• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARTA77Umělecké skupiny (nejen současné) historie, vývoj, souvislosti ...
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    vznik takovyho fora ocenuji
    pokud se zde ovsem nebudeme bavit o ucesech ;]
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    O zalození skupiny Tvrdohlaví

    Jiří David



    V létě r. 1987 proběhla VII.-VIII. Konfrontace ve Vysočanech, kterou jsme se Standou Divišem naposledy uspořádali. Vystavovalo tam přes sedumdesát mladých lidí. A nějak se vše rozmělňovalo. Řekl jsem si, že by už bylo třeba naopak přímější koncentrované energie. A tak jsme se Standou vytvořili určitý model budoucí skupiny a zároveň si uvědomili, že musíme oslovit nejen lidi z tehdejší AVU. Nejvýraznější mladou uměleckou osobností té doby mimo Akademii se nám zdál Jarda Róna. Zašli jsme tedy za ním na žid'ák do jeho ateliéru. Po několika hodinách licitování a úvah jsme dospěli k deseti jménům lidí, včetně manažera. Název skupiny zatím neexistoval, a tak jsme si domluvili následnou schůzku v jedné libeňské hospodě blízko Palmovky. Tehdy na ní přišel už i Václav Marhoul. Padalo mnoho návrhů o tom, jak by se budoucí skupina měla rychle prezentovat a pod jakým jasným názvem. A byl to Jarda Róna, který přišel na název Tvrdohlaví. Bylo to jasné, jednoznačné a zároveň se hlásící k možné kontinuitě v našem uměleckém prostředí. Pak už vše běželo neuvěřitelně rychle.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Samozrejme porad Fokus ČT24 ktery zpusobil v diskusi [ ZTOHOVEN / Tato diskuse je uzavrena. ] dalsi z mnoha flame mezi skupinami ZTHVN a GGG.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Na rozjezd Skupina 42: Základním programem skupiny je zaměření na město.
    Hlavním teoretickým podkladem (v podstatě uměleckým programem) této skupiny byla stať J. Chalupeckého Svět, v němž žijeme, z níž je zde publikován závěr: Umění objevuje skutečnost, vytváří skutečnost, odhaluje skutečnost, ten svět, v němž žijeme, a nás, kteří žijeme. Neboť nejen tématem, ale smyslem a záměrem umění není nic než každodenní, úděsné a slavné drama člověka a skutečnosti: drama záhady čelící zázraku. Nebude-li toho moderní umění schopno, bude zbytečné.

    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Rada bych v tomto foru dala prostor pro diskusi, ktera by mohla vest k jasnejsi predstave o soucasne urovni umeleckych skupin a jejich celospolecenskem odkazu. Zatim se pokusim na internetu patrat po clancich zabyvajicich se timto tematem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam