• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIKDAS: Proud si určuje auto, ne wallbox.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SCHWA: Tos měl štěstí, já na letňácích jel v prosincovém sněhu do nejbližšího pneuservisu.

Možná v tom hrálo roli i to, že tehdy prostě zimní neměli a já je musel brát jinde, ale i toto jde na jejich hlavu.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RATTKIN:
    1. Umít to všechny tesly?
    2. Jde to na všech nabíječkách?

Mám 22kw wallbox a umím ho nastavit jen na jednu fázi, ale fakt se mi nechce riskovat, že do Tesly pustím 1f 32A a něco se zesere :D
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    JANOS: Me to taky posunovali. Z konce ledna na konec brezna. Nakonec to bylo zacatkem brezna…)

Ale mel jsem ted pozitivni zkusenost v Pruhonicich. Objednal jsem si zimni sadu. K tomu byl termin prezuti v lednu. Nakonec sem si tam jel s tim, ze si je jen zvyzvednu a prezuju jinde asap. Na miste mi nabidli prezuti jeste ten den. Udelali to za par hodin a za free.
    JANOS
    JANOS --- ---
    JANOS: A uz si mam booknout den dodani. Moznosti jsou JENOM 16.12 nebo 17.12
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    🔋Naše levná Tesla Model 3 Performance🔋

Koupit 500koňové auto za 290 000,- Kč nese vždycky nějaká úskalí, navíc ještě když ani není moc staré a je elektrické. Minule už jsem psal, že trakční baterka se dá konečně dobíjet do 100%. Minulý víkend se dodělal také zadek - po odstrojení se ukázalo, že polibek od Toyoty na dálnici byl větší, než se mohlo zdát, ale Vojta si máknul a díky tomu, že zasažené díly byly všechny hliníkové, nešlo o nic, co by se nedalo vyřešit vrtačkou, nýtovačkou a sadou různě velkých kladiv.

Auto je v tuto chvíli tedy kompletně dopasované a všechny díly jsou nasazené zpět. Trakční baterie má stále ještě velké rozbalancování, ale pomocí Tesla Toolboxu se uvedla do stavu, že ji lze používat přibližně se 70-75% původní tovární kapacity. Po otevření a externím dobalancování čekám, že by mohla mít nakonec okolo 85% SoH.

Jenže je tu nakonec ještě jedna závada, kterou jsme nečekali, a která je z mého pohledu větší než všechno ostatní (včetně té na baterce). Nakonec se tím odkrývá postupně příběh, co se vlastně autu stalo. Holt auta z aukcí se kupují jedině v případě, že máte rádi dobrodružství 🥹

Pár dní vás nechám napínat, než propálím hlavní závadu (protože to bude na delší a informačně nabitější příspěvek). Aspoň uvidím, jestli ji někdo v komentářích správně odhadne... 🤷
    https://x.com/diagon_swarm/status/1998340529843470659?s=20
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: Mam nektere chytre veci z Evropy (nebo "Evropy" protoze komponenty vevnitr?) vcetne routeru z DE (Fritzbox), mozna u Tebe tim budu mit i male bezvyznamne plus.

Ale za me - leckdy CN neni o cene, ale o neexistujici alternative v dane kvalite / pohodli. Z toho co mam doma tak treba DJI, motorizovane webcams od Insta360 pro doucka deti atd...

Neni to jen o CN samozrejme, proste mame tech produktu ja i Ty hodne a konkretni zeme planety nejde casto odfiltrovat bez znacneho diskomfortu. A ani mi to neni moc prijemne, jsem porad nenapravitelny fanousek "one world" (asi s vyjimkou RU, ktere se v mem videni sveta mmnt bohuzel zblaznilo).

Takze za CN auto se na nikoho zlobit nemuzu, ac mam US/DE.
    MISO
    MISO --- ---
    JYRKA: pointa nebola to, ze by to US/EU automobilky nevedeli/nerobili (to je len tvoj red herring), ale ze Cina je voci nam nepriatelska mocnost (viz reporty BIS, NUKIB apod) a pouzivanim ich technologii sa vystavujeme riziku velkych problemov a to nielen bricknutim auta, ale i zberom dat zo smart devicov vsetkeho druhu (auta, hodinky, mobily, domace i enterprise routery, invertery, vsetko co je pripojene k netu a je CN vyroby), mobilnych apps (TikTok, Temu, kadejake CN snapchaty) atd atd.

Samozrejme, nizke ceny produktov su obrovske lakadlo a spusta (vacsina) ludi tomu podlahne, ale ta cena je pre mna prilis vysoka.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RATTKIN: A jak to vjelo do protisměru nebo začlo couvat na kruháči je taky kvůli americké verzi? :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ABS: U auta mi to vadi, ale jeste vice mi to vadi u meho mobilu, PC, routeru; "u me" rozvodny, elektrarny, vodarny, nemocnice, sila na obili. A i tam ty rizika existuji, bohuzel.

Vadi mi to moc, ale nejak nevim co s tim. Nevnimam to jen jako problem u konkretnich vlad, ktere mi prave ted subjektivne nevoni, ale vadi mi to uplne od kohokoliv. Ostatne je to zneuzitelne pro hacking toho auta (mobilu, elektrarny...). A kdo na ktere politicke zidli sedi dneska muze byt vyrazne mirnejsi nez ten, kdo na ni bude sedet zitra (ac si preji opak). Pripadne, kdo je majitelem ktere automobilky (tovarny na routery, cloudu, SW...) dnes, muze byt vyrazne mirnejsi nez ten, ktery bude jejim majitelem zitra.

Narozdil od Tebe ty noviny tolik nectu a nezivim se tim, ale mrzi me to uplne stejne. Plus teda to, jak se vsichni rozhadali, nebo mi to tak (subjektivne) prijde.
    JANOS
    JANOS --- ---
    Dnes mi Tesla vystavila faktúru a zmenila dátum doručení z 10-21 prosince na 9-16....
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    HANZS: cybertruck nemá navigační data a všechny značky považuje za stopku. Nepoužitelné.
    naopak v12 jezdí normálně jako lidský řidič.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PEPAZZ: ano je to odemčená v12. je to super
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    NIKDAS: Tesla jediná umí zároveň 3x16A a 1x32A
    staré Kony s 1f nabíječkou umí 1x32A, měl jsem ji.
    ABS
    ABS --- ---
    LAUNCHER: já bych nikomu nic nezakazoval v žádném případě jak naznačuješ. Pouze je to vyšší riziko.
    Že jde moderní auto na dálku vypnout nikdo nepochybuje.
    Čínská vláda má motivaci k získání možnosti na dálku omezit ekonomiky konkurentů. V případě invaze na Taiwan či podobné eskalace by se to hodilo. Za mě ta motivace je obrovská a tedy minimálně snahy tam jsou již občas vidět.

Za US je to bohužel podobné, viděli jsme to na Starlinku v Ukrajině. I kdyby to nebylo nikdy použito sama hrozba umožňuje US si vyjednat více na úkor ostatních. Že Windows a cloudy jsou problém o tom není řeč. Jsou EU armády, které raději jedou na Linux. Cloudy US pak dost velkých firem rozvažuje na co používat a na co ne, hlavně velké banky zatím.

Ono stačí aby se Trump špatně vyspal a zakázal aktualizace mimo území spřátelených zemi, které si dám vybere. To riziko tam prostě je. Já ho vnímám obecně vyšší než ostatní, možná/určitě čtu moc zprávy, ale živím se tím.

Ten Starlink ukázal, to není spiklenecká teorie ale praxe mezinárodních vztahů. Podobný případ jsou těžaři v Rusku, kteří provozují západní systémy 3 roky bez update.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    W_NOICE78: Válku s USA by to nejspíš neznamenalo. Ale tohle bych raději řešil jinde.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Čína sice Taiwan chce, ale zatím si netroufá. Bojí se, že by to nezvládla. Navíc by to nejspíš znamenalo válku s USA a takovou ekonomickou krizi, jakou svět ještě nezažil.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MISO: Moc hezké to ofic příslušenství. Doufám, že se tím ostatní inspirují.

The top 5 car accessories worth buying for Xiaomi SU7
    https://youtu.be/BDTr_Lgt9gk?si=v9BRJwc6ylw-yj6h
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ABS: Co Volvo, MG, Lotus? Tzn EU/UK brands, ale CN vlastník a tech? To si podle Tvých metrik euro zákazník kupovat smí, nebo nesmí?

A CN zákazník si je koupit může, protože CN vlastník, nebo nemůže, protože potenciální euro spyware?

Nebo tyhle "Euro/CN" firmy musí zemřít, protože ani pro jedny nejsou dost nacionální?

Přijde mi tohle chování dost složité v globálním světě, ale chci si to v klidu poslechnout...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam