• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TAURUSProkrastinace - výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů (zejména těch nepříjemných) na pozdější
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MILUNI: To právě že není, protože po takovéhle dovolené si budu tak akorát vyčítat, že jsem ten týden naprosto promarnila, nic neviděla, nic nezažila a vpodstatě ho pronudila. Ani si takhle psychicky neodpočinu.
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    INUSHKA: to neni prokrastinace, ale to je poradna dovolena :-D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Nikdy by mě nenapadlo, že je možné prokrastinovat i na dovolené. Měla jsem tolik plánů, vzala jsem s sebou tolik věcí, že si zahraju na kytaru, udělám DDR party, budu jezdit na výlety a chodit na procházky se psem a zatím sedím v chalupě s nohama nahoře, cpu se jídlem, co uvařil někdo jiný, a nechce se mi vůbec nic... :-/
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    Ja muzu chvilku prokrastinovat!!! Dostudovano!!! Ale ten kos s pradlem asi krome me nikdo nevyzehli a zasoby ve skrini se povazlive ztencily... Jenze kdyz mam ted tu ruku v sadre..... ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAURUS: minutku používám na úkoly, u nichž je jasné, co je potřeba udělat, jen se do toho člověku hrozně nechce a má milion výmluv - jako třeba úklid kuchyně večer, když už bych fakt chtěla jít spát. Uklidit kuchyň, to neexistuje, ale dát tomu pět minut, tak to bych mohla :_)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    TRISSIE: já to samozřejmě chápu :) u mě třeba funguje právě ta 2., minutka ani náhodou :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAURUS: koukám se mi povedlo úspěšně odprokrastinovat a zapomenout ti odpovědět :-)

    já tyhle metody znám už velmi dlouho. Minutka u nás doma zvoní tak často, že už ji manžel ani nevnímá, a za největší vadu svého nového služebního telefonu považuju fakt, že nemá odpočtový měřič :-)

    ale potřebovala jsem si někde postěžovat, že "už to dělám zase". Ono to nebylo poprvý, a rozhodně ne naposledy, co jsem strávila několikanásobně víc času stresováním se kvůli tomu, že něco nedělám, než tím, že jsem to pak doopravdy dělala. Ale to je něco, co pochopí akorát kolega prokrastináto.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    Why Procrastination is Good for You | Science & Nature | Smithsonian Magazine
    http://www.smithsonianmag.com/science-nature/Why-Procrastination-is-Good-for-You-162358476.html
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    TRISSIE: mrkni na tohle TAURUS a zkus třeba č. 2. Třeba aspoň založit soubor, připravit si strukturu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    chjo, kreativní prokrastinace je hrozná věc.
    Mám pracovat 3 hodiny denně na home-office.
    Dítě v poslední době přes den moc nespí, večer jsem hotová, hlídací slečna je na měsíc pryč, takže se ke složitějším věcem (které by potřebovaly hodinu dvě soustředěné práce bez vyrušování) nemůžu pořádně dostat. Do toho tu mám dvě fakt urgentní věci (které ale nemají jasně stanovený termín odevzdání, jen takové to "už by to fakt mělo být).
    Za aktivní spolupráce mrněte, co se v 5 ráno dožadovalo nočního mlíčka, jsem vstala a od 5:30 sedím u kompu. Většinu té doby se věnuju opravdu práci, udělala jsem toho fakt hodně - ale co myslíte, že ty urgentní věci?
    Ano, jednu jsem sice zvládla, ale druhé se vyhýbám, co mi síly stačí. A přitom ta první mi zabrala dohromady 15 minut a to z ní mám špatné svědomí už skoro dva týdny!!!

    Proč já si to dělám???
    OMI
    OMI --- ---
    Sakra, tak já pořád čekám, žwe se mi ukážou nějaký nový posty tohohle fora v Novejch... a ono mi nějak zmizelo.
    A já si celou dobu řikám, že jsou tady samí vzorní prokrastové, co ten post furt odkládaj "napotom".

    takže co mám na srdci a tedy i najazyku.

    Rozjímal jsem poslední dobou hodně o tom, co dělám , tedy spíš nedělám, a proč se to tak vlastně... neděje.
    A protože jsem Freudián, a jak jistě mnozí vidí na foru "do 150,-"... začal jsem teď uklízet bordel v pokojíčku...
    ... takže jsem o začal sledovat.
    nemám rpoblem "slyšet podvědomí", je to dobré dědictví magické prakse, rpostě moje podvědomí mi nic nezatajuje, pokud se ptám.
    takže jsem vysledoval toto, a dívejte se na to freudovským spektáklem, jinak to nebude dávt smysl:

    doma je to divný, nepasuje to... děti nevděčný, žena nevrlá, taky co se jí divit, že jo, barák si taky nenechá líbt žádný dobrodiní, psa nejlíp zakopat né pod kanape, ale pod sáh a šutrák... tchyně na ránu a tak dále, a tak dále.

    Napřed jsem v tom viděl jenom jistotu proti zaměstnavateli, že "i zítra bude co dělat".
    To se ukázalo jako samostatná kapitola.

    Pak jsem to začal sledovat s těmi svými vyklízecími kšefty, viz forum "za stopade"... a já začínám mít stejný problemy i stejný řešení jako doma: lidi na to serou, dohodnout se uměj, ale pak prostě nepřijdou... a já je zprcám, dám jim világoš a negativ... no jako děti.
    Jako moje nevděčný děti.
    Je to jenom přenos. Sublimace. Ale princip stejnej, takže je to jenom přenos.

    Vpráci sedím u sakra-pomalýho compu, kterej se zpomaluje parabolicky, jak se přibližuje výsledku... takže tu práic, kterou bych udělal doma, s rodinou za chrbátem, tu dělám v práci. Doma by to bylo za dvacet minut, v kanclu mi to sežete tři hodiny.
    SPOKOJENÝ tři hodiny.
    Spokojený!
    Takže další, už třetí uzel, psychoanalysa je prča, jak se to všechno pěkně řetězí, když se na to podíváme.
    ... tenhle moment snad netřeba rozpitvávat, každej známe ty starochy, co radši jdou do práce, než aby... no prostě utíkaj před rodinou do práce.

    A řez jsem vedl "polétech," tedy tak, jak se to generovalo, nikoliv "po logice", takže teď se musím vrátit: nedorozumění, obrana, útok... uspokojení.
    Uspokojení nám v tý mozaice chybí.
    Uspokojení... vraťme se ke kšeftům -- generuji svým bordelem spoustu děsně spokojených lidí. Jsem až fascinován, jaký vpravdě odpadky civilizace dokážou lidi nadchnout a potěšit. Nepovažuji za uzavřený kšeft ten, kde není nakonci spokojený, nejlépe nadšený zákazník.
    Teď jsem za myčku dostal půllitrovku Dynibylu. Je to sračka a je to málo. Je to přesně to, co jsem výsllovně řekl, že rozhodně za to nechci.
    Ale: rodina jespokojená, že to šlo z domu. zákazník spokojen, že tak levně pořídil, firma je ráda, že to nemusela dávat na placený elektrošrot. A já?
    Já jsem rád, že jsou všichni rádi, kochám se jejich štěstím.
    No nejsem já magor? Neměl jsem rovnou říct "nele, zájemců bylo pět v první hodině... zejtra se tady potkáme s tou sedmičkou Jelínka." Ale o to hlavní bych přišel -- o sebepotvrzení. O potvrzení svojí potřebnosti ve světě.
    Maslowova pyramida, to "potvrzení oprávněnosti své existence", ať už to jmenují zakladatelé psychologie jak kdo po svém chtějí, tam je vždycky dost podstatně nahoře, u těch upřímných potom úplně nahoře.


    Takže... kdo se potznal?
    Kdo našel svoje jádro pudla a svůj úhelný kámen?
    Lidská psýcha je úžasně jednoduchá a její hra je až primitivně srozumitalné.
    Ostatní už je na naás.
    Ale to už je život, a ten fakt není taková prča... protože to, že je něco srozumitelný, ještě neznamená, že se s tím dá lehce pohnout.
    Amen, vole, a teď se jde zase makat!
    XSI
    XSI --- ---
    Na MUNI se objevil nový předmět: Experimentální seminář pro prokrastinátory - zrada ale je, že Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů. + Předmět si smí zapsat nejvýše 10 stud. - takže prokrastinátoři co nejsou z psychologie si neškrtnou...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    POZITRON: No, jestli vyloženě brečíš a je ti špatně, tak to podle mě bude úzkost. Myslela jsem, že v prokrastinaci jde vyloženě o to odkáládní, ale třeba se pletu.

    U mě je to možná taky strachem, že se mi to nepovede atd.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    OMNIHASH: no vzdyt pisu, ze jsem vzdala, jedine tejden pred odevzdanim v cervnu 2013 :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    POZITRON: to si povíme tejden před odevzdáním :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    OMNIHASH: bakalarku jsem takhle napsala, u diplomky to neslo. vedouci je starej pan, kteryho si vazim a nedovolila bych si to.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    POZITRON: ne to seš na malym levlu jenom zatim... až se posuneš vejš, tak tu diplomku holt za tejden napíšeš...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ALONSY: jinej psychickej problem? jakej myslis? nejakej blok spis? (rok si rikat, ze zacnu psat diplomku hezky vcas, aby se to bez stresu stihlo a mesic pred odevzdanim nemam ani carku, takze to vzdam. to samy statnice - pul roku si rikas, ze se budes ucit vcas, abys to stihla v pohode bez nervu, ale zacnes se ucit dva dny predem a samozrejme vyletis. odpovidas na inzerat, kde odpoved ma byt poslana do 19. cervna, posles ji 19. cervna ve 23:50 atd. atd.)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Kde je rozdíl mezi prokrastinací a leností?
    To, co popisuje Pozitron se mi zdá spíš jako jiný psychický problém než zrovna prokrastinace.
    Já třeba dělám, to co opravdu miluju, baví mě to, dozvídám se spoustu nových věcí, ale ne, nedokopám se k práci jindy než v posledních vteřinách (skoro:)
    Když se do toho pustím, tak to prostě nejde, tak se raději jdu něco učit, někde něco komentovat atd.
    I když bych tu práci chtěla mít hotovou už před pěti hodinami a spát, tak prostě nejde. A budu tady raději psát tenhle příspěvek, než abych udělala jedinou věc, co na prokrastinaci funguje a konečně se do toho sakra pustila:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam