• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    RADU
    RADU --- ---
    tybláho sem něak nesledovala politický dění a ona se EU rozhodla že postupně zakáže jakoukoli chemii pro hobby pěstitele a nechá jí jen pro velkoproducenty.slyšeli ste o tom taky?je to součástí tematický strategie udržitelnýho používání OR co má začít platit od tušim 2010 nebo 2011...
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: diky za opravu. O tom, ze Actellic a Sumithion uz se nedovazi jsem taky nevedel. a tu systemovost jsem si tez neoveril, ale jel jsem podle toho co kolega pouzival v botanicke zahrade v praxi. Jinak Mospilan sam pouzivam (Tebou uvedeny acetamiprid), na msice super, na smutnice taky, ale na puklice je to nejak neucinne a cervce na kaktusech to taky nepobije.
    Jinak Mospilan je vyborny do citlivych kytek, jako jsou treba rosnatky a potvrzuji, ze nesmrdi.

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: ani jeden z tych (eradikativnych) insekticidov nie je systemovy. Sumithion a Actellic sa uz nedovaza (Sumithion urcite, Actellic myslim). systemovy je napriklad acetamipirid a ten nesmrdi vobec.
    SASOS
    SASOS --- ---
    BUBLINATOR: no na msice by to jeste slo, ale puklice se ti u toho bude asi chechtat.
    Na puklice je optimalni nejdriv Aplaud, prerusi jejich rozmnozovani, takze uz jich nebude pribejvat a pak nejakej systemovej driak. Decis, Karate, Actelic, Sumithion Super nebo nejakou jinou jedovatou a smradlavou namku ...
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    RADU: no my jsme jednou na puklici pouzili "udelej si sam" recept od kamarada: nasbirali jsme koprivy (bylo zrovna jaro) a smichali je s objemove priblizne stejnym mnozstvim vody a hrsti tabaku. necha se to zavrene asi shnit tak na dva tydny. pak se to sleje do rozprasovace, ze, a aplikuje se to na rostlinu. ted vlastne nevim jestli jsme to pouzili i na puklice, ale msice to umlcelo bezvadne.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ALKUSKA: trochu OT tu, odpoved mas v klube Medicina.
    ALKUSKA
    ALKUSKA --- ---
    ahoj, nevite kde by se dalo sehnat nebo stahnout video o tom jak se vyrabeji leky? Potrebuju to jako vyukovy material pro mediky, takze aby tam byl popsany a ukazany proces vyroby (vyroba smesi, lisovani pilulek, potahovani, baleni) popr. vyroba i jinych lekovych forem? Nasla jsem jenom asi 5 min video z national geographic o vyrobe pilulek. Je to v anglictine (takze fajn pro zahranicni studenty), ale bylo by fajn mit i neco ceskeho a delsiho. diky
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    a cistou nahodou odporuca tuez acetamiprid. :)
    RADU
    RADU --- ---
    TUILE: jo??juknu na něj
    RADU
    RADU --- ---
    LIBRIUM: ty máš dobrej přehled!dík za tipy, až budu doma juknu co sem to sehnala kdysi za přípravek, každopádně moc na to nezabral, myslim že šlo rozhodně o něco nesystemovýho
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RADU: ak sa ale chystas osetrit rastliny vnutri obytnych priestorov, neodporucam organofosfaty...ako prvu volbu by som dal Agrion Delta (deltamethrin 0.015%, vodna emulzia, hotovy postrek v spreji), posobi len kontaktne, nesystemovo, cize treba rovnomerne postriekat vsetky listy, stonky, crepniky a bezprostredne okolie rastlin. ak by bola este dalsia generacia, mozno po 14 - 21 dnoch raz opakovat.
    pokial by to cast populacie prezila, prejst na neonikotinoid, napriklad Calypso 480 SC v davke 0.2 mL/L vody (dostat maloobchodne balenia à 30 a 6 mL), pripadne Mospilan 20 SP 0.4 g/L vody (maloobchodne balenia 1 g a 1.8 g). tieto neonikotinoidy su dost spolahlive, rezistentne kmene hmyzov zatial skoro nie su, len u toho Calypso by som najskor skusil na casti rastliny, ci je dobre tolerovany (ak za 2 - 3 dni nezacnu osetrne listy vykazovat nejake chorobne zmeny, bude to okay). Mospilan znasaju dobre skoro vsetky rastliny.

    ucinok neonikotinoidov nie je taky rychly, ako napriklad u pyretroidov (deltamethrin, cypermethrin, cyhalothrin atd.), teda minimalny "knock-down" efekt, ale zato posobia systemovo a behom 1 - 2 dni obvykle populaciu skodcov eradikuju.
    RADU
    RADU --- ---
    LIBRIUM: já sem momentálně v tvý první fázi a asi ozkoušim to samý.mrchy se mi rozlejzaj dál a dál a spodní listy už umořily...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RADU: ano. spociatku vodou s tenzidom a mycou hubkou, ale po asi tretej recidive napadnutia rastlin som vykonal eradikativny zasah kombinaciou deltamethrin + chlorpyrifos-methyl postrekom vo vodnej emulzii. :)
    ucinok bol viacmenej okamzity a trvaly. jedine co na tom trochu vadilo, bol pomerne silny pach Reldanu, ale to trvalo len par hodin, po odvetrani to bolo okay.
    RADU
    RADU --- ---
    bojoval ste někdo někdy doma s puklicema?
    RADU
    RADU --- ---
    Chtěla bych tu rozjet diskuzi ohledně jakéhokoli tematu co se ochrany rostlin týká, počínaje prevencí a kurativníma zásahama konče. Ať už půjde o pokojové či zahradní rostliny nebo o zemědělské plodiny včetně lesních porostů. Nebránim se pochopitelně ani jakékoli diskuzi o biologii určitého škůdce nebo skupiny, který kohokoli z nás fascinuje nebo jiným způsobem zajímá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam