• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JANISKA: A tady přichází můj čas co by knižního hoardera, která má kdeco v knihovně:-) Dokonce knihy po babičce s rokem vydání 1939 a Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze z 19.století bůhví z které části rodiny poděděnou:-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: ono je obecně těžký, že se rozpočty školám drzej extrémně napjatý, takže leckde je snaha ourcourcovat různý náklady na rodiče (slavné papírové kapesníky, papír, knihy...), ale ti jsou vybaveni čím dal lepším právním podvědomím o tom, že nic platit nemusí 🙃
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: On prostě brutálně roste tlak na to, aby na nižším stupni nebylo povinné nic kupovat. Je problém získat peníze na zajímavější materiály na vytvarku, je problém prosadit pracovní sešit (na ten už jsem rezignovala a prostě strašně moc kopiruju), SRPŠ už dávno taky neplatí všichni... A náklady na knihy jsou v tomhle jen další věc, kterou nemám energii prosazovat přes odpor.
    Došla jsem k tomu, že vést studenty k aktivnímu shánění knih z knihovny ok je (ale musí mít právě dost exemplářů), když jde titul sehnat v antikvariátu za pár supu, tak super. Že by naše škola měla peníze na to koupit jednu knihu třicetkrát, to se nestalo už mnoho let, kdy byla naposledy nějaká taková výzva...
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: aha, s tím Soubojem nemám úplné informace ze škol, já to totiž vidím z druhé strany :-) - vidím, které knihy od jakých nakladatelů tam jsou (to bývá v listopadu), pak seženu těchto dostatek knih (bývá jich pro Souboj čtenářů tak 400 - 500 ks) a pak se to rozesílá (koncem ledna) přímo těm školám.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    FIFI: Zápisný souboje čtenářů přesahuje budget na nákup knih pro celou školu několikanásobně:) A nelze rodiče nutit, aby do toho investovali.

Výběr knih k četbě probíhá tak, že vytvořím predvyber a ke každýmu titulu v něm anotace. V predvyberu jsou i tituly, který se dětem líbily v rámci literárních projektů (kde si vybírají jen samy děti, povoleno je vše). Děti pak hlasují a ještě mají jednu "divokou kartu".
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE: napíšu vzkaz.

a ještě - přistály mi nějaký dotazy v poště, ty knihy s genetickou metodou jsou zde: https://www.kosmas.cz/vyklad/1246/mesic-knihy-s-thovtem/ Musíte se tím ale prohrabat. Obrázky v těch knížkách nejsou někdy úplně hezké. akce je březen a asi bude možná i v dubnu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: "úplně starej" taky na houby, protože pokud to nevyšlo velkým nákladem, tak je to v antikvariátech nedostupný a/nebo drahý.

Aneb je super dát na seznam Most do země Terabithia, kterýho má Městská knihovna Praha 6ks celkem, a na knihobotu stojí 500+.

Jo a Matka noc od Vonneguta aktuálně v síti MLP není vůbec. Jako ani jedna. Tu jsem si teda chtěla přečíst sama, ale je to přesně taková ta věc do čtenářského deníku na vyšším gymplu.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: Jeste bych chtela upozornit na Souboj ctenaru ze SK, ale o nem urcite vis. Knihy se rozesilaji skolam na zacatku unora.
    FIFI
    FIFI --- ---
    JANISKA: Tohle s knihobotem je fakt zajinavy 🙃

Mam pocit, ze se to nekde uz resilo - jaknile se neco odhlasuje v nekterym ctenarskym klubu, tak cena vyroste 🤦🏻‍♀️- to byl samozrejmw klub dospelych ctenaru.

Jinak ja to vidim z druhe strany - nakladatel opravdu hodne snizi cenu svych detskych knih na urcite obdobi, ale ma smol pachol.

Ted je to treba thovt a ma tam napr. i knihy napsane genetickou metodou. Mozna kdyby se pani ucitelky nejak zamyslely a nakoupily sadu, ktera by prvnakama putovala a kazdy rok v listopadu tu “skolni” sadu - nevim 25 knih - prvnakum rozdaly a cetly to s nimi?

Jsou tam tedy i knihy v ukrajinstine, to by pani ucitelky mohly vyuzit zase jinak, ale nevim. 🤷‍♀️
    Ten thovt je jen aktualni priklad.
    My jsme tedy cetli tu strasniu Odvaznou skolacku, s tim to rozhodne nechci srovnavat, navic jsme si za totace nic odhlasovat nemohli, knihy se snesly ze skolni pudy v hnusnem stavu.
    Moc hezky je to, ze si studenti sami odhlasuji. Nekdo jim dela predvyber nebo to take delaji samotni?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    SPIKE411: Je fakt, že Košťálová je taky vždycky super.

Ve mně teď dost rezonuje to téma "lety prověřený kanon x nové knížky", protože v běžném provozu se mi opakovaně ukazuje, že (i mimo maturitní kanon) nelze dětem zadávat jakejkoliv titul, kterej
    1) nemá v síti městský knihovny minimálně 15 kopií
    2) je úplně úplně novej.
    A to mám superultramotivovaný studentstvo z relativně bohatých rodin, které knihu vnímají jako investici.

Knihobot díky svému kapitalistickému algoritmu naprosto znemožňuje zadávat např. novy knížky dostupný z druhý ruky. Takhle si třeba moji sekundáni odhlasovali četbu komiksu Nervy od Telgemeierove, které v té době šly přečtené sehnat za 150,-. Jenže jakmile si je začali studenti kupovat, cena vyskočila dočasně na pětinásobek. Ach ach.

Zatím pořád nikoho na MŠMT nenapadlo, že by bylo fajn finančně motivovat školy k nákupu knih. Přitom čítanky bychom mohli nakupovat furt. Akorát že víme, že čítanky jsou na pytel... Uargh.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JANISKA: Jo měl jsem uvést, že tam byl i krátký segment právě o tom raném čtení, který mi zde přišel k tématu.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    SPIKE411: Je to tak, no. Ale to už se týká spíš "dospělácký" četby, nevím moc o tom, že by někde maturitní kánon obsahoval knížky pro děti.
    Mimochodem my máme na gymplu "část E" (současná literatura) hodně robustní a musím říct, že o ni kupodivu zas tak velkej zájem není. Hodně studentů preferuje nacpat si kánon co nejvíc titulama jako Lakomec a Strakonický dudák prostě proto, že ke každýmu z těch děl najdou miliardu rozborů v češtině. Když jim tam dáme třeba Han Kang, tak třeba i uznaj, že je to pěkný, ale protože to nemaj dostatečně "předžvejkaný", tak si to nevezmou.
    Přitom zkoušení u ústní maturity z češtiny v zásadě může probíhat jako poučenej dialog lidí, co můžou sdílet svoje zážitky z četby...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    QUANTI: Hrútvang. Specificky ideální pro tuhle věkovou kategorii, ne úplně dětské ale nijak zvlášť pohoršlivé, a je to cesta do světa Wetemay.
    M4RC
    M4RC --- ---
    QUANTI: Ty teď stále dokola vyžaduje dcera, která je miluje. Jen ten překlad je šílený. Resp. nevím, jestli překlad, ale rozhodně by to za mě chtělo jazykově učesat. Některé věty jsou zbytečně rozkouskované, naopak některá souvětí by zase šla rozdělit podle logiky do dvou vět, slovosled je občas fakt zajímavý. Ale když to člověk ví, tak to prostě při tom čtení upraví, ale je to škoda.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    SANIAINEN: u nás velký hit teda Pohoršovna
    ILTU
    ILTU --- ---
    COQUINE: Co třeba Metamorfórky?
    Metamorfórky - Lukáš Csicsely | KOSMAS.cz - online knihkupectví
    https://m.kosmas.cz/knihy/272917/metamorforky/?srsltid=AfmBOorcdN2SyJCS42q4TZnhNHHCsphSMY8wWHYV37PJPoOwrG-dyjJ-

Nebo O růži, která nechtěla spát
    O růži, která nechtěla spát - Sabina Bočanová | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/o-ruzi-ktera-nechtela-spat-492537
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COQUINE: Teď čtu stejné věkové kategorii Vánoční prasátko... Nepřijde mi to nijak super, ale deckam se líbí.. (starší přečetl a poslouchá podruhé, tam se mu to asi líbí).
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    nedali byste mi prosim tip co cist detem 1. a 3. trida? starsi cte pana prstenu, mladsi je u kvak a zblunk, tak neco mezi. je to vylozene pro nas rodice, co jim budeme cist my. uz mi dochazi napady a doma koncim posledni knihu (pripad ukradenych jednicek). dekuji.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    SANIAINEN: Stahujeme hodně z rádia junior. Jsou tam i dobre pořady a seriály. Dost se to mění, tak neporadím nic konkrétního, ale stáhneme v appce vše, co má dostatečnou "životnost" a za běhu pak zjišťujeme, co je dobré a co nuda (když už je to "zadarmo")
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam