• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JOHY: ty seš reatní makléř? Obvyklá cena v Praze za nebyt. prostory se pohybují:
    - skladové bez soc. zázemí, vody... do 100 Kč/m2
    - skladové/dílenské cca 100-200 Kč/m2
    - kancelářské/restaurační 150-400 Kč/m2
    - representativní tak nad 300 Kč/m2
    JOHY
    JOHY --- ---
    DESPERADO123: na ten objekt jako takovej to je imho dost předražený.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JOHY: nahodil sem to co je alespon trochu reálný. nic jiného prostě na realitním trhu není. pokud si chceš vybírat timhle stylem tak taky můžeš hledat roky... jinak 20 tisíc na prahu je fakt pakatel. Jasně. Nová wolkrowka nebo DisCentrum jsou ideální místa ale takový už jentak nenajdeš...
    JOHY
    JOHY --- ---
    DESPERADO123: tyvole, jako naházet sem bez ladu a skaldu inzeráty z es-realit neni žádný umění. na klub typu wolkrovky neni ani jeden z nich použitelnej...

    do hloubětna ti nikdo nepojede, navíc to je úplně podivnej prostor.

    karlín, žižkov i noý město v obytný zóně, ty nusle jsou drahý jak pes...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    Jo a abyste neřekli že soukromničím tak tady pár nových typů :-) :

    1. Pronájem, sklad, 195 m², u libeňského pivaru (2 min. chůze od palmovky)
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/sklad/praha-liben-u-libenskeho-pivovaru/1979728988

    2. kancelář a sklep žižkov
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/sklad/praha-zizkov-borivojova/2380293212

    3. průmyslový areál u bratří synků, nusle
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/sklad/praha-nusle-ctiradova/2327987292

    4. nove mesto
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostory/praha-nove-mesto-salmovska/2346468444

    5. poděbradská, vysočany, prům areál
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/sklad/praha-vysocany-podebradska/3118220380

    6. sokolovská, karlín
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostory/praha-karlin-sokolovska/499278940



    Jestli si z tohodle nevyberete tak už fáááákt nevím :-))))
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    Ahoj, nechci nekomu lest do zeli, ale mozna se to ujme...

    Kdyby to nekoho zajimalo: [ DRUHÉ PODZIMNÍ BUBNOVÁNÍ POD STŘECHOU BAŽINY / 23.11.2010 / CR - Praha - Klub Bažina, Praha 12 - Komořany ]

    Privitame kazdeho posluchace, tanecniky i hrace. Vstup zadny. Pro tissi nastroje mirkofon, otevrena spolecnost pro kazdou legraci a hlavne rytmus :D
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Příští.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    TIGRIS: Mám se stavit s dodávkou už tento víkend nebo bude stačit příští?
    MILLY
    MILLY --- ---
    TIGRIS: Dik za vsechny ty info. Bohuzel tu nebudu..- nicmene tu pristi nedeli mozna prijdu. :-)
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    BASK:
    presne tak, takze pripominam, ze tenhle vikend v sobotu i nedeli od 12 budem balit veci, rozebirat podium apod., uvitame dobrovolniky. druha faze bude pristi vikend, stejne jako avizovana debata 27. 11., kde vas rovnez radi uvidime, nebude to jen o wolkrovce, ale prave i o jinych podobnych prostorech a zkusenostech, proste nevirtualni obdoba tyhle diskuze.
    BASK
    BASK --- ---

    JINDRICH: DESPERADO123: je to sice zajímavý, ale tady jsme v diskuzi o Wolkrovce...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JINDRICH: Krtkova kolona skoncila protoze nebyli prachy na provoz...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DESPERADO123: Ok, to zní rozume. ale příběh založením kk nekončí... kk ukončila nakonec taky činost. A to proč? když došlo k rozdeleni a apolitikové byli/jsou zaangažováni v utopii a pravdepodobne nemeli dost síli potopit dalsi projekt.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JINDRICH: Ne. Ona historie Utopie je trochu jiná. Tak začněme tedy Ladronkou:

    "Ladronka byla bezpochyby nejznámějším českým squatem. Obsazena byla lidmi z Anarchistické federace 3.září 1993. Několik let nevyužívaný zchátralý statek uprostřed parku se zdál jako stvořený pro ideu Autonomního sociálně-ekologického centra. Asi deset lidí, mnoho z nich se zkušenostmi z předchozích pokusů o squatting i ze zahraničních, již zavedených obsazených domů, provedlo na domě nejnutnější úpravy a po čtrnácti dnech uspořádalo první výstavu. Na konci října pak první ročník dvoudenního festivalu, který se později stal tradicí.
    Brzy byla vytvořena petice za záchranu Ladronky, kterou podepsalo asi 800 lidí. Tím začala nekonečná série dohadování s úřady a majitelem objektu, firmou Trade center, která si statek vyhlédla jako místo na vybudování luxusního hotelu. V prvním čtvrtletí roku 1995 Ladronka byla téměř na pokraji vyklizení. Nájemní smlouva, kterou Ladronkáři podepsali se zástupci města v červnu 1994, byla k 1.březnu vypovězena.
    V reakci na to se rozjela mohutná a dosud nevídaná kampaň. Praha byla oblepena plakáty, rozšiřovali se letáky a konaly se veřejné diskuse. Za jediný měsíc se pod peticí na podporu projektu sociálně-ekologického centra sešlo přes 2.000 podpisů a podporu obyvatelům squatu vyjádřili i obyvatelé okolních domů. Proběhla solidární demonstrace s účastí cca 500 lidí. Kampaň nakonec byla vítězná a firma pod tlakem veřejnosti od svého záměru ustoupila. Ladronka se samozřejmě nevyhnula policejním raziím. Jedna z největších proběhla v lednu 1995, kdy byl celý dům prohledán, zabavena byla spousta anarchistických tiskovin, rozbito nějaké vybavení a ukradena finanční hotovost.
    Na začátku roku 1997 byla Ladronka prodána firmě Santé, která zde chtěla vybudovat luxusní kliniku pro horních deset tisíc. V roce 1997 se však také stalo něco jiného, možná závažnějšího. Ladronka pomalu ztrácela svůj politický náboj, přestal zde fungovat infoshop a pořádali se pouze koncerty, které postupem času stále více nahrazují apolitické technoparty. Někteří lidé v tom vidí začátek konce.
    V březnu roku 1999 byla u soudu podána žaloba na vyklizení Ladronky. Její obyvatelé se pokoušeli o vyvolání kampaně, která však ani zdaleka nedosáhla intenzity té z roku 1995. Za dobu své existence si Ladronka vybudovala poměrně slušné jméno, jak v Česku tak i v zahraničí. Ladronce se tak dostalo i mezinárodní podpory, ať už formou podpůrných prohlášení či demonstrací před ambasádami ČR.
    Avšak odpolitizování Ladronky pokračovalo. Její obyvatelé během masových zářijových demonstrací proti MMF a SB zaujali podle některých až kolaborantský postoj a od akcí se veřejně distancovali. Podle mnohých anarchistů již Ladronka neměla s politickým squattingem nic společného a šlo spíše o “klub, který neplatí nájemné.”
    Totální konec Ladronky nastal 9. prosince 2000. V sedm ráno přijel ke statku místní radní, městská policie a také zásahová jednotka. Pod záminkou nelegálního připojení k elektrickému rozvodu byly beranidlem rozraženy vstupní dveře domu. Čtyřem obyvatelům se povedlo utéct na střechu. Policie čekala na příjezd hasičské plošiny a zatím začala vynášet majetek squatterů do přistaveného stěhovacího auta."

    Historie squattingu v Česku | a-kontra
    http://www.a-kontra.net/historie-squattingu-v-cesku

    No a teď ta Utopie. Utopie založili v roce 2007 právě ta politická část Ladronky. Po vyklizení Ladronky se tam však žel začli angažovat právě oni "umělci", který předtím zničili Ladronku a následně apolitizovali i Utopii. Velká část lidí z Ladronky pak šla v roce 2000-2001 z Utopie odešla právě kvůli její apolitizaci a v létě 2001 se velká část těchto lidí podílela na vzniku Krtkovy kolony.
    MILLY
    MILLY --- ---
    JINDRICH: Jo tak. To jo.. .-)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DESPERADO123: tot dobra otazka... o smutnem konci vetsiny obdobnych míst - ale asi navazuji na tu prvni, kdyz prostor rozjeli v roce 1997. ja mam pocit, ze ten vyvoj je to dost vazanej na prumernej vek kolektivu. kdyz si zalozis rodinu, tak pak jeste s prací moc casu na komunitu nezbyde... jeli cilem trvala udrzitelnost nejakeho takoveho prostoru, a ne jen docasna autonomni zona, tak by se kazdy kolektiv mel snazit neustále zapojovat mladsi a udrzovat si svuj nizky vekovy prumer.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JINDRICH: Já jim dám že navazují na odkaz Ladronky...! LOL A které Ladronky maj na mysli? Té politické, kterou když se ji v roce 1997 snažili (neúspěšně) vyklízet přišlo na podporu asi 400 lidí ji bránit a na demošce tuším v roce 1997 pak přišlo nějakých 2500 lidí (to si samo nepamatuju- z doslechu) nebo té feťáckou-umělecké kterou když v roce 2001 vyklízeli, tak ji přišlo podpořit 30 slovy třicet lidí? A pak že to nejsou kokoti.
    Asi se tam pujdu ve čtvrtek kouknout. ;-) To bude zas sranda. :-)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    MILLY: pro nekteré radikály je to zdá se moc vyměklý :). ja to nemyslel tak - predelavat utopii na wolkrovku, ale vyuzit skvely prostor, zaplnit program (ktery se nyni sklada vicemene z promitani super filmů) o dalsi akce - ale samozrejme je otázka, jestli by kolektiv utopie byl pro.

    jinak nepromitaci akce v utopii:
    "Dne 18. listopadu se rozjede další pravidelná cyklojízda - tentokrát s podtitulem utopická. Byli jsme pozváni do spřáteleného klubového prostoru Utopia, jenž kromě kavárnového baru, čítarny, a příjemných prostor k posezení ukrývá i malý kinosál. Podstatné je ovšem zejména osazenstvo Utopie. Ve své činnosti dlouhá léta navazuje na odkaz Ladronky. Tentokrát nám Utopie poskytne hlavně příjemné a teplé prostředí k posezení a typické...mu pocyklojízdovému klábosení. Možná se ale dočkáme i nějakého vykutálenějšího programu, kdo ví…"
    MILLY
    MILLY --- ---
    DESPERADO123: "Prostě Utopie je kavárna duchů protože vzhledem k minulosti ti tam kdokoliv kdo má trochu radikálnější politické smýšlení nepřijde."- smim se optat, proc? To se ti, co maji radikalnejsi politicke smysleni musi vsude bavit o politice?
    Jak rikam, ja tam chodim na promitani- a chodim tam rada. Nepromitaci mistnosti coby galerie se mi taky moc libi- vydzckz si tam prohlidnu nejakou vystavu a ta treti mistnost ted funguje coby atelier asi, jak jsem minule nakoukla dovnitr.

    Ja nevim, co vam tam vadi. :-)

    Wolkrovka je Wolkrovka- zajdu do ni rada, at bude kdekoliv, ale udelat "Wolkrovku" z Utopie by mi prislo skoda- skoda toho prostoru, jak tam ted je a jak se tam citim dobre.

    Tak uz nevim, co vsechno se da oznacit za centrum, kdyz ne okoli I.P.Pavlova. .-) (je to z Pavlaku asi 7 minut cesty)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam