• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COSMIC_MONCHIPSYCHEDELICKÁ KAVÁRNA U STRÝČKA HALLUCINOGENA k tanci a poslechu hraji Bandcamp, Beatport, Ektoplazm a dalsi :)

dodrzujte prosim 2 podmínky:

- drzte se prosim tematu
    - odkazy prosim jen k legalnimu stahnuti / koupi

rozbalit záhlaví
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    BENKI: tak namatkou treba Halucinogen, stary Infected Mushroom, Scatterbrain...starsi kompilace Stone Age records...
    BENKI
    BENKI --- ---
    MIMINO: když to neexistuje dneska, jaký minulý projekty za opravdovej psytrance považuješ? (ne, nemyslím to ironicky, zajímalo by mne to)
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    PSYION: a co třeba úroveň a sorta lidí, kterou to přitáhne?
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    PSYION: Představ si třeba diskošku na Goa, teda nikdy sem tam nebyl:(
    PSYION
    PSYION --- ---
    IKOGNITO: to slovo si vyhráb hodně hluboko ze sraček asi, což? ale ve své podstatě to je fakt diskoška a nic jinýho, jedině každej sám si v tom můžem najít více či méně:)
    PSYION
    PSYION --- ---
    MIMINO:psytrance: jedna věc je jeho vyčpělost a zmatek v tomto pojmu, druhá věc je, že věřím, že i ty si najdeš v dobrým tracku svoje a považuješ ho za kvlalitni...

nicmeně souhlasím, že bavit se o tom v globálu je jak u blbejch a jasné stanovisko není možné..toť úděl pro všechny chytráky", ale mě už to dál nezajímá.
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    PSYION: V tom případě je to diskoška.)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    PSYION: nic takovyho uz dneska neexistuje, ciwe to je jak u blbejch...vse se meni a vyviji, a co bylo neni, psychedelickyho muze byt lecos, prvky pychedelie se muzou vyskytovat kdekoli, existuje treba psychedelickej rock ze 60tych let....dnes je to spise fuze ruznych stylu, neco je zajimavy neco ne, kazdopadne bud v te hubbe je psychedelie nebo neni, coz je dano urcityma hudebnima postupama bez ohledu na zanr...do tranzu se muzses dostat mnoha zpusoby a nemusi k tomu ani nic hrat, naopak hypnoticky muze pusobit jakejkoli repetetivni zvuk, terba pravidelane bouchani do bubinku.....zkratka existuje hudba, ktera ma nejaky psychedelicky potencial a hudba ktera ho nema, opet napric zanry, to, ze si dnes ze slova psytrance dela kde kdo holubnik je vec druha, ale to je tak se vsim, deje se to zcela bezne a vsude, lidi nazyvaji veci nepravymi jmeny castecne z blbosti a castecne z manipulace, marketnigovych tahu, atd...
    PSYION
    PSYION --- ---
    IKOGNITO: zažít psychedelii je intencionální akt každého jedince, který se otevře v jeho "bytí ve světě".
    Pokud někdo spoléhá na to, že na party zažije to pravé spirituální povznesení a nedává tomu šanci v průměrné každodennosti, jsou pro něj vrata k tomuto prožitku zavřená i kdyby Ti do obýváku na návštěvu přijel Goagil....
    To, že se Ti zdá, že někdo někam něco pohřbívá nesouvisí s tím a neovlivňuje, jestli si tohoto samostatného tvůrčího výkonu o sobě schopen....
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    Co to má teda potom vlastně společnýho s tou psychedelii? V dnešní době je to stejně už mrtvej pojem.... zapomenutý záležitosti... a ignoranti to jen pohřbívají dál a dál hlouběj pod zem a kdyby aspoň pod zem to se dá vykopat, pohřbívaj to do kupy trusu kam se pro to už ani nikomu nechce...
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    Může se tomu pak říkat třeba psysko...
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    Pro mě osobně to byl vždy spíš taneční rituál, kdy jsem byl schopen zažít něco co jsem při každodení realitě nezažíval, jestli to má někdo jako diskošku pro mě za mě :D
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    To plusování a mínusování je ubohost :D
    PSYION
    PSYION --- ---
    MIMINO: a co je podle tebe "TEN" (rozumej pravej, od diskantů abstrahovanej, čistej, sám o sobě) psytrance?

- je fakt, že na psy parties tady v okolí fakt primárně nejde o žádné spirituálno a duchovní povznesení se!! Podle mě jde lidem co akci pořádaj o to, aby to kvalitně hrálo, nějak vypadalo a hlavně se neprodělalo. To že někomu přelítne přes hlavu záblesk otevřenosti bytí, když mu zrovna nad ránem najede papír a hrajou podle gusta, je spíš pozitivní doplněk k fenoménu, že akce klape jak má...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    tranz je jenom zacatek, do tranzu se da dostat pri jednoduchych cinnostech, jde o to, kam se ten tranz pak vede dal - jestli vubec nekam... to se pozna, jestli hudebnik vi, co dela, a nebo jestli se v tom proste jen placa
    YURD4
    YURD4 --- ---
    NYA: jde o to, ze nam na akce nechodi micky.

omlouvam se za banalni klasifikaci problemu po prichodu do prace:)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    MLIBREVIRGEA: trochu si pletes ucebnicovou definici se soucasnou realitou...soucasna psy produkce nema z 99% nic spolecneho s tranzem, psychedelii ani nejakym spiritualnem.....to, ze neco oznacim jako psytrance (jak diskanti s oblibou delaji) jeste neznamena, ze to psytrance je...uz se prober konecne :)
    NYA
    NYA --- ---
    mm, to povídání o uzavřenosti-otevřenosti scény vyznívá trochu prázdně.. těžko říct, chybí-li mi váš kontext nebo co, ale pokud pootočím úhel pohledu a začnu vnímat fluktuaci jedinců jako "rezonující, interferující vlny", začne mi být i srozumitelnější princip sdružování jedinců včetně způsobu jejich socializace, příp. vytváření jakýchsi "organismů"- skupin jednotlivců s rozdílnými, kompatabilními vlastnostmi..

no nic, omlouvám se za obrazotvorný blud po návratu z hospody:)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MLIBREVIRGEA: jj jsem pro více psy MC's
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    KEIKIN - - - To nevím, každej se nějak cítí a nějak je přijatý, záleží na okolnostech a něm samotným, že je scéna uzavřená jsem netvrdila, ale chápu však, čeho se chytáš ;)
    Taky mi připadá, že zas tak uzavřená není. A to pak asi, zdá se, štve ty, který sem jezdí delší léta. Vlastně se ani nedivím, jen se divím, že se někteří uzavřou tak, že přehlížejí nový a nadějný, jakoby jim to nepřáli nebo jakoby to nechtěli vůbec vnímat a vidět. Nevím. Zacházet do konkrétna nechci.

imho slovo trance (a myslím si, že už se to xkrát řešilo) je v Češtině významově tranz a ten vychází např. ze stále se opakujícího základního rytmu, který navodí mystický a kolikrát těžko popsatelný zážitek plný energie - euforie, tranzu.
    A právě primitivní národy jsou jeho "průkopníky", řekla bych. Ale ne primitivní v gramotném nebo negramotném slova smyslu, ale spíš co se celkově přístupu a způsobu života týče, jako starobylé moudré národy.
    Navíc ty národy asi ani nejsou pozadu ve vývoji, v dorozumívání se svou řečí a svým způsobem, naši gramotnost tam nepotřebují, to je vlastně jasný.. Dokud jsou na svým území. Mají svou gramotnost, které zas nerozumíme my civilizovaní lidi. A třeba jim jen zůstala ta nálepka primitovnosti jako zaostalosti a jakési jednoduchosti, ale tak to je zas takový povrchní uvažování, který je zaměřený na primitivní lidi jako takový a ne na význam myšlenek lidí z Nyxu, co se o národech zběžně bavili.
    Připadá mi, že hodně opakujících se (základních) rytmů z elektro muzik se snaží napodobit právě ty "primitivní" bubny nebo spíš souzvuk nástrojů, které primitivní národy používaly, nebo ještě používají, k transu a proto to vzájemně souvisí nejen s psytrancem, kterej to přímo nosí v názvu. Hudební vyčleňování se z jakési "primitivnosti" není asi úplně na místě, zvlášť, když kvalitou se skoro žádnej syntetickej zvuk nebo souzvuk moc nevyrovná tomu primitivnímu, asi možná proto, že mu chybí jakási živost a tak je dobrý, když někdo obohatí ten elektrozvuk o svojí živou energii, kterou dá do nějakýho nástroje.
    Atd..

TADY např. http://www.vesmir.cz/clanek/jazyk-narod-a-stat-v-africe
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MLIBREVIRGEA: myslím že psyscéna není uzavřená, možná jsou jen uzavření lidé, kteří mezi sebe nevtáhnou nové tváře. Takový sraz abiturientů po 30-ti letech. člověk který poprvé přijede na akci si pak možná připadá jaksi odřezaný a neodnese si zážitek pospolitosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam