DARJEEL: Jsem tady smazal otázku, jaké že hudební ukázky pouštíš, protože mi přišla nepodstatná. Líbilo se mi, jak jsi hrál v Crossu, bylo to dobře živelné, což mi na akcích dnes chybí. Tedy jen pokud považuju psytrancové akce jako převážně taneční.
-
Hodně věcí z oblasti temnějších věcí je spíš posluchačská záležitost, na kterou venku většinou člověk tancuje buď proto, že nechce čekat na ráno, až se začnou hrát tanci přívětivější morningy, nebo se chce na chvíli zahřát...
Pak mě napadá, že když se vyprasí zvuk u nějakého full-onu, že to ještě tak nevadí, jsou tam výraznější motivy, kterých se člověk může chytnout, když ale někdo prasí plochy v dark psytrancu (a děje se to skoro pravidelně!), tak je mi úplně u prdele, že hraje kvalitní věci a ještě je na to pyšný, když ten zvuk totálně zesere.
Dá se vymlouvat na špatnou akustiku v klubech, OK beru, ale slyšel jsem to i venku.
Čímž chci říct, že občas to bohužel není ani o tom, že na akci chodí posluchači, protože se jim nezřídka servíruje přepálený biftek. (Když mluvím o špatném zvuku, tak jde z mixáku a je špatný v jakékoliv vzdálenosti, není to jen zdání, protože je člověk blízko beden).
Pardon, že používám pojem dark, já ty jiné škatulky moc neznám. Něco se možná jmenuje evil trance, trauma trance, satan trance - to pro mě jsou většinou už naprosté nudící sračky, kdy je tam třeba zaloopovaný hlas křičícího děcka, který lítá zleva doprava a asi to má být děsivé nebo fakt nevím. Mě z toho většinou jen rozbolí hlava, úplně stejně jako z nějakého cheesy full-onu. Možná má někdo smlouvu s farmaceutickou společností a rozdává tam prášky na bolení hlavy, zatím mi nikdo nenabídl.
Možná to bude tím, že jsem zatím ještě nezařadil do svého běžného života pravidelnou aplikaci všemožných látek a zůstal jsem na losersky opatrné experimentální rovině, pak by mě to třeba bavilo.
Stejně tak bych možná pochopil produkci zrychleného psytrancu (nad 160 BPM), která se dnes tvoří, aby se vyšlo vstříc i přátelům metamfetaminu.
Pro mě je to trochu slepá ulička. Freetekno na 200 BPM stále ponechává prostor, psytrance se od určité rychlosti stává nepovedenou změtí zvuků.
Pokud to navíc ještě má být nějaká temná věc, tak už to vůbec nefunguje. Já mám třeba rád dark ambient, kde mají všechny zvuky prostor vyznít a dovést člověka jinam.
Aby to fungovalo v psytrancu (a ještě celou noc!), tak to musí být opravdu promakané a nesmí se prasit zvuk. Líbí se mi víc věci, které bych než dark, nazval spíš deep space - jako když plujete sami ve skafandru temným vesmírem.
Takoví ti démoni nacpaní do kol lokomotivy, to je úplná fraška, ale na přilákání hloupějších satanistů je to dostačující.
KERRAY: Zajímavé je, že kromě těch, které přestává bavit diskotéka-house party-whatever k psytrancu přičichávají metalisti snící svůj vlhký sen o tom, jak jim trhají prdel knížata temnot.
Já mám nejradši ten meziprostor mezi kýčovitou diskotékou á la "přilákám co nejvíc roštěnek" & masovou popravou á la "Ahoj, chcípni!".