• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    V teto diskusi se probiraji problemy a uspechy jaderne fuze. Od diskutujicich ocekavam jistou argumentacni uroven, jinak je RO nemine.
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LAKSYMO: tak ono je s tím ouřadováním na jednu stranu hroznýho sraní, na druhou stranu to tak nějak jistí, aby se ty parametry opravdu splnili a nebylo z toho "prostě to zařídíme" nebo "když nemáte lithium, tak tam dejte citron". To si nevybereš :)
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    MADRABBIT: jj zajímali mě právě blíž. tohle cos napsal samo vim

DOTCOM: achjo. přitom tohle by mělo mít největší prioritu :(
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAKSYMO: Zpozduje se to stejne jako kazdy podobne velky projekt - milion dodavatelu, kvalifikacnich kriterii, papiru s razitkama atd
    MADRABBIT
    MADRABBIT --- ---
    LAKSYMO: oni ty nejobecnejsi problémy se právě řeší nejhůře :-)
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    MADRABBIT: moc obecné :-)

DOTCOM: o iteru jsem četl poprvý někdy před xx lety. to zpoždění je neustálým vývojem nebo se s tím pčítalo?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAKSYMO: Pomala konstrukce tokamaku - at uz ITERu nebo DEMA. ITER nabehne na plne parametry az po roce 2032...
    MADRABBIT
    MADRABBIT --- ---
    Fyzika:-) udržet plazma, získávat energii, zabránit degradaci materiálu, přinutit vše fungovat podstatně déle.
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    že jsem tak smělý a tohle auditko polospící..

no a jak na tom teda v současnosti jsme? co je momentálně největší problém/překážka?
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    Díky za odpověď. Já furt nějak doufám v průlom a zatím nic. Jen teda ty rekordy..
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAKSYMO: Je to porad stejny. Strizlivy odhad je 2050
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    a existuje nějaký střízlivý odhad? nebo jsme víceméně tam kde před dvaceti lety? :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Tohle ale uz vypada vic seriozne....
    https://www.nature.com/articles/s41567-018-0389-0
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: koukal jsem se ted na jejich web na nejaky postery s vysledkama. Ted dosahuji vyboje okolo 9 ms, hustoty v jednotkach 10E19 m-3 a teploty okolo 200 eV (1 eV = 11600 K).
    Na to, aby jim to fungovalo jako reaktor by meli fungovat ve steady state (na ITERU se za to povazuje ~1000 s), hustoty mit aspon o rad vyssi a hlavne teploty asi 100 keV, aby jim jela ta p-B fuze. Jsou proste na mile daleko nejaky prakticky realizaci.
    IMHO potrebujou prachy a shani spozory, to je cela pointa tyhle PR akce
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: promiň...
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: tak to ti teda dekuju :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: já si taky dokážu vymyslet spoustu důvodů, ale chtěl jsem to slyšet od někoho, kdo tomu rozumí
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: protoze jeste nemaji ani funkcni experimentalni zarizeni, a i kdyby meli, prevod laborator->elektrarna je dlouhy beh.

nebo staci zauvazovat jen podle toho clanku na technetu, bez vetsich znalosti: chteji fuzi s borem, ten potrebuje vysoke teploty, takovych teplot jeste nikdo nedosah. a za 5 let elektrarna, jasne, a tu o karkulce znate?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: nechceš to trochu rozvést?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: omg to se dostalo i do ceskyho internetu. Tomu opravdu neverte, asi shaneji sponzory, ale tohle je proste nemozny...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tak prej už do 5 let
    Fúzní elektrárnu budeme mít do pěti let, chlubí se firma - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...eaktor-tae-drive-znama-jako-tri-alpha-energy.A190116_143946_tec_technika_mla
    FURAN
    FURAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam