• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COSMIC_MONCHIPSYCHEDELICKÁ KAVÁRNA U STRÝČKA HALLUCINOGENA k tanci a poslechu hraji Bandcamp, Beatport, Ektoplazm a dalsi :)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    BRENDY: jo taky jsem se do nendavna branil win 7, Visty uplne minul, ale mam novej notas, 64bit sedmicky, novy plne funkcni drivery a maka to jak swin :)
    POLAROID: to jo, jenze bez ASIO driveru je to to na nic, protoze kdyz pouzijes VST moduly tak nenexistuje CPU co by to utahlo, to je jako kdyby si chel aby CPU pocitalo grafiku misto GPU, ty ASIO drivery slouzi k tomu aby se ta synteza zvuku pocitala primo na DSP procesorech zvukovky a ne na CPU pocitace, je to takova zvukova obdoba directX nebo openGL pro grafiku...vytvori to vlastne takovej virtual BUS
    POLAROID
    POLAROID --- ---
    MIMINO: Jde o to, že proces může v Linuxu s real-time jádrem dostat takovou prioritu, že ho nic nemůže zpomalit tak, aby nestíhal svojí činnost, v našem případě vypustil nějakej frame. Díky tomu jsou i na levnym hw možný latence pod 3 ms. Ale tak to je celý jen takovej bonus, žádnej důvod proč používat Linux, jenom jsem ti ilustroval, že existujou věci, který umí v oblasti zvuku Linux velmi dobře.
    BRENDY
    BRENDY --- ---
    MIMINO: pokud jde o OS na muziku, tak nejmíň problémů jsem měl s XPčkama, na který nedám dopustit. Až se doladěj ovladače k jednotlivejm periferiím u W7, možná že přesedlám.
    Kdo chce dělat hudbu, vyladí si jeden systém a ten používá. Zbytečný šachování a experimentování s OS bez zjevného důvodu je pro hudebníky ztráta času.
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    FLUMO:
    PLECH:
    jj, tak na osobnim kompu to zase takovej rozdil neni, ale vmware umi treba "protunelovat" kompletne 3D podporu grafaren (openGL i directX) a pak dela sirokou rodinu produktu, nasazuje se na blade servery umi clodcomputing, webove rozhrani k ovladni, VIX konzoli (tedy vmware shell) ke scriptovani automatizace, muzu treba rict, ze chci aby o pulnoci server vyrobil virtualni stroj a ve 4 rano ho zase smazal a nikdo nikdy v zivote to "PC" nenajde, konverzi na jine virtualy nebo fyzicky stroj, atd...:)

PLECH: me to jako ot neprijde, konecne resime normalne nejkou problematiku tykajici se tvorby hudby na seriozni a obborne urovni :)
    PLECH
    PLECH --- ---
    Tak konec OT, ne? :)

MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Kromě ASIO ovladačů se dá použít WASAPI (před půl rokem pro mne asi objevená Amerika) ve W7 a je to luxus pro ty, co nechtějí/nemohou použít ASIO4ALL u levných zvukovek.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    MIMINO: tak moc do toho zas nevidim, soudim z toho jak jednoduse je udelanej KVM - obyc par kilovej modul do linuxovyho jadra - tak si rikam, ze to zas takovej kumst dneska nebude. Driv to bylo urcite o necem jinym a vsecka cest vmware, ze to vyvijeli bez HW podpory a fungovalo jim to tak dobre.
    PLECH
    PLECH --- ---
    MIMINO: V zásadě máš pravdu, i když novej VirtualBox umí dneska už protunelovat USB zařízení stejně dobře jako vmWare... Jak jsem psal, na použití na osobnim počítači je VirtualBox úplně dostačující. Zvládá i OS X guesta, stejně jako vmWare... A je to free.
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    FLUMO: na vmWare nema nic, v soucasnosti je to naprosta spicka ve virtualizaci a konkurence ji nesaha po kotniky...nejde jen o vykon, ale i stabilitu a co to umi vsechno vitrtuializovat, protoze do dnes zadnej virualizacni nastroj neni schopen tu HAL vrstvu predavat dalsi vrstve 1:1...

PLECH: : jo, ale jen u lacinych zvukovek, u profesionalni externi firewire zvukovky s touhle metodou nepochodis...
    PLECH
    PLECH --- ---
    MIMINO: Ovladače jsou občas tak triviální věc, že nakonec funguje líp opensource driver vyrobenej nějakym nadšencem, než proprietární kousek od znuděnejch cvičenejch opic :) Takže bych Polaroidovi i věřil s tou latencí pod Linuxem, ale nevim no, jestli je to, co píšu, zrovna případ zvukovek.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    MIMINO: dnes v dobe HW virtualizace, je to uz imo jedno jakou virtualizaci pouizivas, ty instrukce uz jsou v prociku a funguje to uz vsem i tomu silenymu MS. ja treba pouzivam VirtualBox a bez problemu, vykon taky super.
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    POLAROID: hele je to hodne podobny....
    ad ty softy: jenze naucit se delat poradne s nejakym softem jako je treba Cubase nebo ProTools zabere mesice i roky a navic je to prumyslovej standard, kterej znaji vsude ve studiich, takze pak prejit na neco jinyho, naucit se v tom delat a aby to bylo stejne intuitivni...o VST ani nemluve....Photoshop taky nenahradis Gimpem jak by si nekteri mohli myslet, jinak latence je dana predevsim konfiguraci ASIO driveru, silnym hw a dobrou zkukovkou s nativnima ovladacema...

PLECH: no kdyt, jenze krome mac os to klidne muzes vse provozovat na jednom kompu...
    PLECH
    PLECH --- ---
    Zbytečná debata, každý je dobrý na něco... Na hudbu, grafiku a další bych si vybral jednoznačně OS X nebo Win7, na prgání Linux s Xkama, na server Linux bez Xek...
    POLAROID
    POLAROID --- ---
    MIMINO: neni
    POLAROID
    POLAROID --- ---
    Linux je samozřejmě dobrá volba, chce to jenom trochu googlovat, je spousta článků o práci se zvukem v Linuxu.

Co se programů týče, zmínil bych třeba Jack, Ardour, Rosegarden, Hydrogen, Qtractor, Jamin, PD, SuperCollider, Chuck.

Linux má navíc real-time a nízký latence.

Bohužel profi software pro DJs (jako je Traktor nebo Ableton) pro Linuxu prostě neni, to je pravda.
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    PLECH: to jo, podpora hudebnich softu tam byla vzdy, resp. puvodne byla na mac a pak to portovali teprve na windows a dalsi systemy, ale na nic jinyho bych si maca neporidil, pro me je to priliz drahej a uzvarenej system cilenej na urcity typy zakazniku ja potrebuju vetsi univerzalitu...firmu Apple od jisty doby proste nemam rad :)
    pokud delas taky neco jinyho nez hudbu, treba programujes nebo chces komp v roli nejakyho sitovyho serveru tak mac os total suxx, virtualizace vmWare tam taky neni podporovana, atd...mockrat jsem resil co si poridit za os, o macovi jsem mockrat uvazoval, ale nikdy jsem do toho zatim nesel :)
    PLECH
    PLECH --- ---
    MIMINO: Jo, ale máš tam Ableton, Cubase, brzo Fruity, Traktor... :)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    JARIN: to je taky linux :))
    JARIN
    JARIN --- ---
    Mac OSx .)
    MIMINO
    MIMINO --- ---
    PLECH: no tak kdyz denne delas s 8mi distribucema a resis, kterou na co zvolit tak celkem rychle zjistis, co kde jde a nejde...
    jinak ubuntu pro zacatecniky ok, ale na tvorbu hudby jsem to zatim zavrh :)

MJUGEN: jj, SUSE rulezz :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam