• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DIABOLUS: Zaleval jsem asi ruzne, zkusim zalevat cilene jen vecer.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ONDRA_99: a zaléval jste ji dopoledne nebo přes den? Mohou to být vypálené krůpěje vody od sluníčka - fungují při prudkém slunci jako lupa. Pokud je to tak, tak zalévat večer či brzo ráno.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DIABOLUS: Je na lodzii.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ONDRA_99: je ta máta na sluníčku?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Na listech maty se mne zacaly objevovat bile skvrny, tusi nekdo co by to mohlo byt a co s tim? Zespodu vypada v poradku.

    https://nyx.cz/files/000/027/2761451_72cbef5222be5cf7b2d4/original.jpg?name=IMG_0428.jpg
    https://nyx.cz/files/000/027/2761452_078a0e2f6b54aa8cba8e/original.jpg?name=IMG_0429.jpg
    LEMS
    LEMS --- ---
    Jak je to prosim se zavíječem? Nasim ptakum to nechutna nebo to neumeji v tom Buxusu najit? Me laicky prijde, ze treba pro straky by to mohla byt idealni bašta.
    AMANITKA
    AMANITKA --- ---
    Ahoj, umeli byste mi prosim poradit, co s timhle? Co to je? Je to zatim jen tady na te rostline, zespoda je to jakoby stribrne, leskne se to. Dekuju pripadne. Noc rada bych o ni neprisla, zatoven se bojim, aby to nepreslo na sousedni rostliny..

    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Řešil tu někdo antraknozu platanu? Jaký postřik zabírá?
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    kdyžtak do pošty... díky.
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    zdravim, mám problém potřebuju koupit asi 50-100kusů https://www.vinarskydum.cz/typhlodromus-pyri_p7019
    Nekupujete někdo z Prahy Typhlodromus pyri?
    KUBOW
    KUBOW --- ---
    OGMIOS: Někde jsem četl, že by se na konci sezóny měly u amerických borůvek odstraňovat ty starší výhony (3 a více let). Když to seřízneš trochu radikálněji, mělo by to zase ožít.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jdu si pro radu. Vrátila jsem se po týdnu domů a na mexické borůvce, kterou mám v květináči na venkovním parapetu se objevilo několik věcí, které se mi nelíbí a nevím co s tím. Spoustu listů mám okousaných - podezírám lalokonosce,ale žádného jsem neviděla ani larvy nenašla. Na několika listech jsem našla pár zelených mšic, a na jednom listu jsem našla geometrický útvar z vajíček - z toho doma podezíráme nějakého šneka nebo možná motýla. No a nakonec se na pár listech objevily světlé skvrny/flíčky. Vše viz foto, ale co s tím vším? Jak se toho zbavit? Rostlina začíná pomalu nasazovat pár prvních květů, ale za chvíli by měla kvést jako divá a já se na podzim těšila na plody, tak nevím po čem sáhnout...





    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ahoj, nemate nejakou radu na muj problem? V kvetnu mi sezehl mraz 2 keriky americkych boruvek kdyz kvetly a zacinaly nasazovat listy a nejak mi nechtej nahodit novy listy. Je nejakej zpusov jak to nabudit?
    SASOS
    SASOS --- ---
    Ahoj všem, chci se zeptat, jestli jste tu někdo neřešil v poslední době skládání jedových zkoušek? Zvažuju variantu, že bych si chemizoval oficiáln sám, takže pokukuju po II. stupni.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    HOORKA: na rady dalších jsem právě do ní rýpla, je živá, ještě je možnost že ji ožrali kořínky hryzci...ale je živá, akorát nedělá vůbec nic:) mám být ale trpělivá :)
    HOORKA
    HOORKA --- ---
    LADYWAVE:
    Rýpni do větvičky...hlavně, že žije. Nezapomeň jí tě zalévat, je dost sucho.
    Květ nekvět, první rok je to stejně jedno. ( nebavíme se o její kráse...) Někdo i vylamuje plůdky.
    Nemohla namrznout?
    Něco jí ožralo?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost, že by první rok po podzimní výsadbě nekvetla merkunka? Možná je ještě brzy, nevím, ale nemám ji ani napučenou, bojím se, že se jí něco stalo přes zimu. Díky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nesytka rybízová na stromkovém rybízu - má to vůbec smysl řešit, nebo ho mám vykopat a (až budou mít zahradnictví otevřeno) koupit nový?
    Jde o mladou rostlinu, sázenou před třemi lety, teď jsem prosvětlovala korunu a zjistila, že část větví má černou dřeň. sestříhala jsem do zdravého dřeva, co šlo, ale samozřejmě napadená je i úplně nejnižší větev a jde to do kmínku (ne úplně, trochu to šlo i vyškrábat nožem, ale něco tam zůstalo). kdybych to stříhla tam, jsem těsně nad roubem :-(
    SASOS
    SASOS --- ---
    YMLADRIS: podle pavučinek to bude sviluška, takže sháněj nějaký acaricid - přípravek na roztoče.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam