• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Vidíš už pokles cen u ojetých Tesel, když se TMY standart dá pořídit v Německu za 31 k€ včetně dotací?
    Tesla: Up to €9,000 in savings and 0% interest for the Model Y - Promotion,Electromobility (e-mobility),Vehicle procurement (leasing, rental, purchase) | Elektroauto-News | VISION mobility - Electromo...
    https://vision-mobility.de/en/news/tesla-up-to-eu9-000-in-savings-and-0-interest-for-the-model-y-389896.html
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    TOMBRIDER: díky a rozhodně :)
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PEPAZZ: Super, přeji ti ať ti to jede..
    Jo a kdybych náhodou něco od tebe nasál. Uděláš mi s tim autem hezkou fotku?? :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: za přidání na nastěnku, budu rád
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tak je to oficiální. Nový web je v běhu!

VoltNaPřání ⚡
    https://voltnaprani.cz/

Nakonfigurujte si v konfigurátoru(Dovoz z EU na míru) vaše požadované ⚡ auto(vyberte model, nájezd, barvu, cenový rozsah, výbavu etc.), pošlete poptávku a najdeme vámi hledaný vůz za co nejpříznivější cenu. Případně vyberte ze skladových vozů.
    Nebo jen využijte kontaktní formulář na konzultaci.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Jediné co mě na tom mrzí - kvůli RU, které se v DE bohužel úspěšně povedlo dezinfo pro zakázání jaderek - tak to máme bez AI datacentra Mercedesu v EU.

Držím palce novému kancléři, ať si to v DE vyčistí a příští kolo ještě lépe.

(55%+ Němců si přeje návrat k jádru, 36% proti; připomínám, že osobně fandím všemu, jádru i OZE)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Možná už jsem to sem dával, ale MB má společný projekt s Uberem a Nvidií na robotaxi postavené na S-Class.
    Future robotaxi ecosystem | Mercedes-Benz Group > Technology > Autonomous Driving > Driving
    https://group.mercedes-benz.com/technology/autonomous-driving/driving/robotaxi-ecosystem.html
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Bude se líbit ID Bobash:

nVidia/Mercedes Benz se prý nevzdali snu o R157/ALKS (automat), ač prioritu má samozřejmě R171/DCAS (řidič hlídá auto).

Pripominam, že ty normy se nevylučují, takže s top SW a relaxed právním oddělením muzete postavit a v EU certifikovat auto, které:

1) Vás nechá číst noviny na dálnici do 130km/h
    2) Teprve až z té dálnice sjede, tak vás na běžné silnici zacne hlídat, zda dáváte pozor
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Jsem hodně zvědavý na Mercedes s nVidia, já tam ten potenciál vidím - ale bude jim to trvat. První ohlasy z DE jsou opatrně optimistické.

K tomu samozřejmě na FSD v Evropě: V Tesle už mají nachystaný web, tak teď jen doufat že to jde v NL s certifikaci dobře. Též opatrný optimismus 😊 Líbí se mi, že v té NL hodně řeší bezpečnost kolem jízdních kol na silnici vs self driving auta... lepší řešit u certifikace než pak průšvihy, které nikdo nechceme.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Bylo to drahý a skoro nepoužitelný, ale ani to nový L2, co jsem si zjišťoval, nebude v praxi žádná hitparáda.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Já se na to za dva tejdny na prvních jízdách s iX3 zeptám.

Zatím to teda začíná vypadat, že to bude L5 or bust, a ještě dost dlouho to bude asi spíš bust :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    NIKDAS: hallelujah!!!!
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: ja to pochopil tak ze v bmw si spocitali ze je to moc drahé a hodili to do koše
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    🚨 Tesla is quietly upgrading Matrix headlights.

Software 2026.2.xxx reveals a hidden feature:

matrix_two_stage_reflection_dip

This is a major step beyond current adaptive high beams.

What it means:

• The car detects highly reflective objects
    Road signs, traffic signs, street lights

• Pixel-level dimming happens in TWO stages
    Not just on/off dimming like today

• Prevents high-beam glare bouncing back to the driver
    A common complaint with early Matrix systems

Tesla is turning Matrix headlights into predictive, software-defined lighting.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    SCH na zličíně už je v provozu a ceny mimo špičku opět 5,80Kč/kWh.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    HANZS: 11C a neshořelo bez aktivního thermal managementu (nicméně test #6 s chladičem na jedné straně byl přerušený, protože teplota článku dosáhla 90°). VTT Research potvrdili, že si u nich ty testy nechávají dělat, takže AI to není. To je, krom té rychlosti nabíjení, jediná další potvrzená věc :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    RATTKIN: ola, dnes som pri posuvani v zacpe rozmyslal ako FSD zvlada situaciu, ze ide v kolone a po ceste je odbocka na vedlajsiu cestu, registruje toto a nechava tam medzeru, aby mohli napr. auta z protismeru odbocit ak nie je mozne pokracovat za krizovatku alebo sa postavi do cesty? mas moznost to niekde vyskusat?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    KURE: Jezdí to fajn, ale při delším vlastnictví je velká nevýhoda absence DC a vysokejch dojezd to dosahuje klasicky počínsku - pomocí velkých nádrží na fosil. A spotřeba jak říká kolega...

největší PHEV ekoteror jsem ale zažil teď přes jarňáky na horách. všechny ty super účinný vojahy, kspengy, omody a co já vim ještě tam vždy večer v mrazu nahazovaly spalováky, aby si vyrobily elektřinu na ráno, kdy se jim pak bude na dálku rozmrazovat auto zatímco budou snídat. Jasně, infrastruktura nabíjení je tragická, ale tohle přebíjení už mají některé PHEV limitované nebo i nemožné (VW, škoda...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam