MAJOWEC: z neonikotinoidov sa mi dobre osvedcila Actara 25 WG, davka 0.4 g/L vody (resp. 4 g/10 L vody), pridat kvapku saponatu na lepsie zmacanie povrchov rastlin a skodcov. aplikovat postrekom na celu rastlinu, dokladne postriekat vsetky listy, vetvicky resp. ihlicie (tis), aj kmene stromu. rovnako davkovanu Actaru (4 g/10L) aplikovat do pody zalievkou ku korenom rastlin, malym stromom 1 L, stredne velkym stromom 1.5 - 5 L, vacsim stromom 4 - 10 L, okolo kmenu na korenovu zonu. ten 2 m tis by som postriekal cely 0.04% Acatara 25 WG + trochu zmacadla, komplet ihlicie aj vetvy/koru stromu, ku korenom by som mu nalial 5 L 0.04% Actara 25 WG; orech by som postriekal celu korunu (budes potrebovat vysokotlakovy postrekovac s dlhou lancou alebo to postrekovat z rebriku), taktiez 0.04% Actara 25 WG + saponat; pribliznu spotrebu postrekovej kvapaliny si vypocitas ako:
(0.4 x obvod kmenu v cm) - 6 = objem postreku v litroch;
pri hustejsich korunach mozno trochu viac, pri redsich trochu menej.
tomu orechu nasledne na korenovu zonu okolo kmenu nalej 10 L 0.04% roztoku Actara 25 WG krhlou.
Actara sa mi osvedcila z nikotinylov najlepsie, lebo ma na puklice uplne decimujucu ucinnost a posobi prakticky cele leto, ma snad najdlhsiu rezidualnu ucinnost zo vsetkych nikotinylov. postrek a zalievku vykonaj za sucheho pocasia, na vecer, pri teplote pod 25°C, ked nie su nasledujucich 24 hodin hlasene ziadne zrazky. podu po vykonani zalievky trochu este polej vodou, 24 hodin neskor riadne zavlazit, pokracovat v zavlazovani behom nasledujucich 7 dni, pokial nebude prsat, aby sa thiamethoxam splavil do korenovej zony a bol stromom vstrebany.
opakovanie osetrenia v lete je pri dokladne urobenom postreku a zalievke Actarou vacsinou nepotrebne. keby sa koncom leta objavovali dalsie puklice, mozes urobit osetrenie napriklad Talstarom, ale predtym sa ohlas este pre instrukcie.
pozeram ze Actaru dostat v CR len velkoobchodne balenia od 250 g hore, hm.
mozes pouzit aj Calypso 480 SC; opat kombinacia postrek + zalievka. postrekovu kvapalinu 0.04% + kvapka saponatu (4 mL Calypso 480 a kvapka saponatu na 10 L vody). postrek aplikujes ako som pisal u Actara, tj. celu korunu, vetvicky, kmen stromu dokladne postriekat do skanutia; listy z rubu i licu. postrekuj vecer, pri teplote pod 25°C, ked je hlasene na nasledujucich 24 hodin sucho.
zalievka je pri pouziti Calypso koncentrovanejsia, na 10 L vody 10 mL Calypso 480 SC. tisu 5 L ku korenom, orechu 10 L okolo kmenu. tyzden po zalievke dobre zavlazovat, pokial nebude prsat.
postrek s Calypso musis zopakovat za 3 - 4 tyzdne, zalievku neopakuj.
keby sa v priebehu leta objavili puklice znovu, je pripravok volby Talstar 10 EC, ale to sa potom este ohlas pre dalsie instrukcie.
nasledujucu jar, po skonceni nocnych mrazov, pred rasenim listov by si mal vykonat aspon 2 x tzv. zimny postrek. robi sa to olejovymi pripravkami, je to na vyhubenie prezimujucich skodcov (o.i. puklic). pripravky napriklad Biool, Ekol v kombinacii s Reldan 40 EC, alebo Oleoekol. to sa tiez este ohlas, niekedy v januari, februari, podla pocasia.