• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    ILTU
    ILTU --- ---
    JANISKA: Jezerka? Kruciš, to máme blízko, díky za tip, po prázdninách tam zabrousíme :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    JANISKA: já na ni koukala v Punčoše a zaujala mě velice :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Pro posouvání komfortní zóny doporučuju čtení v MHD, to mi, přiznávám nedělá úplně dobře :D Ale dcera si ji právě často spontánně vybírá jako svýho společníka na cesty.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Nechápu, jaktože jsem sem tenhle tip ještě nedala - prosímvás, VŠICHNI si povinně kupte Koukej na mě :)
    Koukej na mě! – Annika Leoneová | Nakladatelství Host
    https://www.hostbrno.cz/koukej-na-me/

Je to knížka, na kterou jsem narazila úplně náhodou před šesti lety na jedný zahraniční konferenci a pak jsem tak dlouho otravovala různý lidi, až konečně vyšla :D Teda, svoji kamarádku překladatelku jsem moc otravovat nemusela, ta se do ní zamilovala hned. Ale hodně nakladatelství se knížky dlouho bálo, protože se jim zdála pro Čechy až moc nonkonformní a progresivní.
    Je to strašně super knížka, ve které nejde zdaleka jen o "holý zadky" (ačkoliv se to tak v originálu doslova jmenuje - Bara rumpor -, což je teda mimochodem dvojsmysl - znamená to zároveň i "prostě zadky"). Je to příběh o holce, která jde do bazénu, kde jednak pozoruje různost a úžasnost lidskejch těl, jednak musí překonat svůj strach.
    Je to fantasticky ilustrovaný (vůbec nic tam nevypadá vulgárně) a naprosto nenásilně to dětem ukazuje, že v pohodě jsou chlupy, holení, mladá kůže, vrásky, velkej zadek, povislej zadek, prsa všech druhů, kůže všech barev...

My to doma přečetli už nejmíň stokrát a nejvíc knížku miluje dcera (2,5 let), ale líbila se hrozně moc i starším (8, 10). Ideální podle mě bude tak pro ty děti od dvou do šesti/sedmi.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GRETKA: Jestli udržejete češtinu dostatečně aktivní, co zkusit Jezevce Chrujdu? Je to vtipný a plný jazykovejch vtípků a narážek, zároveň to může uspokojit potřeby milovníka zvěře :)
    Líbit by se mohl i Slon v šuplíku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GRETKA: Jo, teď mě napadá, že u nás byl v tom věku populární Možná je to jablko od Šinsuke Jošitakeho. Mně se vizuálně moc nelíbí (kvůli barevnosti), ale dcera ji vyžadovala pořád dokolečka a u dvojstrany s alternativními příbuznými jablka se pokaždé řehtala smíchy.

Možná je to jablko - Šinsuke Jošitake | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/mozna-je-to-jablko-501333
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Díky za doporučení na Jezerku, vskutku skvělé místo!
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    GRETKA: koukni i na knihy Petra Horáčka, tip mimo požadovaný žánr pak: Co by se stalo, kdyby… od Daisy Mrázkové
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MASOUMEH: v rodině to teď o prázdninách poslouchali kluci 15 a 11 a nejspíš byl ten starší tahoun a ten mladší se vezl. Protagonistům je tuším 13/14, tak to nejspíš bude cílovka.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MASOUMEH: heh, nasa julca na to v 3. triede namotala spoluziakov, tak si to v hodinach cestiny citali spolu a na konci roka na zaklade toho nacvicili divadelne predstavenie :)
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    ATUARFIK: Moji chlapci (11 a 8) sú veľkými fanúšikmi Stínadel, ale Prašinu sme odložili po pár kapitolách. Vôbec ju nechceli, bola na nich drsná.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: To jsem vubec nevedela
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JANISKA: Jezerka je skvělá. Fajn je taky Dům čtení, Korunní a hlavní na Mariánském náměstí
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    JANISKA: Konkrétně ta na Letné mi nepřipadá ani tak moc dětsky vybavená (je tam koutek, kam si lze vlézt, jinak tuším nic), ale byli tam tři knihovníci a byli všichni na děti hrozně milí. S dcerou jsme tam šli po velkém dětském zklamání, kdy jsem ji slíbila v centrální pobočce kostýmy na převlékání a stavebnice, a po příchodu jsem zjistila, že dětský koutek byl za těch sedm let, co jsem tam nebyla, radikálně přestavěn.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ATUARFIK: Co se týče pražskejch poboček městský knihovny s pěknými odděleními pro děti, miluju Velkej mlýn a Jezerku.
    Na Letné miluju tu možnost číst vleže :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ALEXIS: Ona vůbec Prašina atmosférou kopíruje Stínadla, z toho Foglarovic prádelního koše má občas noční můry i já dospělá.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: to je dobrá připomínka, naši drsňáci to asi tolik neprožívali.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    ATUARFIK: vidíš, Nyx je hluboko v nás. Zmínku o zahraničí jsem ze svého příspěvku smazal a pokrátil na lakonické "máš-li možnost". :D

V pondělí se vracím do práce, poptám se kolegyň na zvířecí hity
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: jen upozorňuju, že Prašina má hned na začátku smrt jedné z postav, takže pro citlivější děti to může být no-go (náš to nedal).
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    NAMATHUR: Dik za tip. Dávám si ho do planingu až se zase vrátíme do ČR. A vlastně si snad můžeme půjčit nějaké knížky z české školy až zas v září otevře. 😊
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam