• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    REVANSHIATSU - japonské umění masáže
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    LODBROG: Ten Základní kurz jsi myslel ten dvojvíkendový?
    DARJA Shiatsu School
    http://www.shiatsu.cz/index.php?page=kurzy&akce=zakladni-kurz
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    LODBROG: Mrknu ještě (jestli to je a jestli se mi to hodí do rozvrhu), díky.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MORGAIN: Darja mívá (nebo mívala) podobný víkendový kurz, který nazývá "základní výcvik",
    po kterém se teprve můžeš rozhodnout, že to chceš studovat.
    Doporučuju zajít si i na něj.
    Uvidíš, která škola Ti víc sedne.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Tak jsem se rozhodla pro Jana Pletánka v Pardubicích. Doporučily mi ho nezávisle na sobě dvě kamarádky, které se neznají a já přitom oběma věřím, respektuju je a obdivuju je a každá se na tyhle věci dívá poněkud jinou optikou a má jiné zájmy. To mě nějak přesvědčilo.

    Načež jsem začala řešit přihlášení a dozvěděla se, že platba probíhá až po prvních několika hodinách, kdy si člověk může srovnat v hlavě, jestli je to to, co chce dělat a to co hledá - že ten lektor to hodně bere i tak, že až poté, co se s těma lidma setká (a oni s ním) a začne se, se ty lidi vlastně mohou rozhodnout, zda do toho chtějí jít. To mi přijde hodně zajímavý a férový koncept.

    A tak jsem se rovnou přihlásila na samostatný víkendový seminář, co bude mít v září v Praze :-).
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Kamarádka to nepopírala, ale kdybych se nezeptala, tak mi to neříkala. Pak z ní vypadlo, že na škole (fyzioterapii studuje, byť shiatsu dělá dlouho) se na to moc netváří, tak o tom zase tak moc nemluví.
    Jinak to komentovala, že jí shiatsu umožňuje v podstatě vidět, kde je problém a rovnou ho řešit, aniž by musela toho pacienta zběsile ohrabávat a hledat to nějak složitě :-).
    REVAN
    REVAN --- ---
    MORGAIN: jo, maskujou to dobře. Ale fyzioterapeuti, asi ne přímo Pletánek, nebo přinejmenším ta jeho žákyně to maskovala jen částečně. To je, dá se říci, současný trend ve fyzioterapii: přejímat orientální nauky a snažit se je adaptovat a používat navenek západním způsobem. Klient nic nepozná, pokud qi nedokáže přímo cítit. Přímé cítění qi fyzioterapeuti metodicky popírají a popisují qi pouze jako její projevy, jako že sama o sobě qi neexistuje (qi=dynamika projevů). S tím se dá vystupovat ve věděckých kruzích a dělat na pojišťovnu. Přestože vnitřně cítění qi uznávají.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    REVAN: Tak to to maskujou dobře, protože jsem u toho při té masáži nezaznamenala projevy jakékoliv ezoteričnosti, ale věcně praktický prístup. Ale zatím jsem na jiném shiatsu nebyla, tak nemohu srovnávat, jestli to je normální, nebo ne.
    REVAN
    REVAN --- ---
    MORGAIN: Jo, Pletánek, na toho jsem zapomněl. Mám zkušenost s jeho žačkou, která dělá fyzioterapii. Tak tahle škola je zenshiatsu esoteričtější než Darja. Bezdotykovou diagnostiku "pohmatem", to si ani Darja nedovolí. S fyzioterapií to spojené asi mají, ale s jemnými technikami. S energií určitě pracují, jen asi trochu zakrytějším způsobem, který je ostatně pr fyzioterapeuty typický - převádění "cítění qi" na "projevy qi".
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    REVAN: Díky.
    Kamarádka je "odchovana" Janem Pletankem z Pardubic a pocitově mi to přijde, že to bere hodně prakticky - mají to snad propojené s fyzioterapii a berou to dost přímočare (Čímž nemyslím, že by nepracovali s energií, jen se s tím moc nemazou a jdou rovnou k věci). Ačkoliv to může být jen dojem z vnějšku.
    REVAN
    REVAN --- ---
    MORGAIN: kurzy v záhlaví už neexistují, dík za upozornění.
    Darja school je dost esoterická, a celkově spíše jemná se zaměření na práci s energií. Jestli znáš japonské shiatsu, tak to v tom vůbec nepoznáš, učí totiž masunagovo zenshiatsu. škola je to dobrá, jen je potřeba uvědomit si to zaměření. (ostatně tady v čechách si všichni pod shiatsu představí masunagovo zenshiatsu, které je tady zdaleka nejrozšířenější. V japonsku je to minoritní odnož a fakt je tím neoslníte - libují si v pořádně tvrdých shiatsu.)
    Převážná většina dalších novějších škol jsou deriváty žáků z Darja shiatsu. Těch pár co nejsou a vím o nich:
    Rožnovjak vyučuje poměrně tvrdší verzi shiatsu. Druhově těžko říct co to je, každopádně to obsahuje pár jeho modifikací. Ale tak proč ne a myslím, že to je také dobrá škola, dost jiná než Darja.
    Seymour Coblin učí dost jemné shiatsu, ještě esoteričtější než Darja, též zenshiatsu. Docela zvláštní, že na některých principech se s Darjou neshodují. Ale jiná škola, jiný přístup.
    A s ostatními nemám zkušenost.
    LILY
    LILY --- ---
    LODBROG: Darja neošetřuje už spoustu let. Já jsem byla z těch zbylých vyučujících u Stáni (ta je naprosto dokonalá, ale je teď asi na mateřské) a u Libora (to mi přišlo jako takový standard)

    MORGAIN: s klidným svědomím můžu doporučit Darja shiatsu school
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    LODBROG: TO já taky ne, ještě jsem to nezkoumala.... nicméně zatím mě jiný způsob, jak se vybírat, nenapadl... teda pominu-li variantu zeptat se tady ;-).
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Hm, nevím jak moc třeba taková Darja sama provádí ošetření,
    případně do jak dlouhé fronty by ses musela postavit...
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    A jinak mám dotaz - uvažuju, že bych šla na kurz shiatsu, podle čeho vybírat kam?
    Umím vygooglit stránky jednotlivých míst, kde se to učí, ale z toho člověk vlastně nepozná, jaká ta výuka bude. Tak přemýšlím, jak a podle čeho vlastně vybrat kurz.
    Zatím mě jako indicie napadlo pouze zajít za dotyčnými lektory na shiatsu jako klient a podle toho se rozhodovat...
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Pro info - odkaz na kurzy v záhlaví nefunguje :-).
    REVAN
    REVAN --- ---
    PSYCHOPATICK: praktiků shiatsu se to nijak nedotkne, ale nemaž to :-) Líbí se mi, jak se komora tčm snaží utvářet vnitřní strukturu a přetvořit v orgán, se kterým by byly ochotny veřejnoprávní zdravotnické orgány komunikovat. Na můj vkus na to jdou trochu pomalu, ale dobře. Přeju jim úspěch a petici zkusím někde podepsat.
    PSYCHOPATICK
    PSYCHOPATICK --- ---
    Podpořte tradiční čínskou medicínu. Připojte svůj podpis pod petici. - Komora TČM
    http://www.komoratcm.cz/...sti/42-podporte-tradicni-cinskou-medicinu-pripojte-svuj-podpis-pod-petici

    REVAN
    REVAN --- ---
    MIRIS: v tom žádný rozpor není, zatím sis prohlížel obrázky :-) Až knížku budeš číst, jaksi popořadě, jistě někde dost ze začátku zmíní, že základní meridiány jsou vždy párové a procházejí tedy na obou stranách těla zrcadlově. Jsou tedy vždy na obou nohou, obou rukou, obou stranách zad, atd.
    Šlachosvalové dráhy jsou odlišné od meridiánu, nicméně téměř shodně kopírují jeho průběh. Jsou také párové.
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    pokud dobře teda chápu, že šlachosvalový průběh dráhy jsou šlachy/svaly na dráze meridiánu... nebo je to tak, že svaly spadající pod orgán jsou odlišné od meridiánu?
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    mám knížku od Rožnovjaka pro takovéto domácí studování ... a nějak nechápu, jaktože má u některých drah vyznačený šlachosvalový průběh na jedné straně, a přitom meridián na druhé ruce (noze) . např. u plic, slinivky...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam