• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALWHlavolamy {online, solvery, atd.}
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    velbloudi? zkus myslet trochu jinak :)
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    33. kolo a kaslu na to :-)
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    :-) me ted hlavne trapej ty hadanky... Velbloudi zavody a 17 velbloudu... desny... :-)
    SKIM
    SKIM --- ---
    Hm, asi na to taky sednu :-))
    jsem myslel, ze to bude pohoda do 50ky :-)
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    :-) Jsem si na to jeste na chvili sednul a ted jsem ve 31. kole... :-) ale uz nejak nezvladam. Kazdopadne ty arabsky hadanky, co tu jsou napsany, mi davaj zabrat, tam se fakt nechytam.
    SKIM
    SKIM --- ---
    Nesmis to hrat najednou :-))
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    ad gridlock - skoncil jsem u 30. kola... mam 26 pohybu a nebavi me to :-) Ale musim rict, ze 29 mi dala pekne zabrat... tam jsem mel pres sto :-/
    AQUA
    AQUA --- ---
    Rozstřižení Papíru

Papír o velikosti 5 x 5 s dvěma ustřiženými rohy je potřeba rozdělit na dvě části jedním řezem a složit z nich obdélník o velikosti 6 x 4 tak jako na obrázku.

Devět Bodů

Devět bodů je rozmístěno ve třech řadách po třech, jak ukazuje obrázek. Spojte těchto devět bodů čtyřmi rovnými, spojenými čárami (tzn. jedním tahem).

Rozstřižení Koberce

Koberec o velikosti 10 x 10 metrů je potřeba umístit do pokoje o velikosti 12 x 9 metrů. Uprostřed pokoje stojí akvárium o velikosti 8 x 1 metr (viz. obrázek). Koberec můžete rozstřihnout pouze na dva díly (tzn. jedním řezem).

Most

Čtyři muži chtějí přejít most. Všichni začínají na jedné straně. Je noc a oni mají pouze jednu baterku. Najednou můžou most přejít pouze dva a každá skupinka (ať jednočlenná nebo dvoučlenná) musí mít baterku s sebou. S baterkou se vždy musí někdo vrátit (tzn. nemůže se přehodit přes most atd.). Každý muž chodí jinak rychle. Dvojice musí jít rychlostí toho pomalejšího. První muž potřebuje k přechodu mostu 1 minutu, druhý 2 minuty, třetí 5 minut a čtvrtý 10 minut. Např.: když první a třetí muž přecházejí most spolu, trvá jim to 5 minut. Jakým způsobem mohou přejít most všichni čtyři za 17 minut?

Vážení Mincí

Máte 12 mincí a miskové váhy. 11 mincí váží stejně, ale jedna se ve váze liší (ale nevíme jestli je těžší nebo lehčí). Váhy můžete použít třikrát a máte zjistit, která mince je jiná.

Dva Bratři

Při cestě do jisté vesnice jste narazil na rozcestí o kterém víte pouze to, že jedna cesta do vesnice vede a druhá ne (ale vy nevíte která je která). Na rozcestí stojí dva bratři, kteří jsou pověstní tím, že jeden pokaždé lže a druhý pokaždé mluví pravdu (samozřejmě zase nevíte který je který). Můžete se zeptat pouze jednoho z nich na jedinou otázku a z odpovědi zjistit, která cesta vede do vesnice. Bratři mají zrovna špatnou náladu a tak na všechny otázky odpovídají pouze ANO nebo NE. Jakou položíte otázku?

Čtvercové Puzzle

Všech pět kousků na obrázku složte do čtverce.

Pět Klobouků

V jedné malé zemi v malém městě jsou uvězněni tři nevinní lidé. Jednoho dne je krutý žalářník vzal ven a posadil je na tři židle za sebe, takže muž C viděl oba další muže, muž B viděl pouze muže A a muž A neviděl nikoho. Žalářník jim ukázal pět klobouků, dva černé a tři bílé. Potom jim zavázal oči, nasadil každému z nich jeden klobouk a oči jim rozvázal. Potom jim řekl, že jestliže alespoň jeden z nich do minuty pozná a řekne barvu svého klobouku, všechny je pustí na svobodu. Jinak je všechny zastřelí. Žádný vězeň nevidí svůj klobouk a všichni jsou inteligentní. Za 59 sekund muž A řekne (správně) barvu svého klobouku. Jakou barvu klobouku má muž A a jak na to přišel?

Narozeninový Dort

Narozeninový dort na obrázku je potřeba rozdělit na osm stejných částí. Můžete však udělat pouze tři rovné řezy.

Tři Žárovky

V místnosti jsou tři žárovky. Ve vedlejší místnosti jsou tři vypínače. Každý vypínač je připojen k jedné žárovce, ale vy nevíte ke které. Z jedné místnosti do druhé nevidíte. Nacházíte se v místnosti s vypínači a víte, že všechny žárovky jsou zhasnuté. Do vedlejší místnosti smíte jít pouze jednou. Jak zjistíte, který vypínač je ke které žárovce?

Čaj a Mléko

V modrém hrnku je mléko, ve žlutém hrnku stejné množství čaje. Přelejete lžíci mléka do čaje a po promíchání naopak lžíci směsi čaje s mlékem do mléka. Bude mléka v čaji právě tolik jako čaje v mléku? Jestliže ne, pak se pokuste najít správnou odpověď.

49 Bodů

Spojte všech 49 bodů dvanácti úsečkami jedním tahem s podmínkou, že žádný vrchol lomené čáry nesmí vybíhat z rámečku, ale je povoleno projet libovolnými body i vícekrát.

Kříž a Čtverec

Kříž na obrázku lze rozdělit na čtyři díly a z nich sestavit čtverec.

Pentomina

Na obrázku vidíte tzv. pentomina. Je to 12 různých tvarů složených z pěti čtverečků. I když existuje přesně 2 339 různých způsobů jak z těchto dílků složit obdélník o velikosti 6 x 10, není vůbec jednoduché přijít alespoň na jedno z nich. Až se vám to podaří, zkuste složit obdélníky o velikosti 5 x 12, 4 x 15 a 3 x 20.

Pentomina Podruhé

Pokud jste již složili všechny obdélníky z minulé úlohy, zkuste toto. Odeberte (zahoďte) tvary v podobě X a W (jsou to ty poslední dva na obrázku minulé úlohy). Zvolte si kterýkoliv dílek a odložte jej na stranu. Z ostatních zbývajících sestavte jeho kopii v trojnásobném zvětšení rozměrů. Na obrázku vidíte řešení pro dílek tvaru V.

17 Velbloudů

Bohatý a starý arab měl tři syny. Než zemřel, odkázal jim 17 velbloudů, aby si je rozdělili takto : První syn dostane polovinu velbloudů, druhý syn třetinu velbloudů a třetí devítinu velbloudů. Synové dlouho seděli a přemýšleli, jak velbloudy rozdělit, ale nedokázali si s tím poradit. Když najednou kolem nich projížděl starý moudrý muž. Zastavili ho a požádali o pomoc. Ten bez váhání velbloudy rozdělil přesně podle přání jejich otce a pokračoval ve své cestě. Jak rozdělil velbloudy?

Přesýpací Hodiny

Máte dvoje přesýpací hodiny - čtyřminutové a sedmiminutové. Potřebujete naměřit přesně devět minut. Jak to uděláte?

Velbloudí Závody

Arabský šejk řekl svým dvěma synům, aby si na svých velbloudech dali závod do vzdáleného města o to, kdo zdědí jeho majetek. Ten, jehož velbloud bude pomalejší vyhraje. Bratři jezdili několik dní bez cíle a samozřejmě se žádnému z nich nechtělo dojet do města prvnímu. Když už si nevěděli rady, zajeli se poradit k místnímu mudrci. Když vyslechli jeho radu, oba naskočili na velblouda a pádili k městu tak rychle, jak jen mohli. Co jim mudrc poradil?

Průměrná Rychlost

Nákladní automobil jede první polovinu své cesty rychlostí 20 km/h. Řidič chce, aby jeho průměrná rychlost byla 40 km/h. Jak rychle musí jet zbytek cesty?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    skoda, ez to nepocita samo...
    vrhla jsem se na to a nekoukala jsem.. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ja se zasekla na ty 11... sem lama :-D
    SKIM
    SKIM --- ---
    kas: no prave, ze kdyz to nepocitas, tak to das vzdycky - jenom otazka casu.
    Ale je dobre to pocitat a dat to na co nejmene tahu.

Ja to jel vcera a dojel jenom do 15 tusim.. Proste kdyby se to pocitalo, nebo bych si to psal, tak to ma smysl, ale takhle.. Jenom bystreni :-) mysli.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    myslis pocty tahu? :)))
    na to se nekoukam :D
    ale na tom 29 jsem se ted nejak zasekla ..sakra :))
    (pro tebe - jsem na 175 tazich a neviiiim :))
    SKIM
    SKIM --- ---
    Kas: spise by bylo vhodne rikat pocty kol :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    lvl 29 ;))
    to je supeeeer hra :D
    PJT
    PJT --- ---
    MRTWOLA: Level 11 a stale jedu dal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam