• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nesytka rybízová na stromkovém rybízu - má to vůbec smysl řešit, nebo ho mám vykopat a (až budou mít zahradnictví otevřeno) koupit nový?
    Jde o mladou rostlinu, sázenou před třemi lety, teď jsem prosvětlovala korunu a zjistila, že část větví má černou dřeň. sestříhala jsem do zdravého dřeva, co šlo, ale samozřejmě napadená je i úplně nejnižší větev a jde to do kmínku (ne úplně, trochu to šlo i vyškrábat nožem, ale něco tam zůstalo). kdybych to stříhla tam, jsem těsně nad roubem :-(
    SASOS
    SASOS --- ---
    YMLADRIS: podle pavučinek to bude sviluška, takže sháněj nějaký acaricid - přípravek na roztoče.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Prosim o pomoc s (asi) papájou - pokojový strom. Stříkali jsme Careo (acetamiprid), ale nepomáhá.
    Nevidím žádný "hmyz", pouze hnědé tečky, pavučinky, žlutost, zkroucené okraje listů, vyžrané díry do listů

    Díky moc! (pro srovnání zdravý list)







    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Zdravím... mám opět dotaz. Máme letité jabloně (cca 50let staré¨). Jsou to vesměs čtvrtkmeny. Vždy měl děda parádní jablka, prodával je a jezdil s nimi po soutěžích. Co jsme převzali péči o zahradu my, tak to jde s nimi z kopce. Nikterak je nestříkáme, provádíme pravidelný zmlazovací řez. Jabloně plodí jako dříve, jablka jsou na první pohled krásná. Bohužel, ale hnijí od středů. Jsou neuskladnitelná a nedají se použít ani na mošt ( je z něj cítit hniloba). Co s tím? Nevíte o jakou chorobu/škůdce se jedná a jak proti tomu zakročit? Existuje nějaký ekologicky šetrný prostředek a jak jej aplikovat? Děda už nám bohužel neporadí :( Díky moc
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LEJIMADA: Podlle mě je to vyšlechtěná Lebeda zahradní. Pěstuji ji na špenát už řadu let a semeno vypadá přesně jako na obrázku.

    Lebeda zahradní – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Lebeda_zahradn%C3%AD
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Ahoj, nevíte někdo co je tohle za rostlinu? Dostala jsem to jako "australský špenát" Jako čtyřboč mi to nepřijde (což je novozélandský, ale do austrálie co by šutrem dohodil). Osobně typuju malabarský špenát.. Nikde jsem obrázky semen nevygooglila, ale já jsem počítačově takřka negramotná :D děkuji za pomoc..

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LA_PIOVRA: porad sa s nejakym arboristom.

    IMO ale aj vzhladom k veku stromu to moc nadejne nevyzera. Lykozruty sa sice daju nicit koncentrovanymi insekticidmi, aplikovanymi ako nater resp. postrek kory, ale na zahrade neviem, ci by som chcel osetrovat strom nejakym Decisom alebo Vaztakom v decilitrovych davkach.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: obdobne laicky si myslim, ze minimalne todle misto je rozsahem uz za hranou s cim si strom poradi. Snad kdyby nebylo takove sucho a mel dost mizi... Cos je i obecny problem proc kurovec tak radi.

    Da se tomu stromu pomoci, necim to zalit?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LA_PIOVRA: myslím (laicky), že dokud smrk ty rány zasmoluje, má šanci.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Stary (80+) smrk na zahrade.
    Neco (imho ptak) ho zacalo oklovavat a v borce jsou videt chodbicky.
    Da se z nich urcit, o jakeho "kurovce" se jedna a zda je smrk na odpis:

    BERUTHIEL
    BERUTHIEL --- ---
    HYSTERIA: Děkuji-
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    BERUTHIEL: hálky? Imho jen estetický problém. U nás to neřeším...
    Pokud se pletu, budu ráda, když to někdo upřesní :)
    BERUTHIEL
    BERUTHIEL --- ---
    Ahoj,
    nevíte, prosím, někdo co je to a jak se toho zbavit?
    Děkuji

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TABBY: na priame hubenie sa daju pouzit kontaktne insekticidy,
    z bioidentickych napr. Spruzit Neu koncentrat (repkovy olej 87% + pyretrum 2%) v konc. 1.5% (15 ml/l vody)

    z pozerovych jedov SpinTor (spinosad 12%) v konc. 0.1% (1 ml/l vody), pripadne XenTari (Bac. thuringiensis aizawaii 57%) v konc. 0.3% (3 g/l vody). na zvysenie ucinnosti pozerovych insekticidov sa da do postrekovej kvapaliny primiesat 3-5 g cukru na liter jichy.

    postreky sa aplikuju v dobe najväcsieho liahnutia larv vecer po zapade slnka, ked nema prsat, do nasytenia porastu (= ca. 50-150 ml postreku na m³ vegetacie). pokial je velky tlak/rozvlekly nastup skodcu, je vhodne miesto opakovania postreku jednym pripravkom tieto medzi sebou striedat (interval 1-3 tyzdne).

    prerylovanie pody do hlbky 15 cm a prihnojenie dusikatym vapnom v davke 3-5 g/m² + zavlazenie vodou je tiez dobry napad.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Ahoj,

    mam dva neduzive rybizy, a to zrejme v dusledku pilatky angrestove / rybizove. Proste tohohle srace:



    Mate nekdo zkusenost s likvidaci setrnou k ziv. prostredi? Docetla jsem se o ruznych postrikach, ale - protoze tomu vubec nerozumim - pusobi na mne ponekud desive:

    Je to hlavně postřik při výskytu housenek, a to žaludečními jedy: arseničnanem vápenatým (0,3 až 0,4%) nebo svinibrodskou zelení (0,2%) s vápnem. Je k tomu možno použít i výtažku kýchavice (50 g rostlinné hmoty na 1 litr vody).

    Jako smysluplne mi prislo tohle:
    Půda pod napadenými keři má být na podzim aspoň do hloubky 15 cm překryta a prohnojena žíravými hnojivy.
    /


    Je popsaný postup vhodný a jaké žiravé hnojivo mám zvolit? (Housenky jsem v lete obirala rucne, no ale jednak nebyl zachyt 100%, a zabavne to taku dvakrat nebylo, takze bych se jich rada zbavila nejak systemove ;) A co je mysleno tim, ze "puda ma byt prekryta do hloubky 15 cm"?

    Dik.
    WRANIMIR
    WRANIMIR --- ---
    Prosím o radu oč jde a jak proti tomu zakročit?
    předloni vysazené kontejnerované hrušně, odr. Williams, podnož kdoule. Loni vše v pořádku, letos tenhle mordor... dostanu se k nim jen jednou za čas, takže jsem nestihl zareagovat včas, otázka je co s tím do budoucna? Stojí na vlhké louce u řeky mezi lesy s celodenním sluncem, 415 m.n.m.
    Máte s tím někdo zkušenost?



    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Na okrasné višni se objevili malé dírky a vytéká z nich míza, vypadá to na brouka, jak s ním zatočit?
    DA_ANDRACKA
    DA_ANDRACKA --- ---
    prosim, mám na listech révy bílou plíseň a i obcas rakova trochu salena mista. s plisti na reve bojuji kazdy rok. loni Sulka na jare a na podzim MElody Combi nepomohly . jsou to holt stary stromky uz , chci je dat pristi rok pryc, letos uz jsem nasadila v urcity vzdalenosti od ncih i nove hlavy vina. Co ted? jak ochranit ty nove a jak osetrit ty stare?(jinak teda vynosnost maji peknou).
    doma mam na vino naky chemky, ale pkud mate neco uvereneho vic setrne ke zbytku zahrady, neco eko, bio, rada zakoupim. Nebo prosim o radu na co nejmensi zatez , nejmensi jed pro pudu kolem z techto, co mam. DIK MOC! klidne pak na podzim dovezu naky hrozna na oplatku, kdyz zase nezplesnivi;)

    1)THIRam: https://www.agromanualshop.cz/thiram-granuflo-3x40g/ (btw. nam vubec nepomohl na kadeřavost broskví)
    2)MELODY KOMBI: https://www.agrofert.cz/downloads/etikety-agrochemikalie/Melody%20Combi%2065%2C3%20WG.pdf u toho pznamka: "Réva vinná - Plíseň révová - 18 g / 10 l / 100 m2 - Postřik - červen, červenec,,,Poznámka: OL=28. Max. 4x. Nelze pro stolní hrozny."
    3)a klaisckej ceskej Kuprikol 50 "Réva vinná - Plíseň révová - 40 g / 8 l vody - Postřik - červen, červenec
    Poznámka: Hrozny stolní. OL=7. Aplikujte před květem, po odkvětu. Opakujte podle potřeby v intervalu 7-14 dnů (až do fáze zaměkání)."
    4) Sulka
    DA_ANDRACKA
    DA_ANDRACKA --- ---
    prosim, mám na listech révy bílou plíseň a i obcas rakova trochu salena mista. s plisti na reve bojuji kazdy rok. loni Sulka na jare a na podzim MElody Combi nepomohly . jsou to holt stary stromky uz , chci je dat pristi rok pryc, letos uz jsem nasadila v urcity vzdalenosti od ncih i nove hlavy vina. Co ted? jak ochranit ty nove a jak osetrit ty stare?(jinak teda vynosnost maji peknou).
    doma mam na vino naky chemky, ale pkud mate neco uvereneho vic setrne ke zbytku zahrady, neco eko, bio, rada zakoupim. Nebo prosim o radu na co nejmensi zatez , nejmensi jed pro pudu kolem z techto, co mam. DIK MOC! klidne pak na podzim dovezu naky hrozna na oplatku, kdyz zase nezplesnivi.
    THIRam: https://www.agromanualshop.cz/thiram-granuflo-3x40g/ (btw. nam vubec nepomohl na kadeřavost broskví)
    MELODY KOMBI: https://www.agrofert.cz/downloads/etikety-agrochemikalie/Melody%20Combi%2065%2C3%20WG.pdf u toho pznamka: "Réva vinná - Plíseň révová - 18 g / 10 l / 100 m2 - Postřik - červen, červenec,,,Poznámka: OL=28. Max. 4x. Nelze pro stolní hrozny."
    a klaiscke ceskej Kuprikol 50 "Réva vinná - Plíseň révová - 40 g / 8 l vody - Postřik - červen, červenec
    Poznámka: Hrozny stolní. OL=7. Aplikujte před květem, po odkvětu. Opakujte podle potřeby v intervalu 7-14 dnů (až do fáze zaměkání)."
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: prima mockrat diky za navedení, nedařilo se mi najít přípravek s fipronilem a že to bude něco takhle dostupného mě vůbec nenapadlo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam