• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZATAMOKOJedlé a léčivé houby: pěstování, druhy, účinky, preparáty

O jaké informace máš zájem?

155 hlasy od 83 respondentů

rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    NABUKHADNEZAR: no já ve sporách nejedu, bral jsem si mycelko z labu.

ROBERT_MOST: zajímavý, zkusím. Já takhle pojídal shiitake, ale nějak extrémní zlepšení zdraví jsem nezaznamenal. Ale možná jsem nebyl dostatečně zdevastován :)
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Ahoj čau. Odkud objednáváte spóry, přátelé?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    XCIDER: možná hnojník?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    dostal jsem od kamaráda balík substrátu proočkovaný žampionem, nechtělo se mi pěstovat ho v tom igelitu, tak jsem mu vykopal na zahradě díru, převrstvil hlínou a překryl plexisklem. Teď začali konečně růst, ale překvapilo mě, že kromě bílých kuliček je tam semtam shluk šedivých. Je to taky žampión? Foto kdyžtak dodám až budu u rodičů na venkově...
    WAKO
    WAKO --- ---
    ZATAMOKO: cesta medu asi dost odfiltruje...naočkuju na pařez, i kdyby jen na okrasu
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    WAKO: dle http://botanika.wendys.cz/kytky/K549.php je to jen v kůře, kořenu, semenech a květech
    WAKO
    WAKO --- ---
    ZATAMOKO: jo, akátový med z květů se běžně užívá, ale jak je na tom dřevo? jak si houba ty alkaloidíky nasaje, ví se o tom něco? našel jsem akorát poznámky o tvrdosti dřeva, to zrovna podle mě vůbec není problém...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    WAKO: myslíš kvůli látkám, které akát vypouští do okolí kořeny?
    WAKO
    WAKO --- ---
    Hlíva na akátu? Co vy na to? Je to pak dobré jíst? :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY: to myslíš ten můj starej web? :)
    Jsou tam teda obecna platný věci, ale nic z nových poznatků.

Stabilizátor petrisek je v podstatě tubus co přežije sterilizaci (až 121 °C). Já ho dělal ze svařovanýho pletiva s oky 1x1cm.

Novej web bude, časem, tak tam bude fotek hafo a i nějaká videa. Jenže ten čas... :)

Moukovej aga je dobrej, ale poslední dobou praktikuju spíš střídání sladovitovýho agaru, zrní a slámy. Mycelium si pak nezvykne na jeden druh substrátu a "neunaví se".

Přístup ke genetice mám z labu, kde máme malou banku (kolem 15 druhů dřevních hub), tak to mám jednodušší :)
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Jo a jinak ty tvé stránky to je nějaký nový?
    Takhle ucelený je to naprosto výborný!
    Jen nevím co je stabilizátor petrisek, a dál by mě zajímalo jak tam kapes ten peroxid aniž by jsi zanesl bordel.
    Jo a nevím jestli jsi někde popisoval jak seženeš genetiku.
    Co se týče fotek tak kolikrát řeknou více než tisíc slov, kdyby jsi měl zájem tak ti udělám fotografa ;-)
    Jo a ten agar s moukou je zajímavý, ale jak udělat ten krásně čirý? Se sladovitem? Dá se i med?
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Mám základy, ale nedovedu si úplně představit jak narvu pulkilovej balík do papinaku a jak to pak naockujes a nesežere to plíseň dřív než takový monoblok stihne prorůst.
    Jako respekt...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY: Chysta se workshop na takovy to domaci pestovani :)
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Krásný, rozepsal jsi se někdy o tom jaký používáš substráty a jak sterilizuješ či pasterizuješ?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Docela se urodilo... Pleurotus Eryngii :]
    ze 700g bloku sklizeno kolem 500g plodnic
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ZATAMOKO: ok, diky, v zámeckym parku popadala spousta listnáčů tak 2 měsíce zpátky, už je v jednání kousek:) stříšku bych mohl sfouknout, pravda!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AQUALOCO: Listnace: olse, lipa, dub ale hliva superzrout, jde skoro na vsem

Spalek musi byt cerstvy, starsi uz muze byt kolonizovan jinou houbou

Stin je samozrejme idealni. Co to zahrnout treba slamou, nebo udelat z rakosove rohoze "strechu"?
    My spalky nechavali i pul roku, ale to byla reishi, hlivu delame na slame.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    ahoj!
    přišly mi očkovací kolíčky s Hlívou ústřičnou a chtěl bych ji pěstovat na špalku venku. Vim, že je potřeba listnáč, ale s jakym máte dobrý zkušenosti? Nebude vadit, že bude špalek hodně na slunci? Nemáme tu žádnej velkej strom.., ale část špalku bych zakopal kvůli vlhkosti aspoň. Prorůst bych to nechal třeba v dílně, kvůli teplotě - po jaký době to dát ven? Jakmile to proroste?
    Děkuju!
    ps.
    TARGI
    TARGI --- ---
    LOOKASH_II: není to na topinambur moc velké? Řez nevím, oprav se mamky :-)
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    TARGI: jak to vypada na rezu a jakou to ma konzistenci? Podle barvy bych rekl topinambur, ale tvarove to moc neodpovida
    TARGI
    TARGI --- ---
    ahoj, prosím poradtě (kopiruji od mamky) : Tohle vykopal kamarád na zahradě kde se leta nerylo cca 10-20 cm
    hluboko. Nahoru nic nerostlo.Voní to lehce po houbách. Neví někdo co to je? (mamku napadl lanýž)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam