• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Řekl bych, že tu reklamu dělal někdo podobně schopnej jako tuhle...

JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jo, Mach má vepředu 70 koní a vzadu 280...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Co me zarazilo - na reklamnim obrazku AutoSock nejen na Alze je Ford Mach-e se Snowsocks nasazenymi pouze vepredu. Primo Autosock pise, ze nasazovat u AWD bud na vsechno, pripadne na tu napravu, na kterou doporucuje vyrobce vozidla nasazovat retezy. Jak u toho Mach-e tak u moji TMYP vyrobce vozidla uvadi zadni napravu, jestli dobre googlim. To se vloudila chybicka do foceni? Nebo to ma byt opravdu nahledovy obrazek s krutou odpovedi na text: "Vybrali jste ty spravne retezy" - "Ne, nevybrali!" Nebo jeste jinak?

Ford: "Install snow chains or cables in pairs on the rear tires only."
    https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=9140&;languageCode=en&;countryCode=USA&;Uid=G2163404&ProcUid=G2163406&userMarket=usa&div=f&vFilteringEnabled=False&buildtype=web

AutoSocks: "For four-wheel drive vehicles, refer to the manufacturer's recommendation in your vehicle owner's manual concerning traction devices / snow chains. We usually recommend mounting AutoSock on all four tires for 4WD, but some manufacturers may recommend mounting traction devices on the rear or front tires only. "
    Frequently Asked Questions about AutoSock
    https://autosock.com/pages/faq

BUNDA
    BUNDA --- ---
    SCHWA: mám je už několik let na ICE Mondeu. Na doporučení kolegy, který je v Alpách viděl na spoustě aut. Také s nimi mám jen dobré zkušenosti, vyjel jsem s nimi tam kam jsem se bez nich nemohl zaboha dostat. Nasazení rychlé, váha minimální. Jestli jsem dobře pochopil princip, tak se přes ten látkový povrch "prolepí" sníh zamačkaný ve vzorku se sněhem co se nabalí a výrazně to zlepší přilnavost. Dnes jsem je přihazoval do kufru auto co kdyby.. Mám nějaké AutoSock, myslím, že tyhle: https://www.alza.cz/auto/autosock-velikost-645-d5720051.htm
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    LAUNCHER: Videl jsem to parkrat na horach minuly rok. Kdyz jsem zjistil, ze to stoji par stovek, tak jsem to ze zvedavosti objednal. Mam ty prvni - Compass https://www.alza.cz/auto/textilni-snehove-retezy/18872463.htm
    Urcite to bylo po nasazeni znat. Kdyz je souvisla snehova pokryvka, tak to smysl dava. Ten snih se nelepi na kola. Je to videt i na te fotce co jsem postnul. Da se s tim jet max 30-40. Ale jakmile zacne asfalt, tak se to musi sundat, jinak to rozerves. Nandas to velice jednodusse: Nasadis to co to jde z vrchu kola. Tj tak do dvou tretin. Pak popojedes a pretahnes ten zbytek kola (cos mel predtim dole). 2-4 min cisteho casu.
    Nejsem zadny expert, mel jsem to na aute prvne. Mozna bych to vyjel i bez toho, nevim.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SCHWA: Prosimtě, víc info o těch "ponožkách" na auto? Jak obtížné je to nandat/sundat, jak dlouho to trvá? Do jaké rychlosti je to možné použít? Klidně linkem. Vůbec to neznám a hodilo by se mi to, ač mám AWD.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Kdyby to nekoho zajimalo :))
    Me nejvetsi dilema pred koupi Tesly kupodivu nebylo jestli TM3 / TMY (mam dve deti), ale jestli mi staci LR s nahonem na zadek. Stravil jsem x hodin sledovanim videi ze Svedska / Norska. Mailoval jsem Smrckovi do Tesly. Nekolikrat jsem se byl svest RWD a AWD Teslou. Nakonec jsem objednal zadokolku (nejvetsi dojezd). V patek jsem s ni jel snad v nejhorsich podminkach, ktere jsem s tim autem mel moznost zatim vyzkouset. Vyrazel jsem v 9 rano z Prahy do Krusnych hor na bezky ve snehove vanici. Cesta po dalnici byla hrozna, nebylo videt, hromady snehu na ceste. Do Oseku jsem dojel bez problemu. Pred vyjezdem na hrebeny (Dlouha Louka) jsem nasadil takove ty ponozky na zadni kola. Vyklouzal jsem uplne bez problemu. V nejhorsim kopci jsem musel zastavit, protoze predemnou se zacal smykat Passat a nasledne uvizl v zatacce. Podarilo se mi rozjet, objet ho a celkem bez problemu jsem vyjel az na vrchol. Tak to jen kdybyste nekdo resil jestli nahon na zadek v zime staci. Od X-Drive BMW F35 necitim vlastne zadny rozdil, mozna jen to, ze predek na stehu klouze trochu vic. Zaroven je s tim autem ale mnohem vetsi sranda a nebojim se jet obcas trochu bokem :) Presne vim, jak se to bude chovat. Na snehu mi to auto trochu pripomina BMW E46, kde jsem mel taky nahon jen na zadni.
    Samozrejme zaklad jsou poradne zimni gumy. Koupil jsem celou tu zimni sadu pres Tesla eshop. Ponozky na kola jsou z Alzy, nejaky basic. Konec hlaseni :)

SCHWA
    SCHWA --- ---
    Kdyby to nekoho zajimalo :))
    Me nejvetsi dilema pred koupi Tesly kupodivu nebylo jestli TM3 / TMY (mam dve deti), ale jestli mi staci LR s nahonem na zadek. Stravil jsem x hodin sledovanim videi ze Svedska / Norska. Mailoval jsem Smrckovi do Tesly. Nekolikrat jsem se byl svest RWD a AWD Teslou. Nakonec jsem objednal zadokolku (nejvetsi dojezd). V patek jsem s ni jel snad v nejhorsich podminkach, ktere jsem s tim autem mel moznost zatim vyzkouset. Vyrazel jsem v 9 rano z Prahy do Krusnych hor na bezky ve snehove vanici. Cesta po dalnici byla hrozna, nebylo videt, hromady snehu na ceste. Do Oseku jsem dojel bez problemu. Pred vyjezdem na hrebeny (Dlouha Louka) jsem nasadil takove ty ponozky na zadni kola. Vyklouzal jsem uplne bez problemu. V nejhorsim kopci jsem musel zastavit, protoze predemnou se zacal smykat Passat a nasledne uvizl v zatacce. Podarilo se mi rozjet, objet ho a celkem bez problemu jsem vyjel az na vrchol. Tak to jen kdybyste nekdo resil jestli nahon na zadek v zime staci. Od X-Drive BMW F35 necitim vlastne zadny rozdil, mozna jen to, ze predek na stehu klouze trochu vic. Zaroven je s tim autem ale mnohem vetsi sranda a nebojim se jet obcas trochu bokem :) Presne vim, jak se to bude chovat. Na snehu mi to auto trochu pripomina BMW E46, kde jsem mel taky nahon jen na zadni.
    Samozrejme zaklad jsou poradne zimni gumy. Koupil jsem celou tu zimni sadu pres Tesla eshop. Ponozky na kola jsou z Alzy, nejaky basic. Konec hlaseni :)

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Jako variant trojky a Y maji uz dost mozna by ted mohli udělat i nejaky ten model 2 konečně
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Samozřejmě se v retailu vyplatí premium, ale je možný, že jedním z hlavních důvodů je dotační strop. V některých zemích EU dávají dotace jen do 47 000 €. Pak to může být otázka prodejní psychologie nebo flotilových limitů.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: otazka kdo si to koupi kdyz premium je jen o 60tis drazsi a ma o 10kWh vic baterky .. mimo jiné
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Tady nějaký čísla za r. 2025, není tam celá EU https://eu-evs.com/bestSellers/ALL/Groups/Year/2025

Tesla Model Y už prodává ve 4 verzích, nově přidává Standart LR s dojezdem 657km
    Nejdostupnější Tesla Model Y s prodlouženým dojezdem míří na český trh - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-nejdostupnejsi-tesla-model-y-s-prodlouzenym-dojezdem-miri-na-cesky-trh-40556747
    a nové EV Kia LV2
    Městský elektromobil Kia EV2 (2026): Design, dojezd, cena
    https://www.garaz.cz/clanek/novinky-kia-ev2-design-interier-dojezd-cena-21016158#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: pozeram ze CLA vyhralo nejaku cenu

Evropské Auto roku 2026 (COTY): Vítězí Mercedes-Benz CLA
    https://www.garaz.cz/clanek/novinky-evropske-auto-roku-2026-vitez-rozdrtil-konkurenci-skodovka-je-druha-21016172
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    snad to bude vacsia kvalita ako zbozi zo Shein alebo Temu :)

dTest: Temu a Shein: Stále hazard - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-11989/temu-a-shein-stale-hazard
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    dalsi nova značka v Číně . SAIC+Huawei = Shangjie, model Z7 . Příma konkurence SU7 refreshe .. jsme na to zvědav

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    The Volkswagen ID. Era 9X was first revealed at the Shanghai Auto Show 2025 as a full-size SUV from Volkswagen and SAIC. It was reported to have three rows of seats and a mixed range of over 1,000 km.
    The Volkswagen ID. Era 9X full-size EREV crossover revealed specs in China as it applied for a sales license. It boasts a 5.2-meter body and a 65.2 kWh ternary NMC battery for up to 340 km of range. It is available with RWD and AWD powertrain options.

The Volkswagen ID. Era 9X has three powertrain variants. They come with the 1.5-liter turbocharged ERV engine manufactured by SAIC Volkswagen. Its peak power is 105 kW (141 hp). it is equipped with a CATL-SAIC-made ternary NMC battery for 65.2 kWh. It weighs 387 kg and provides 340 km of range without turning on the petrol engine. This version of the VW-branded SUV has a curb weight of 2,620 kg. Its fuel consumption is also 5.95 liters per 100 km.

The entry-level Volkswagen ID. Era 9X has a single electric motor in the rear axle for 220 kW (295 hp) on board.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Investigating The World's First Solid State Battery
    https://www.youtube.com/watch?v=Qsi-TS8PX7U
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Model 3 lr 2021 refresh s tažným, pripl barva, sediva metaliza, nájezd cca 160 kkm za 490tis kc s dph chtel by nekdo? Můžu zprostredkovat
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tak peak pry dokonce 400kw
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Koukám ze 21.1. ma premiéru Volvo ex60. 800v , konkurence ix3ky

810 km WLTP (805 km on iX3)
    106 kWh battery (~114 kWh on iX3)
    350 kW peak charging (400 kW on iX3)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam