Jákobův žebřík a soulož s andělem
o statečném zacházení s Bohem i lidmi
Jan Stern
...
Přiznám se, dlouho jsem měl na výklad těchto obrazů zálusk. Vždyť sen, to je pro nás freudiány tak říkajíc domácí hřiště. A zápas s bohem - no to je zase patřičné lákadlo pro nás ateisty.
Ovšem, na obou obrazech jsem si brzy vylámal zuby. Biblický příběh nenabízel sdostatek informací a indicií, abych si mohl troufnout interpretovat. Vždyť třeba zmiňovanému zápasu je věnováno sotva pár řádek popisu a není vůbec jasné, s kým v něm Jákob vlastně zápasí: kralický text hovoří o zápasu s mužem, hovoří se v něm ale kupodivu též o zápase s Bohem a křesťanští vykladači to vyřešili tím, že hovoří o zápase s andělem. S takovou zmatenou tříští by nesvedl nic ani sám Freud, tím jsem si jistý.
Po tomto fiasku jsem si řekl, že se podívám blíže, kdože to vlastně je ten Jákob. Pokud totiž pacient není schopen volně asociovat, což u mrtvých pacientů bývá pravidlem, je potřeba se alespoň dopátrat nějaké té biografie a věřit, že nejasné detaily získají svůj význam v tomto kontextu - v životním příběhu, který se podaří poskládat z dostupných informací.
...
http://blisty.cz/2010/1/22/art50864.html