkazuje v literatuře prameny akupunkturu a to pouze od německých autorů vesměs z období 1970-78. I jiné zdroje jsou vesměs německé. To mě nikdy nenapadlo a je to zvláštní. I za komunismu zde byly spolky věnující se józe, orientální medicíně apod. Je divné, že ji(orientální literaturu) vůbec nezmiňuje.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    REVAN: potvrzuji, RT je nepoužívá - ale dnes se na RT na kurzech nabaluje a učí ledacos (protože peníz se hodí, tak proč neudělat další kurz "pokračování 2.2b," když jsou tyhle věci zrovna v módě) :-) Ale zas nemůžu říct, že bych přidané informace z jiných oborů neupotřebil...
    REVAN
    REVAN --- ---
    byla tu diskuze o rozdílech mezi reflexkou a shiatsu a jestli reflexka také využívá meridiány. Hledal jsem, hledal.....
    ... a nevyužívá....
    ....... přestože Lalina terapeutka ano, do reflexky to nepatří :-))

Samotný Janča nám k tomu říká:
    ...lidské tělo se dělí na zóny...
    O vzniku těchto zón se v podstatě nic neví. Nejblíže je snad srovnávání těchto zón s meridiány akupunktury, i když toto srovnání používají pouze v americké literatuře.

...navíc tedy podotýkám, že těch 10 zón průběhu meridiánů neodpovídá...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: kdyz hodis zabu do varici vody vyskoci, ale kdyz tu vodu zahrivas.... mueeehehe
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Té první poznámce nerozumím a nevím, co máš furt proti ženským. Nestačí ti, že se je snažíš využívat? Proč jim nádavkem eště vnucuješ svůj podivný způsob vidění lásky?

SLAUGHTER: Malej parchant si přihřívá polífčičku, což?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam