KID_MCHUTT: "ah, chápu, takže vlastně věříš něčemu a prosazuješ něco, co má v sobě logické díry."
Jaks přišel na tohle, probůh? Jaký logický díry? Je tady naprosto normální politický program, který obsahuje aktuální záležitosti. Co přinese budoucnost nevím ani já, ani jiný soudruh, protože prostě nejsme věštci. To nejsou logické díry, ale racionální postoj.
"Jejich řešení necháváš na dobu "až nás budou miliony", která je ovšem pouze hypotetická, protože něco takového neprosadí někdo, kdo tomu bude věřit, ale pouze ten, který - v rozporu s učením - získá výhody. "
Ne. Žádný až nás budou miliony. Nicméně nevidím (a) důvod, proč bych se měl zaobírat myšlenkou, jak budou fungovat komuny, když tahle otázka je na vyřešení jim, ne mně, protože nejsem autoritativní vládce, který by jim měl nakazovat, jak maj fungovat. Čistě a demokraticky, ať si samy komuny rozhodnou, co chtějí dělat a jak chtějí fungovat, jak chtějí mezi sebou distribuovat bohatství, atd. Navrch tahle otázka po dělení kompetencí je vrcholně neaktuální. Mám sice určitou představu, že by to měla bejt přímá demokracie s odvolatelností politika, atd. nicméně tahle představa se může ukázat jak prorocká, tak lichá a nevidím důvod o ní ve vztahu ke komuně diskutovat. A výhody? To opět závisí na tom, jak si to komuna nastaví. Vzhledem k tomu, že premisou vzniku komun je zánik státu, tak se jim meze nekladou.