• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Známky a tituly na výstavách - co ty zkratky vlastně znamenají?

    Kvalita posuzovaného psa/feny se známkuje dle následujících definic:

    VÝBORNÁ (V) může být zadána pouze psovi, který se velmi blíží ideálnímu standardu plemene, který je předváděn ve výborné kondici, vykazuje harmonickou vyrovnanou povahu, vysokou kvalitu a má výborný postoj. Jeho vynikající kvality odpovídající plemeni dovolí opominout drobné nedokonalosti; musí však v každém případě vykazovat typické znaky svého pohlaví.

    VELMI DOBRÁ (VD) může být zadána pouze psovi, který vykazuje typické znaky svého plemene, dobře vyvážené proporce a je ve správné kondici. Několik drobných vad může být tolerováno, nejsou-li morfologické povahy. Tato známka může být zadána pouze psovi, který vykazuje kvalitu.

    DOBRÁ (D) se zadává psovi, který má hlavní znaky plemene, ale vykazuje vady, pokud tyto vady nejsou zakrývány.

    DOSTATEČNÁ musí být zadána psovi, který přiměřeně odpovídá plemeni, ale nevykazuje obecně přijímané charakteristické znaky nebo jehož fyzická kondice není dostačující.

    DISKVALIFIKACE musí být zadána psovi, který neodpovídá typu požadovanému standardem plemene; který vykazuje chování zjevně neodpovídající standardu nebo který je agresivní; který vykazuje abnormality varlat; který má vadu chrupu nebo anomální čelist; který vykazuje nedostatky barvy a/nebo srsti nebo vykazuje zjevné známky albinismu. Tato známka má být také zadána psům, kteří tak málo odpovídají jednotnému plemennému vzhledu, že to ohrožuje jejich zdraví. Dále má být zadávána psům, kteří vykazují vyřazující vady podle standardu plemene.

    Psi, kterým nemůže být zadána žádná z výše uvedených známek, opustí kruh s hodnocením:

    NEPOSOUZEN. Toto hodnocení se zadává psovi, který se nepohybuje, stále skáče na svého vůdce nebo se snaží dostat ven z kruhu, čímž znemožňuje posoudit krok a pohyb nebo se trvale vyhýbá prohlédnutí rozhodčím a znemožňuje prohlédnutí chrupu, anatomie a stavby těla, ocasu nebo varlat. Toto hodnocení se také zadává tehdy, jsou-li patrné stopy operací nebo úprav, které naznačují, že vystavovatel chtěl ošálit rozhodčího.
    Toto platí i v případě, že rozhodčí má dostatečný důvod předpokládat, že byla provedena operace, jejímž účelem bylo upravit původní stav nebo vlastnost (např. oční víčko, ucho nebo ocas). Důvod, pro nějž bylo zadáno hodnocení NEPOSOUZEN, musí být uveden v posudku.

    Tituly přiznané nejlepším jedincům dle známek jsou následující:

    CAJC Čekatelství národního junior šampiona se uděluje psům a fenám jednotlivě v třídě mladých
    na výstavách mezinárodních, národních, speciálních a klubových. Zadává se pouze psovi, feně oceněným známkou Výborný 1

    CAC (Certificat d’Aptitude au Championnat – čekatelství národního šampionátu) je národní ocenění. CAC se uděluje psům a fenám oceněným známkou V1 jednotlivě v mezitřídě, tř. otevřené, pracovní a šampionů (vítězů) na výstavách mezinárodních, národních, speciálních a klubových pořádaných v ČR.

    Reserve CAC reservní CAC se uděluje psovi / feně dosahujících vyjímečných exteriérových kvalit oceněným známkou V2. Udělení titulu res. CAC není nárokové ani povinné.

    CACIB Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté de la FCI (čekatelství mezinárodního šampionátu krásy FCI) CACIB smí být zadán pouze psům, kteří obdrželi známku “VÝBORNÁ 1”. CACIB může být zadán jen tehdy, když dotyčný pes byl posouzen jako mající nejvyšší kvality. CACIB není automaticky a povinně spojen se známkou “VÝBORNÁ 1”.

    Reserve CACIB je zadáván druhému nejlepšímu psovi, kterému byla zadána známka “VÝBORNÁ”. Zadání titulu Reserve CACIB však není povinné.

    Tituly získané ve finálovém kruhu:

    Nejlepší představitel plemene BOB (Best of Breed), Nejlepší pes skupiny BIG (Best in Group), Nejlepší pes výstavy BIS (Best in Show), Nejlepší chovatelská skupina (Breeders’ Group), Nejlepší potomstvo (Progeny Group), Nejlepší pár (Couple Class (Brace)), Nejlepší veterán (Best Veteran), Nejlepší mladý (Best Junior), Nejlepší dorost (Best Puppy), Nejlepší štěně (Best Baby) a Junior Handling musí být posuzovány pouze jedním rozhodčím, který musí být stanoven předem.
    Druhy výstav

    Podle rozsahu a místa pořádání se výstavy dělí na:

    a) oblastní a krajské
    b) klubové (CAC, CAJC)
    c) speciální (CAC, CAJC)
    d) národní (CAC, CAJC)
    e) mezinárodní (CAC, CAJC, CACIB - FCI)

    a) Oblastní a krajské výstavy: přístupné pro plemena uvedená v propozicích. Tyto výstavy jsou organizovány podle územního rozdělení republiky. Součástí oblastních a krajských výstav mohou být speciální a klubové výstavy chovatelských klubů.

    b) Klubové výstavy: pro plemeno a klub mohou být pořádány jedním klubem v jednom kalendářním roce 2 klubové výstavy pro plemena sdružená v příslušném chovatelském klubu, se zadáváním titulu CAC a CAJC. Zadávání titulu klubový vítěz viz článek 6, písmeno c) VŘ ČMKU. Takto pořádané výstavy musí být přístupné pro všechny jedince příslušných plemen, pokud splňují obecně platné podmínky. Pořádání klubových výstav bez zadávání titulů CAC a CAJC toto ustanovení VŘ ČMKU neomezuje.
    To znamená: 1x za rok klubová výstava s tituly Klubový vítěz a CAC a CAJC
    1x za rok klubová výstava s tituly CAC a CAJC
    1x za rok (pro plemeno) speciální výstava s tituly Vítěz SV a CAC a CAJC

    c) Speciální výstavy se zadáváním CAC, CAJC a titulem Vítěz speciální výstavy přístupné pro všechny
    jedince příslušného plemene, které spadá do kompetence pořádající (spolupořádající) organizace. Speciální výstava může být současně klubovou výstavou. Pro jedno plemeno může být v jednom kalendářním roce pořádána pouze jedna speciální výstava.

    d) Národní výstavy se zadáváním CAC, CAJC - přístupné pro všechna plemena.

    e) Mezinárodní výstavy se zadáváním CAC, CAJC a Čekatelství mezinárodního šampionátu krásy FCI - CACIB (dále jen CACIB) - přístupné pro všechna plemena. Tyto výstavy jsou pořádány pod záštitou FCI a platí pro ně Mezinárodní výstavní řád FCI.

    source: Výstavní řád ČMKU - platný od 1.1.2009
    Jednotlivé kluby zastřešující chov psů

    Na stránkách těchto klubů jsou uvedeny informace o Klubových či Speciálních výstavách, termíny bonitací, svodů a zkoušek či dalších klubových akcích.
    Dále obvykle klubové weby uvádějí kontakty na poradce chovu, který by měl poradit mimojiné i v otázkách správného předvedení psa toho daného plemene.

    Klub chovatelů málopočetných plemen psů
    Boxerklub České Republiky
    Klub málopočetných dogovitých plemen psů
    Klub anglického bull terriera
    Shar-pei club ČR

    Online přehled šampionů v ČR

    http://cmku.cz/index2.php?stranka=sampioni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam