• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: mladej Prašinu po téhle kapitole odložil a vůbec se k ní nechce vracet. Mně to teda taky přišlo trochu přes čáru vzhledem k cílové věkové skupině.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: Zrovna ji poslouchám na mujRozhlas - začala jsem s oběma dětma, naštěstí těsně před tou smrtí jsme to vypnuli a tuhle pasáž poslouchala jen s dcerou (11) bez syna (9). A jsem fakt ráda, bylo to hodně šokující a nevím, jestli by to dal - a kdybych to věděla, tak bych mu to řekla, že tam někdo umře, a jestli to chce číst/poslouchat.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Prosím vás, řešíte s dětmi, i většími, při společném čtení trigger warnings? Nebo je považujete prostě za pitomý spoilery, ke kterejm se nemá přistupovat nikdy?

    Proč mě to napadlo: moji studenti si odhlasovali, že budem číst společně Prasinu, kde hned na začátku knihy umře jedna postava hodně podobně, jako umřela jedna jejich spolužačka během prosincovejch události na FF. Když jsem si dělala připravily pobrecela jsem si a říkala jsem si, jestli to byl dobrej nápad
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    JANISKA: na Ester Starou jsem právě narazila z příspěvků, které následovaly po to mém, dnes jsem pro ni šla do knihovny a zrovna (bohužel) tato knížka je někde zastrčená, ale najdou ji :) podle popisu je právě ta Supermáňa přesně to, co jsem hledala, tak snad .. děkuju za tip

    YMLADRIS: to zní dobře, kouknu se nato, děkuju
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KACHITA: pardon ze odpovim trochu jinam. Fajn kniha o budovani sebehodnoty u ruznych povah deti (lidi) je Milovat nestaci od Mikove. Pro dospele. Jako ze ujasnit si, jake potreby vyplyvajici z jeho povahy ten sedmiletak ma, kde se mu (asi) sráží jeho impulsy a potřeby s okolím, jak ho podpořit v tom aby mohl být sám sebou, že má hodnotu tak jak je. Víc se pochopit, že nejsem např. divný protože jsem úplně jiný než sourozenci a pod. Mluvit s ním o tom, že lidi jsou různí, diverzita je pro lidstvo bonus atd. Najít silné stránky a pomáhat mu zažívat v tom úspěchy
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Blbá Vendula mi připadá jako celek super, vyloženě nadšená jsem ale z ilustrací.
    U Noemi Cupalový mi trochu vadí, že didaktickej podtext je takovej... hodně přímočaře vystupující, ale tím, jak se v týhle knize manifestuje tak trochu experimentální formou (v rámci těch paralelních různě barevnejch odstavců), tak se mi to zdálo snesitelný :)

    Jinak nominace na Magnesii mě letos celkem překvapily. Skoro jako by hlavním klíčem pro výběr byl vizuál, ne literární kvality. Je mi jasný, že u titulů jako Myko tu výtvarnou a textovou stránku prostě oddělit nejde, ale i když právě porovnávám knížky, co letos vyšly, v rámci podobnejch kategorií (typu umělecká nonfikce), připadá mi, že prostě výtvarno dominuje.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LADY_MYSKA: Tahle knížka je fantastická (odhadem tak pro děti 9+), jen trochu škoda překladu, jsou tam opravdu hodně prapodivný kalky. Autorka překladu není překladatelka a tohle byl myslím její knižní debut, říkám si, že škoda, že to alespoň v Meanderu neprošlo důkladnější redakcí.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    KACHITA: Supermáňa třeba?
    Je to knížka Ester Starý, která ukazuje holčičku, která má pocit, že úplně všichni okolo jsou hrozně výjimečný, jen ona ne. A (nepřekvapivě) zjišťuje, že je taky výjimečná. Je to i pro menší děti, ale u sedmiletýho kluka by mohla být výhoda, že si ji dokáže už pěkně a bez problémů přečíst i sám.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LADY_MYSKA: Kniha pocitů se fakt povedla, je to bestseller, tady je i ukázka: https://www.kosmas.cz/knihy/501996/kniha-pocitu/
    doporučuji zakoupit co možná nejdříve, nejsem si jista, zda bude dotisk, je to dost nejasné.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GENEVIEVE: no nove vysle Vajicko ;-))) ( no knizka uz pomerne stara). Kazdopadne za pozornost stoji Kniha pocitu
    Kniha pocitů - Jak se vyznat v sobě a v ostatních - Ester Stará | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/kniha-pocitu-jak-se-vyznat-v-sobe-a-v-ostatnich-491816
    IDLE
    IDLE --- ---
    QUANTI: Díky!
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LADY_MYSKA: jo tak! Jasně :-). Nám bylo doporučený i nově vyšlý Vajíčko, ale je k němu CD a já prostě nemám kde přehrát CD. A na spotify jsem to nenašla, což mě mrzí...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GENEVIEVE: ja nepisi o tom, ze by vadilo, ale jak se ty vyborne knihy opakuji nekolik let
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LADY_MYSKA: moje dítě má sotva dva, takže o existenci klubu vím chvíli, omlouvám se, jestli nosím dříví do lesa, ale dobré věci snad nevadí, že se zopakují no...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GENEVIEVE: a pritom knizky od Ester Stare se tu doporucuji min. 4 roky
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IDLE: Plus střídání text/komiks je ve Ztřeštěném domě na stromě.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IDLE: Zrovna dneska jsem to viděla někoho řešit na fb a od stejných autorů teď vyšla Supermáňa.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Předloha stejnojmenného filmu od studia Ghibli, který můžete taky zhlédnout 18. 4. v Aeru (ale japonsky s titulky, takže pro děti spíš starší).

    IDLE
    IDLE --- ---
    GENEVIEVE: Jo, tu můžu potvrdit, taky se u nás chytila velmi rychle.

    A myslím, že jeden z důvodů, proč se ujala, jsou "bubliny" v ilustracích - krátké velké texty, které si mládě přečte samo v pauzách mezi tím, co rodič čte hlavní text. Znáte někdo další podobně řešené knihy? Máme ještě Chrochtíka a Kvikalku - stejná autorka, jiná ilustrátorka - která to do určité míry splňuje taky, a z naučných má podobné "bubliny" Vesmírníček, ale uvítám tipy na další.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Mládě dostalo od kamarádky tuhle knížku a je tak super, že ji musím doporučit dál.
    Má speciální písmo pro dyslexii a je krásně ilustrovaná. Příběh o kocourkovi a čepici a je to moc milý a velmi pěkně udělaný.
    Šedík a Bubi - Knihkupectví Dlouhá punčocha
    https://www.dlouhapuncocha.cz/eshop-sedik-a-bubi.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam