• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    ALEXIS: U nás (na kluky) nečekaně dobře funguje Dům myšek. Líbí se mi, že už je tam docela dost textu, ale zároveň velké obrázky se spoustou detailů, takže to vnímám jako takový mezistupeň mezi vyloženě obrázkovými knížkami a knížkami, kde jsou spíš příležitostné ilustrace.

Doporučuju vzít to od některého dílu se souvislým dějem (Pouť, Cirkus, Přístav, Muzeum...), první Sam & Julie je zvláštně epizodický a takové ty "Hledej a najdi" jsou už jen dojení. Kuriozita je "Dům myšek ABC", což je slabikář, kam verše dělal Petr Stančík a přechází to od přetrapných krkolomností k čirému dada ("P jako pošťák, nese ti dopis. / Ve škole byl dobrý na přírodopis.").

V překladu občas trochu klopotně navazuje slovosled, jako by byl dělaný po jednotlivých větách bez ohledu na tu předchozí. Ale při předčítání si člověk těch pár slov přesmykne za pochodu a jinak to žádná katastrofa není.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUANTI: Prvnímu a druhému čtení se zatím vyhýbám, aby to pak měla až se naučí číst sama, ale vedu je v patrnosti. Díky.

IDLE: to vypadá dobře, zkusím půjčit. Díky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALEXIS: Zlobilky?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: nemáte v okolí knihovnu?
    IDLE
    IDLE --- ---
    A co Jezevec Chrujda?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Máte nějaký tip pro šestiletou, která už je na hraně, že fakt potřebuje složitější příběhy, ale furt se zuby nehty drží "brainrotů"?
    (ALONSIA děkuji manželovi za termit)
    Šedík a bubi v pěti nezkousla, ale můžu to zkusit znovu. Koukala jsem na ty Kanálníčky, ale zatím jsem je neulovila v knihovně, je to dobrý?
    Graficky se jí v poslední době hodně líbily knihy Oksany Buly o Tukonech. Taky jsme četli Divišku a červený provázek, Moudra pejska Flíčka nebo Velikananánského krokodýla, ale nějak tápu kam dál, protože se zas vrátila k sekci pro nejmenší a sjíždí Tlapky, Šmouly a Stitche.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ALONSIA: Jo, chápu, to je trošku náročnější moment.

Od stejné autorky je ještě Chrochtík a Kvikalka, ta je taky fajn a taky má spoustu obrázků.
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    IDLE: tady se trochu bojím toho začátku, že maminka odejde a Šedík je odstrkované koťátko. Nejsem si jistá, aby to dceru nerozhodilo. Před rokem nerozdýchala Ošklivé káčátko, protože nechápala jak může někdo někomu ublížovat, odstrkovat ho, smát se mu, když vypadá jinak a pořád to rezonuje.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ALONSIA: Co třeba Šedík a Bubi?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALONSIA: co vceli medvidci?
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    JANISKA: chtěla jsem se zeptat na nějaké doporučení na knížky s delším příběhem, ne jen epizody. Pro čtyřletou dceru. Kanálníčky jsme četli. Moc se jí líbili. Už by zvládla delší příběh, ale obrázky taky potřebuje. Ty kanálníčci měli dobrý poměr textu a obrázků a příběh nekončil na druhé stránce. Manžel nesnáší její oblíbené Tlapkové patroly a Šmouly (jako 5 minutové pohádky). Takové ty knížky plné celobarevných obrázků a pár vět. Říká tomu Brain rot. Koukala jsem na Děti z Bullerbinu ale to se ještě nechytne, možná i textově. Miluje Kvaka a Žbluňka, všechny knížky od Lobla. Je nějaký autor jako Lobel? Jeho příběhy jsou tak laskavé a nebanální.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: onehda jsem koukala na recenze na databazi knih a dost se lidi shodovali, ze tahle knizka nezestarla dobre :-(
    Taky jsrm ji mela rada.
    IDLE
    IDLE --- ---
    JANISKA: Dík.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    IDLE: Tak to by mohlo být fajn :)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    díky! to abych rozbil prasátko, v antiku skoro nic, co píšete nemají...
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Podkin Jednoouško, baví dceru i mě
    IDLE
    IDLE --- ---
    JANISKA: Je v první třídě.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Podepisuju všechny tipy od Besh a doplnuju knížky Martina Máje, Petra Hugo Šlika (takový dobrodružný popik)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    IDLE: kolik synovi je? Já od zní znám věci spíš pro menší děti (V bříšku, Kanalnicci), četly jsme to kdysi s dcerami v předškolním věku. Jim se líbil vizuál knížek, mně to připadalo jako ok mainstream, ale nějak mě to vyloženě nenadchlo.
    BESH
    BESH --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Prašina, Tajemství řádu arboriánů, Město Ember, Pipi Dlouhá punčocha, Bratři lví srdce, Foglarovky, Sasanky a hnusokrysy... Asi nelze udělat chybu v Baobabu, když odděliíš knihy pro nejmenší. A jednu knihu musím vypíchnout, protože našeho kluka strašně nadchla, a to je tahle kniha o vlcích: https://www.hostbrno.cz/vlci/ :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam