Nechápu, jaktože jsem sem tenhle tip ještě nedala - prosímvás, VŠICHNI si povinně kupte Koukej na mě :)
Koukej na mě! – Annika Leoneová | Nakladatelství Host
https://www.hostbrno.cz/koukej-na-me/Je to knížka, na kterou jsem narazila úplně náhodou před šesti lety na jedný zahraniční konferenci a pak jsem tak dlouho otravovala různý lidi, až konečně vyšla :D Teda, svoji kamarádku překladatelku jsem moc otravovat nemusela, ta se do ní zamilovala hned. Ale hodně nakladatelství se knížky dlouho bálo, protože se jim zdála pro Čechy až moc nonkonformní a progresivní.
Je to strašně super knížka, ve které nejde zdaleka jen o "holý zadky" (ačkoliv se to tak v originálu doslova jmenuje - Bara rumpor -, což je teda mimochodem dvojsmysl - znamená to zároveň i "prostě zadky"). Je to příběh o holce, která jde do bazénu, kde jednak pozoruje různost a úžasnost lidskejch těl, jednak musí překonat svůj strach.
Je to fantasticky ilustrovaný (vůbec nic tam nevypadá vulgárně) a naprosto nenásilně to dětem ukazuje, že v pohodě jsou chlupy, holení, mladá kůže, vrásky, velkej zadek, povislej zadek, prsa všech druhů, kůže všech barev...
My to doma přečetli už nejmíň stokrát a nejvíc knížku miluje dcera (2,5 let), ale líbila se hrozně moc i starším (8, 10). Ideální podle mě bude tak pro ty děti od dvou do šesti/sedmi.