• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETEKKA: zalievka
    Calypso 480 SC: 9 mL + 10 L vody alebo
    Perfekthion: 25 mL + 10 L vody alebo
    NeemAzal TS: 50 mL + 10 L vody do konvy
    zalievkou, davka 1 L zalievky na 1 m hriadky
    ochranna lehota 4 tyzdne.
    silne zasiahnute rastliny vyhrabat i s korenmi,
    spalit, miesto v hriadke po nich asanovat davkou
    5 g dusikateho vapna (kyanamid vapenty techn.)
    alebo 0.5 L insekticidnej zalievky
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    víte někdo jak se zbavit vrtalky pórkové?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mě napadlo - kdy se dělá preventivní postřik proti rzi na hrušních? Teď někdy v březnu, ne?
    PERGL
    PERGL --- ---
    Má někdo zkušenost s pěstováním ale spíš s užíváním Indického ženšenu neboli Withanií opojnou (Withania somnifera) ??
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LIBRIUM: perfekthion dle googlu se koupit u nas da. to decis mega taky. Tak jo, zkusime, dik.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    strasne to smrdi, ale pomoze urcite.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    YMLADRIS: zozenies este Bi 58 (dostat v SR male balenia) alebo Perfekthion (dostat aj v CR, to iste, ale iba litrove a vacsie balenia)?
    teda takto. potrebujes Bi 58/Perfekthion (objem podla velkosti stromku) a jedno maloobchodne balenie (50 mL) Decis Mega, mas moznost si to Bi 58 (ca. 25 - 50 mL) zohnat teraz niekedy v SR?
    dostat to tam v zahradnictvach, baumaxoch apod., od firmy Floraservis
    BI 58 EC - NOVÉ
    http://www.floraservis.sk/bi-58-ec---nove.php

    Decis zozenies aj v CR.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    sorry za repost jeste sem

    prosim pekne

    https://plus.google.com/u/0/photos/108598616921410701578/albums/5706738234395223921

    domaci strom mi napadlo neco, listy rychle zloutnou, strikali jsme mospilanem (ne uplne dokonale vsude, ale celkem dost) bez efektu. Nevi nekdo co to je? Jako by minimuska (1mm), naznak jakychsi kridel ci co, a taky minilarva ci co (ani to poradne nevidim).

    Nebo kde se mam zeptat? Ma cenu to strikat vyluhem z tabaku? Prijde mi, ze to postupuje rychle ;-(

    Velke fotky na odkazu vyse.

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: vies co, teraz koncom zimy ich postriekaj Applaud 25 WP davku 0.1% (1 g/L), 2x v odstupe 14 dni
    na jar potom urob roztok Confidoru s koncentraciou ca. 100 mg/L imidaklopridu (tj. 0.15 g Confidor 70 WG alebo 0.5 mL Confidor 200 SL na liter) a postriekaj ich s tym + zalej podu.
    Nurelle ani Karate tam potrebovat nebudes (Karate by aj tak nestacilo...).
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: no je fakt, ze mospilan zatim nekombinuju a pouzit applaud se chystam uz asi 2 roky a potom smrtici tecku v podobe Nurelle D nebo Karate. Ale jestli opravdu ma Mospilan tak blahodarny ucinek, tak mam pocit, ze namicham kybl a misto postriku jednotlive spirlice pekne vykoupu, at si holky daji do trumpety. Pokud to nezabere, tak mam v zaloze jeste Confidor a Apllaud. Jinak jsem spirlice postrikal Mospilanem za tech 5 let asi jednou, jinak na msice trpi jen rosnatky.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LIBRIUM: díky za vyčerpavající odpověd
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: u acetamipridu/Mospilanu len v kombinacii s postrekom. teda bud postrek alebo postrek + zalievka. v pode je acetamiprid velmi rychlo odburavany (T0.5 ca. 2 - 6 dni), cize ta systemova ucinnost len zalievkou bude nizsia.

    len zalievka sa mi osvedcila s Actara 25 WG. tiametoxam je dobre rozpsutny vo vode (podobne ako acetamiprid), ale je odburavany v prvom kroku na klotianidin, ktory je dlho ucinkujuci a mimoriadne silne ucinny.
    este Calypso 480 SC (tiakloprid) a Provado 5 WG (imidakloprid) by tak mohli fungovat, ale tie by som tiez ak, tak kombinoval postrek + zalievka.
    normalne urob roztok na postrek (Mospilan 20 SP davka 0.4 - 0.5 g/L resp. teda 1 g/2 - 2.5 L, alebo Calypso 480 SC 1 mL/3 L + kvapka zmacadla), vynes tie rastliny kratko na balkon, postriekaj ich zo vsetkych stran do skanuti a zvyskom postrekovej kvapaliny ich zalej. hotovo, za tyzden mozes tie puklice mechanicky odstranit, vratit by sa nemali ak osetris vsetky rastliny.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LIBRIUM: a tento zpusob se ti jevi jako vhodny? [ DIVER @ domácí flóra - pěstujeme kytičky, rostlinky... ] .. teda pridat mospilan do zalivkove vody.. dik .. vcera jsem tu mrchu objevil uz i na avokadu...grrrrr
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: problem moze byt, ak roky v kuse pouzivas Mospilan alebo ine nikotinoidy bez prestavok resp. striedania. zaklad je, ze ak potrebujes za sezonu viacere zasahy insekticidmi, musis striedat uc. latky s roznym mechanizmom ucinku, aj medzi sezonami ak by bol zasah nutny len 1x/rok, striedat.
    ak poslednych X rokov hubis savy hmyz vzdy Mospilanom, tak onedlho budu odolne uz aj tie vosky....
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SASOS: ja som zatial nenasiel kmen puklic, ktore by acetamiprid prezili. pouzil som na rozne druhy vzdy v konc. 100 ppm (0.05%) + zmacadlo, dokonca aj puklicu San José to zlikvidovalo jedinym zasahom.
    tiez ine neonikotinoidy (Calypso, Actara, Provado) sa mi ukazali rovnako ucinne.
    nevychoval si ty nahodou rezistentne kmene? skus na nich pripadne Calypso 480 SC v davke 4 mL/10 L + kvapka Silwetu, Ekolu alebo Bioolu a ak preziju aj to, tak servus, zlikviduj ich prosim ta inak (Perfekthion je dobry na rezistentne kmene), nech sa nesiria.
    SASOS
    SASOS --- ---
    LIBRIUM: hele a mospilan na ne zabira??? Ja ze proti msicim strikam Mospilanem tak 2x do roka a zbytek aplikuju na zavsivene spirlice a s klidnym svedomim muzu napsat, ze z meho pohledu teda na puklice vubec nezabira. Jeste dodam, ze se drzim na horni hranici koncentrace co je povolena, takze zadna musi vodicka
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: konkretne v pripade Mospilanu to nie je kriticke. acetamiprid nema vysoku akutnu toxicitu, nie je karcinogen, mutagen, reprotoxicky ani prilis perzistentny. 3 tyzdne po postreku je zber a pozivanie rastlin ok. postrek sam o sebe nezapacha a nevyparuje sa z neho do vzduchu v byte nic prchave/skodlive.

    jedna alternativa ktora neobsahuje systemove insekticidy je pokusit sa tie puklice udusit rastlinnym olejom (postrek napr. pripravkom Biool v davke 50 mL Biool + voda na 1 Liter, roztrepat v rozprasovaci a postriekat s tym cele rastliny do skanutia).
    nevyhody su a) je to mastne, cize postrek musis urobit vonku alebo niekde kde vsetko oblozis starymi novinami, b) podla mna konkretne u puklic budes mat s rastlinnym olejom uspech len ciastocny a docasny a po niekolkonasobnom opakovani sa nakoniec budes musiet aj tak spolahnut na Mospilan alebo Calypso.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LIBRIUM: vuci cloveku predevsim (rezidua apod.) ... ten bobkovy list obcas pouzivam do polivky :) no nevim, nejsem chemik
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: setrnejsi voci komu, comu?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Takze se mi objevily puklice na pokojovkach ... pomerancovnik, laurus nobilis .. poradite jak se jich zbavit? Vim o tom chemickem reseni Mospilan SP 20, popr. neco s temi neonikotinoidy. Nevite o nejakem setrnejsim postupu teda krome fyzicke likvidace rucne? :) dik
    CHONGX
    CHONGX --- ---
    DA_NIELA: diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam