• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ACIDLUMIXCatia V5 - Dassault system
    Vse o Catia V5 - rady, navody, problemy
    rozbalit záhlaví
    HYENA
    HYENA --- ---
    Ahoj, vím, že je to skoro mrtvej klub a téma se ani netýká tolik catia, přesto to zkusím :)

    Potřebuju udělat FEM analýzu kolize 2 těles a zjistit jak bude vypadat deformace po stlačeí na obou z nich. V CATIA to jestli tomu dobře rozumím nejde, umí to jenom statický zatížení? (párkrát jsem na to catii použil doma na cracklym sw pro svoji potřebu...)

    Nevíte o nějakym sw který je možné cracknout? Nemusí to být bůhvíjak přesné, je to na takové to domácí simulování. Potřebuju jenom něco ověřit pro kamaráda...

    Předem díky za jakýkjoliv info!
    SWIST
    SWIST --- ---
    TOM: Jako jo, zkontrolovat přítomnost čísla a nebo nechat vygenerovat hned všechna čísla vyjde asi na stejno. Takže v tomhle máš asi pravdu.
    TOM
    TOM --- ---
    SWIST: mně to naopak jako nejoptimálnější přijde. Kdyby kontrola našla chybějící číslo, tak je potřeba zásah uživatele. Takhle je to blbuvzdorné a bez práce 😉👍
    SWIST
    SWIST --- ---
    TOM: Mělo to být komplexní macro na vytvoření balónů, BOM tabulky a vyplnění razítka na Drawingu sestavy i jednotlivých dílů... Původně jsem chtěl kontrolovat jestli všechny party v sestavě mají vygenerované číslo, ale nakonec jsem s kolegou došel k tomu, že se k tomu prostě nedá dobouchat.
    Takže macro nakonec funguje tak, že se spustí z výkresu, přepne vás to do sestavy, vygeneruje se číslování, přehodí zpět na výkres a "Generate balloons" vytvoří balóny. Pak s nimi už dál nějak pracuju. Není to asi nejoptimálnější řešení, ale je to řešení.
    Pro BOM pak mám vlastní třídu kde postupně procházím sestavu a to číslování naštěstí sedí.
    TOM
    TOM --- ---
    SWIST: v makrech hodně operací dělám přes funkci vyhledávání. Kde ho chceš spouštět? V Assembly nebo Draftingu?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Je to tu nějakou dobu mrtvé, ale i tak to zkusím..
    Řeším automatické generování číslování dílů na výkrese - Balloons, k tomu je potřeba mít v sestavě vygenerovaná čísla pomocí "Generate Numbering".. V makru chci testovat jestli všechny party mají takto vygenerované číslo (je vidět v properties partu -> záložka Product -> hned nahoře Instance: Number). odkud tohle číslo vytáhnu? Nedaří se mi to nikde najít, ani z dokumentace nejsem moc moudrý..
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    FIRGO: O co presne jde? mozna se nejak si s tim nejak poradime....
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    hoj, nekdo dobrej na reverse engineering/freestyle ? mam pekny 3D scan padla (pro kajak) a potrebuju ho prevest na plochy (vyroba formy). jedna se pouze o onu lopatu, s rukojeti jsem si poradil. zadarmo to nechci, budouci spoluprace mozna
    ROMANAK_CLIMBER
    ROMANAK_CLIMBER --- ---
    Zdravim, hledam někoho kdo umi pracovat v Catii V5 v modulu Imagine and Shape. Urgentně sháním někoho, kdo by mi pomohl. Jedná se o tvorbu ploch na polygonálním modelu. Finanční odměna. Pište na mail romanovsky.climber@centrum.cz
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KORNELIE
    KORNELIE --- ---
    PULP121: ty seš tak šikovnej!
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    RAJCHE: mno ja jsem ted zjistil, ze CATIA je asi trochu jiny nastroj nez co jsem se domnival. Nas technik vyrobil 3D model se vsema soucastkama. No a ted mi rek, ze bude muset znova nakreslit prislusny technicky vykresy. Ja jsem si myslel, ze staci sestavit 3D model a pak nekde kliknout a CATIA ze vyrobi vykresy nejak automaticky :(

    no kazdopadne bych ty soucastky potreboval do neceho vyexportovat (a je mi jedno jestli PDF, PNG nebo co), abych to moh vytisknout a bavit se nad tim s technikama jestli ty soucastky dokazou vyrobit.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    DOTCOM: proc vubec do PDF? Chces to nechavat vyrabejt podle vykresu nebo podle obrazku nebo jak to chces nechat vyrabet? :) :)
    TOM
    TOM --- ---
    DOTCOM: CATIA by to měla defaultně ukládat jako sestavu (doufám že je to sestava). Ideálně přes File - Save Management - Save as - Propagate directory - OK. Tzn. že se do složky uloží soubory typu CATProduct a CATPart. Která se při předávání dat zazipuje.
    Pro otevření pak slouží CATProduct s nejvyšší datovou velikostí.

    I když v případě výkresů jednotlivých částí sestavy není potřeba ji mít otevřenou celou - stačí otevírat postupně jednotlivé CATParty a vytvářet z nich výkresy. S kótováním a .. serepetičkami.
    Tzn. otevřit CATPart dílu, dát vytvořit nový soubor (File - New) typu CATDrawing. Kliknout na ikonku "Front View" v toolbaru Projections.... atd. atd.

    Z 3dxml mi pohled vytvořit nejde. Je to pro CATIA "mrtvá" geometrie.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    TOM: je to 3D model sondy, kterou chci nechat vyrobit. Sklada se ze spousty sroubu, desticek a ruzne tvarovanych soucastek. Kazdou tu soucastku bude potreba vyrobit, proto bych to potreboval rozkreslit po dilech.

    Nejsem si jistej jak to vlastne CATIA uklada, ale podarilo se mi to vyexportovat do 3dXML, tak pro predstavu prikladam.

    COMP-ExbAna-00.3dxml (1121828 B)
    TOM
    TOM --- ---
    DOTCOM: definuj "model" :)
    je to nějaká složitější sestava?
    existují od jejich částí výkresy? nebo se budou muset udělat ručně?
    uložit výkres (nebo "pohled včetně rozměrů atd.") ve formátu pdf je... primitivní - File - Save as - Pdf
    máš obrázek? nebo rovnou data?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    zdravim. Potreboval bych 3D model v CATII vyexportovat po castech do PDF, tj. aby kazda soucastka tam byla zvlast s rozmerama atd. Netusite jak se to da udelat? Zkousel jsem to googlit, ale vsude to vede jenom na 3D PDF, coz je neco uplne jinyho :(
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    PULP121: Precti si jeste jednou co jsem psal :). Modeling to v Part designu, me v plochach. V plochach namodeluj ram a sedacku. Zakladni geometrii je lepsi delat v part designu. Ok?
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    PULP121: ten rafek bych nedelal v Generative Shape, ale klasicky v Part Designu.... btw: ten profil ma promennou tloustku :)
    Plochy se na tohle dle myho nazoru moc nehodi. V plochach bych delal treba az ram. Ale rozhodne ne rafek a ten stred.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    ACIDLUMIX: to zalezi na tom co modelujes, ze jo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam