• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COSMIC_MONCHIPSYCHEDELICKÁ KAVÁRNA U STRÝČKA HALLUCINOGENA k tanci a poslechu hraji Bandcamp, Beatport, Ektoplazm a dalsi :)
    PSYRIX
    PSYRIX --- ---
    DJFRACTAL: Dik za opravu, mel jsem v hlave Darjeela a psytrance!
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    jinak receno - hudba co je delana metrorytmicky na systému taktů je ve většině případů temperovaného ladění (ale až cca od roku.. .střelim 1800?)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    PLECH: chtel jsem rict, ze ten druh taktu co uvadel psyrix se pouziva jen u nekterych typu ladeni hudby, typ ladeni=druh hudby v tom nejobecnejsim slova smyslu, u nejakyho kontinualniho zvuku zadny rytmum neni a treba u algoritmu definujici nejakej ruch taky ne...
    PLECH
    PLECH --- ---
    MIMINO: Čoveče teď sem tě moc nepochopil, Psyrix mluvil o tempu/rytmu, ty mluvíš o ladění, to sou dvě úplně různý věci ;)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    BASIC20: dokonce vetsina ne...

PSYRIX: hezka ucebnicova definice...je videt, ze si nedavno chodil do "hudebky"...:))
    to co popisujes se tyka pouze urcite male mnoziny hudby a sice rovnomerne temperovaneho ladeni, jenze jsou i uplne jine druhy ladeni jako treba: pythagorejske, ciste, stredotonove, mikrointervalove, werckmeister nebo kirnberger...a jeste by se nejaky obskurnejsi nasli o kerych ani nevime...je to trochu slozitejsi...

DARJEEL: ...jako já skláním klobouk před tím dávat pěkně tyhle 16ky a 32ky na playerech, to teda respekt......clovece to by mel bejt zaklad...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lad%C4%9Bn%C3%AD
    BASIC20
    BASIC20 --- ---
    DJFRACTAL: Jo, zdaleka ne každá.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PSYRIX: ja jenom ze ne kazda hudba
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PLECH: jj, pravidlo každá čtvrtá doba dobrá funguje ;)
    Jako já skláním klobouk před tím dávat pěkně tyhle 16ky a 32ky na playerech, to teda respekt... A nebo nedej bože 3/4 takt a do toho 4/4, to je potom žrádlo, když se to dobře vychytá :)
    PLECH
    PLECH --- ---
    PSYRIX: Co blbneš, řiká se tomu takt, kurva udržujte tu češtinu trochu při životě...

DARJEEL: jj sou tu i tací, kteří nepoznaj první dobu, o těch radši pomlčme... Ale nejde jen o to, obyčejně se hudba staví i na větších celkách, v těchhle klasickejch rytmech to bejvaj třeba 16taktí, a v ČR znám jen pár DJs, co na tohle dbaj... (Když pustíš novej track uprostřed podobnýho celku, tak ti pak lítaj přes sebe různý přechody, což je většině místních DJs jedno, prostě to zkoušej furt dokola, dokud netrefěj plus mínus správně první dobu taktu a tim to pro ně hasne.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PSYRIX: aha, takže myslíš takt? Tak to potom jo...
    dík za vysvětlení, já se v té hantýrce úplně neorientuju :)
    PSYRIX
    PSYRIX --- ---
    DARJEEL: Kazda hudba je vytvarena a merena skrze ogranizovane casove useky - bary. Bar je definovan casovym podpisem (4/4, 3/4, 2/4 apod). Horni cislo indikuje kolik not bude v baru zahrano a spodni jaka nota to bude. Kuprikladu 4/4 znamena 4 ctvrtove noty, takze typickej psy rytmus 1.2.3.4 bar 1.2.3.4.

KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: bar = measure: musical notation for a repeating pattern of musical beats; "the orchestra omitted the last twelve bars of the song"
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    díky za info, já měl na mysli, což jste asi pochopili, psytrance... je jasný že u ambíku si s tím člověk může víc vyhrát a hlavně pomaleji, přece jenom když jsou na chilloutu a v přilehlé soundscape pohybující se a ležící lidi na kyselině, tak to chce míchat jemňoučce a pomalu měnit, ať se jim neutrhne nit příběhu ;)
    PSYRIX: jj, je mi to jasný, nemydlit pátý přes devátý a taky třeba míchat na první dobu, což jsem zjistil, že u některých lidí není pravidlem!
    Já teda chápu co tím myslíš, ale řekni mi, co je to ten bar? :)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    sorry beru z5 špatně sem si přečetl dotaz
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    to asi záleží na tom o jaký jde psajtrenc, 2 minuty se mi zadá fakt málo. To se přece nemůže stihnout rozvinout příběh, který je v písničce. Většinou bývají v jednom tracku tak 2-3 motivy, tzn. že průměrně těch 3-4 minuty ale záleží to fakt na tom co se dějě v songu
    BASIC20
    BASIC20 --- ---
    DARJEEL: Tak kolem jedný až dvou minut pokud jde o psytrance. Fakt je to hodně různý. Ještě hraju nerytmickej bezbeatovej ambient a tam je to opravdu jedno, hlavně aby ty skladby spolu ladily a měly podobnej základ. Takže někdy se takovej mix protáhne i na 4 minuty
    COSMIC_MONCHI
    COSMIC_MONCHI --- ---
    psyrix: a jeste jede ze tri :-))
    PSYRIX
    PSYRIX --- ---
    Napriklad dj N-kyp micha stylem ze hned jak soupne desku na gramofon, chyti prvni kopak baru kterej chce mixovat, vytahne savli a pak dozene rytmus pohybem pitch kontrolu .. to je ale u techna, kde se podobny experimenty daji delat mnohem lepe nez u psytrancu.
    COSMIC_MONCHI
    COSMIC_MONCHI --- ---
    darjeel: ja v prumeru tak 1-1,5 min, ale jak rika psyrix, nekdy treba jen 20 s pres plochy... dlouho jsem se snazil mixovat za kazdou cenu a tracky jsem vybiral jen podle toho, jak budou znit v mixu, ted mne spis zajima, jak budou znit za sebou a snazim se, aby mel koncepci celej set, takze tomu mix prizpusobuju...
    PLECH
    PLECH --- ---
    DARJEEL: To nedokážu říct, u různejch stylů se to liší dost zásadně a i v rámci podobnejch tracků se to liší případ od případu. U těch temnějších jízd, co hrávám, to bejvá řádově tak minuta a půl... Někdy i víc, někdy míň, když se to nehodí přeplácávat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam