• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci

    Strany mince

    Infrastructure as a Service

    Jde o cloud, ve kterém je poskytována počítačová infrastruktura, zpravidla prostřednictvím virtualizace, jako služba. Tyto virtualizovaná prostředí jsou schopna běhat zpravidla nemodifikované operační systémy (Everything as a Service). Lze na tuto službu koukat jako na extrémní formu outsourcingu infrastruktury. Jedná se pravděpodobně o evoluční stádium masových hostingů a virtuálních privátních řešení.

    Platform as a Service

    Jde o cloud platformu, která nabízí nějaké předpřipravené řešení a prostředí, ve kterém lze poskytovat služby. Narozdíl od IaaS neposkytuje virtualizované běhové prostředí pro operační systémy, ale staví na nějaké platformě - např. Java nebo Python, a poskytuje prostřednictvím různých API běhové služby. Někdy se takovému přístupu říká cloudware.

    Toolkity a frameworky

    Gaelyk

    Gaelyk je jednoduchý framework napsaný v Groovy, využívá Groovletů a je působivě jednoduchý. Pro přístup k některým službám GAE používá DSL.

    Grails

    Grails je framework na bázi jazyka Groovy, je vzdáleně podobný Rails, avšak přidává především robustnost a těží z enormního množství kvalitních knihoven platformy Java. Odkaz ukazuje blog s prohlášením a popisem jak Grails projekt vyvíjet a deployovat do Google App Engine.

    Lift web framework

    Lift je web framework pro Scala. Pro ty co Scala neznají, je to jazyk na platformě Java, je staticky typovaný a hodně zajímavý. Samotný Lift je eklektický framework, který si inspiraci bere ze Seaside, Rails, Djanga a Erlyweb. Demo na lift-example.appspot.com

    Django

    Django je velmi oblíbený framework a není divu, práce s ním jde rychle od ruky a GAE kromě vlastního web frameworku umožňuje vývojáři používat jeho oblíbený nástroj.

    App Engine Javascript SDK (appenginejs.org)

    SDK je postavené na symbióze projektů Rhino a App Engine Java. API si hodně vzalo z App Engine pro Python, který se autorům zdál bližší dynamickému světu Javascriptu.

    Quercus (PHP in Java)

    PHP v App Engine, nejedná se o žádný framework, ale získáte tak možnost na vlastní triko provozovat php aplikace v cloud prostředí. PHP nativně v App Engine zatím podporované není. články:

    Ruby (Merb, Rails, Sinatra)

    Ruby asi každý zná neb odstartovalo velmi slavně a pěkně se v něm píše, na odkazu je nějaký materiál, který vás přenese přes obtíže v prostředí GAE, na které můžete narazit.

    Dostupné platformy a infrastruktury

    Google App Engine

    Technologie využívá vícero serverů k běhu aplikace a ukládání dat a automaticky přiděluje počet serverů ke spolehlivému uspokojení požadavků. GAE je k dispozici zdarma do určitého objemu spotřebovaných zdrojů. Při překročení hranice je zpoplatněno dodatečný prostor, objem přenesených dat nebo procesorového času spotřebovaného aplikací. Mezi podporované jazyky patří Python a jazyky postavené nad JVM - Java, Groovy, JRuby, Clojure, Scala v současnosti ovšem s řadou omezení.

    AppScale

    Je to opensource implementace platformy App Engine od Google

    Amazon Web Services

    AWS je kolekce odloučených služeb, resp. webových služeb, které jsou poskytovány přes internet společností Amazon. Projekt odstartoval již v roce 2002, aby poskytoval online služby pro webové stránky klientských aplikací. Využití služeb je zpoplatněno v závislosti na typu služby a míře využití. AWS se skládá především z následujích komponent:

    • Amazon EC2
    • Amazon S3
    • Amazon CloudFront
    • Amazon SimpleDB
    • Amazon SQS
    Cloudfoundry.com

    První otevřená cloud platforma (PaaS) od firmy VMWare. Lze v ní provozovat jednu z platforem: kombo Java/Groovy/Spring, Node.js a Ruby/Rails.

    Azure Services Platform

    Azure Services Platform je cloud, který umožňuje aplikacím běžet v datacentrech společnosti Microsoft na bázi Windows Azure, což je "operační systém", který se stará o přidělování prostředků load-balancing, georeplikaci a další služby, aniž by se o tyto musela starat aplikace sama. Další službou, kterou tento cloud poskytuje je storage služba Windows Azure Storage Service a napojení na Microsoft Online Services. Zajímavé je, že platforma bude v budoucnosti umožňovat běh aplikací nejen na bázi .NET frameworku, ale také Java, Python, Ruby nebo PHP.

    Engine Yard

    Cloud se zaměřením na masové hostování platformy Ruby on Rails.

    Salesforce.com

    Firma, která se prakticky výhradně věnuje poskytování služeb způsobem SaaS a je namířená na segment enterprise řešení.

    Heroku

    Skálopevná platforma pro Ruby on Rails.

    Amazon Mechanical Turk (MTurk)

    Crowdsourcing internet marketplace (uh!)

    výborný zdroj o detailech a rozdílech v terminologii je článek o cloud computingu na wikipedii.

    Jakou platformu v cloudu preferujete?

    6 hlasy od 4 respondentů
    • 50.0% / 2 hlasy
    • 50.0% / 2 hlasy
    • 25.0% / 1 hlas
    • 25.0% / 1 hlas

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam