• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nějaké to chváleníčko, věřím, že oprávněné.

Škoda Enyaq má po faceliftu, který přináší víc než jen nový předek | Recenze & testy | Autíčkář.cz
    https://www.autickar.cz/clanek/skoda-enyaq-ma-po-faceliftu-ktery-prinasi-vic-nez-jen-novy-predek/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    skusal som brnensky supercharger u olympie a tam ma to vyslo nejakych 10 korun na kWh, ale taketo nabijanie tvori podla mna asi tak 10% celkoveho nabijania, vacsinu dobijem pomaly doma

Proč je rychlonabíjení drahé a proč to vlastně není zas takový problém
    https://oenergetice.cz/nazory/proc-je-rychlonabijeni-drahe-a-proc-to-vlastne-neni-zas-takovy-problem
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    LAUNCHER: Tak tzv karbonové díly (laicke nepřesné označení) pro Airbus A350 jsem delal
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: IMHO asi nejznámější výrobce, pro zajímavost:

Carbon Revolution Overview - 2024
    https://youtu.be/HUQ9YDVLFyI?si=Mj-DZlP16MUmVBjJ
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pokud vás zajímá hypotetické kolo s minimálními ztrátami, tak viz obrovská uzoučká lehoučká karbonová kola na top jízdních kolech. Zdravím DT Swiss.

Pokud vás zajímá hypotetické ideální kolo pro vykonné EV na kvalitní silnici, tak asi viz zadní (hnaná) kola Formula E.

Honbu za delšími dojezdy řeší 150 kWh baterie, u karbon kol na auta budete šokováni, jak snadno se poškodí nebo taky zničí, viz lidi co to mají na supersportech. Na daily se to přesouvá na kovová.
    GOR: Já bych řekl, že nemalou roli hraje i váha kola. Můžeš na tu Citigo nasadit magnesiový a uvidíš 😅
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    GOR: Tak jedno doplnění.. Možná to nebude průměrem kol, ale vyladěním software. Stejná auta, ale jedno je že zaváděcím serie a další mladší. To z té zaváděcí série má spotřebu kolem 23, novější pod 20... Zkusím se podívat na verze software atd..
    GOR
    GOR --- ---
    TOMBRIDER: Jako OK, fyzikalni podstatu vetsich odporu sirsich pneu chapu a beru v uvahu, pokud je to tedy tak, ze vetsi R automaticky znamena vesti sirku, tak to chapu, jakkoli jsem to automaticky nebral v uvahu.

Vetsi moment setrvacnosti IMO bude mit maly vliv, za predpokladu, ze se prevazne brzdi elektrodynamicky. Furt mi intuitivne pripada 15 % strasne moc.

JYRKA: Jo, beru, resi se tam TPI, resi se vyska vzorku atp., ale preci vetsi pneu nebudou mit zakonite mensi TPI a traktorovitejsi vzorek...?
    Sirka, jasne, rozumim, viz vyse.

Mam pro kamarada akademika namet na diplomku, snad se na Citigo budou dat na nejakou vyjimku nasadit pneu od 165 az po 225 ;-) a poradne to promerit.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GOR: tady je vliv pneu na spotřebu docela hezky popsaný: https://www.recurrentauto.com/research/are-big-wheels-a-range-killer
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    GOR: Větší kola budou mít větší šířku. Aneb větší valivý odpor/tření. Taky větší pneu je těžší, větší setrvačnost, víc energie k uvedení do pohybu..
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    GOR: Sdílí. Třeba aria a scénic/Megan by měl mít stejný synchronni motor.. Buzeny rotor, chlazený olejem...

Zkusím z toho kolegy vytáhnout víc info o té spotřebě, až ho uvidím
    GOR
    GOR --- ---
    SMRGL: Tak jestli Ti nebude vadit se nšjako obecně na školení zeptat..... :-)
    BTW jak je to teď s aliancí Renault - Nissan? Nemáš povědomí jestli sdílí nějaké významnější celky na EV? Tuším, že ZOE (synchron s vinutou kotvou - tady by mě pro změnu zajímalo, proč měli na buzení uhlíky a ne nějaké tvrdé kartáče, což je možná příliš hnidopišský detail(?)) neměl s Leafem (synchron s permanentem) nic moc společného, ale jestli nemají nějaké méně okavypulné sdílené části...?
    GOR
    GOR --- ---
    DOCKINEZ: Jako jo, ale nebylo to o tolik...?

Jako představa, že když Leafa posadim na kola z Ofce (obrazně, maj jinou roteč děr, ET a vůbec...) a spadne mi spotřeba o, ať nežeru 8 % je nesmírně lákavá....
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    GOR: Nevím, nedokážu vysvětlit.. Samozřejmě ten příklad není reprezentativni vzorek a nemám to ověřené u dalších vozů s menšími koly.. Je to jen zkušenost jednoho uživatele..
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GOR: Tesla má s většími koly taky větší spotřebu, už se to tu zmiňovalo. Ale důvod by mě taky zajímal.
    GOR
    GOR --- ---
    SMRGL: Nerejpu, je to vážně míněný dotaz. Můžeš nějak technicky odůvodnit, proč by na větších kolech měla spotřeba skočit o takový kus? To se ty větší kola trefujou do nějakýho absurdního zlomu na spotřební charakteristice pohonu?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Tohle vypada jako super krok!

Evropa má nového lídra v nabíjení elektromobilů, jmenuje se Spark Alliance | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/evropa-ma-noveho-lidra-v-nabijeni-elektromobilu-jmenuje-se-spark-alliance-14326
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    JYRKA: Bohužel nevím. Dělám techniku a do marketingu a prodeje nevidím. Někdy za měsíci budu školit R5 prodejce, takze snad neco zjistím.

Btw, podle toho co sam slýchám, mnoho lidí nechápe predokolku, i když problemem není. A taky je u největších kol poměrně velká spotřeba. Pokud se tam dají menší kola, spotřeba prý spadne o víc jak 15% (toto mám od kolegy, který má v rodině dva a jeden z nich má na menších kolech spotřebu fajn)..

Auto jezdí super. Používam ho v případě sluzebek po ČR a SR.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DOCKINEZ: vidím něco jiného...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam