• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    TOMÁŠ RAFA: VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA ČESKO-ROMSKOU VLAJKU

    Vernisáž a tisková konference se uskuteční v úterý 16. 7. od 18:00 v galerii NTK (Technická 6, Praha 6), kde budou vystaveny reprodukce originálů umístěných na výstavní zdi Artwall.


    Art Wall Gallery
    http://www.artwallgallery.cz/

    Tomáš Rafa - Výběrové řízení na česko-romskou vlajku - Národní technická knihovna
    http://www.techlib.cz/cs/2581-tomas-rafa-vyberove-rizeni-na-cesko-romskou-vlajku/

    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Milena Hübschmannová by dnes oslavila 80. narozeniny.
    NYA
    NYA --- ---
    Ste pracovitejší ako Róm? Spúšťame seriál o Rómoch | Z domova | TV.SME.sk
    http://tv.sme.sk/v/27155/ste-pracovitejsi-ako-rom-spustame-serial-o-romoch.html
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    TALPENNY: Obávám se, že dnes už ani někteří Romové nerozumějí romštině :(
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    Zdravim,mám poloodbornej dotaz:)-dalo by se říct že je romština základem tzv. "světského" argotu?Setkal jsem se totiž s názorem že-lidově řečeno-.."..tomu hrozně tajnýmu slangu rozumí asi tak každej cigán.." a i na poslech/čtení mi to přijde hodně podobný,ptám se čistě ze zvědavosti komunitu prodavačů cukrový vaty a podobně infiltrovat nemínim thx za případný info
    AMOPRA
    AMOPRA --- ---
    ETHNIC FRIENDLY GHETTOLLEGE – 07.04.2013

    U příležitosti Mezinárodního dne Romů proběhne v neděli 7.4.2013 v pražském Cross klubu série koncertů, debat a projekce dokumentu “Život a smrt v Tanvaldu”.



    Spojení 8. dubna s Mezinárodním dnem Romů se pro mnohé z nás stalo již tradicí. Pro ty, kteří by tento den rádi oslavili za rytmů romské hudby, setkali se s zajímavými hosty, případně se podívali na vybraný filmový dokument, připravil pražský klub Cross ve spolupráci s o.s.Romea dne 7.4.2013 nabitý program nazvaný „ETHNIC FRIENDLY GHETTOLLEGE“.
    První část programu bude patřit projekci dokumentárního filmu Život a smrt v Tanvaldu, kterou doplní diskuze s tvůrci.
    Po projekci a diskuzi bude následovat odlehčená část večera, o kterou se postarají hudebníci zvučných jmen, jako je legendární romská kapela Terne Čhave i velmi oblíbený Gadjo.cz & F.T.A. Jako předskokani vystoupí romano hip hop kapela Dela Negra a Black Style.

    KAVÁRNA
    18:00 Dokument Život a smrt v Tanvaldu
    Hosté: V. Klusák a F. Remunda


    Hledání pravdy v kauze zabití mladého Roma v Tanvaldu o silvestrovské noci roku 2012, kdy údajně v sebeobraně místní občan zastřelil dvaadvacetiletého Ladislava, otce dvou malých dětí. Režie V. Klusák a F. Remunda
    Dokumentární detektivka, ve které se autoři vydávají po stopách české xenofobie. V Tanvaldu mají místo náměstí parkoviště a supermarkety. Zima je zmrzlejší než ve zbytku republiky. Rok 2012 tu začal neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletého juniora. Šlo o nutnou obranu? Nebýt toho, že mladík byl Rom a střelec Gádžo, vášně by nebyly probuzeny. Vše se navíc odehrálo ve městě zavřených textilek, extrémní nezaměstnanosti a nízké tolerance. Natáčení začalo pár dnů po té nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ladislava žijí na dohled od pána, který střílel. Jak natočit film o neštěstí, aby nebyl bezvýchodný?

    HLAVNÍ SÁL
    21:00 – 21:30 – Dela Negra a Black style
    21:30 – 23:00 - Terne Čhave

    TERNE ČHAVE byli kdysi jednou z nejúspěšnějších českých romských skupin. To už ale není tak docela pravda... již před pár lety se postavili na vlastní nohy, překročili hranice romského ghetta a vydali se do velkého světa. Přijali mezi sebe bílé gádže, projeli Evropu od Maďarska přes Itálii, Německo, Belgii, Holandsko až nahoru do Skotska a v jejich hudbě jste již dříve mohli slyšet vedle romských melodií také rock, latinu, jazz a taneční rytmy. Terne Čhave jsou dnes kapela bez jakéhokoli žánrového nebo etnického omezení a jejich romské kořeny jim dávají pevný základ pro výlety do oblastí, do kterých se každý neodváží. Kapela si ale se svým stylem moc hlavu neláme a ujišťujeme vás, že ani vám na podobné úvahy nezbude čas (většina skladeb se totiž odehrává v ďábelském tempu)
    23:00 - 02:00 Gadjo.cz & F.T.A
    Pod příjemně sebeironickým DJským nickem se skrývá známá postavička (nejen) pražské klubové a pubové kultury – excentrický, energií nabitý a za všech okolností usměvavý hudební nadšenec Martin Juráček. Už více než dekádu pumpuje DJ Gadjo taneční vervu do davů na předních českých i evropských festivalech, ale také na soukromých oslavách a svatbách, na nichž se, podle vlastních slov, často cítí nejvíce ve svém živlu.

    SPODNÍ STAGE

    21:00 - 02:00 Afronomad sound system


    Večer doplní na spodní stagei i Afronomad sound system.
    World music v podání Afro-Nomad Soundsystem jsou všechny hudební styly Afriky a dále na východ, Jamajka, kubánská a brazilská hudba, jižní Evropa – Balkán i Španělsko a to vše v tradičním podání i v kombinaci s elektronickou hudbou a lámanými beaty.

    KDE: Cross Club, Plynární 23, Praha 7 - Holešovice (www.crossclub.cz)

    Terne Čhave - Aj jaj jaj - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fXBNVgf5SOo


    Tento projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy, klub Cross a o.s.Romea.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Asi znáte, ale opakování matka moudrosti :)

    Černá srdce: 17. 12. 2012 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116439531-cerna-srdce/
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Osmého září uplyne sedm let od tragické smrti zakladatelky české romistiky, a především jedinečné ženy, Mileny Hübschmannové.

    Milena Hübschmannová - žena s velkou tolerancí a respektem ke každému člověku - Romea.cz
    http://www.romea.cz/cz/osobnosti/milena-hubschmannova-zena-s-velkou-toleranci-a-respektem-ke-kazdemu-cloveku#.UEotMECfdmA.facebook
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak mám za sebou první díl toho dokumentu a víc než doporučuju. Je to z dílny National geographic.

    I když mi teda není jasné, jak tam dostali kameramana. Jasně -půlka debata (zejména mezi otcem a dcerama bude repredukce toho, co už si řekly, ale debaty v komunitě budou reálné)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    American.Gypsies.S01E01.HDTV.XviD-NoGRP & American.Gypsies.S01E02.HDTV.XviD-NoGRP & American.Gypsies.S01E03.HDTV.XviD-NoGRP - Release DDL | Daily Source of New Stuff!
    http://release-ddl.com/american-gypsies-s01e01-hdtv-xvid-nogrp-american-gypsies-s01e02-hdtv-xvid-nogrp-american-gypsies-s01e03-hdtv-xvid-nogrp/

    These days, it’s getting tougher and tougher to make a fortune in the fortune-telling business. Meet the Johns family, one of Manhattan’s most prominent Gypsy families. In each episode of this new series, cameras document their efforts to preserve Gypsy customs amid the vices of the city, while upholding their family’s power in the community and expanding their psychic show empire. Go inside Gypsy culture for the first time for an intimite portrayal of a family trying to capture their version of the American dream.

    Season 1 , Episode 1 – “Rivals at War”
    The series premiere introduces the Johns, a tight-knit Romani family living in New York City. Patriarch Bob Sr.’s health is failing, prompting brothers Nicky and Bobby to battle for leadership. Meanwhile, a rival family encroaches on Nicky’s psychic shop, leading to a violent confrontation.

    Season 1 , Episode 2 – “The Gloves Come Off”
    Bobby and Nicky come to blows in the boxing ring; Chris’ baby arrives early, putting pressure on Bobby to find a new psychic shop fast.

    Season 1 , Episode 3 – “Sex, Lies, and Audio Tape”
    The brothers deal with a rival; Bobby goes to the doctor for a checkup and gets some bad news; Eric’s son, Val, is troubled by his family’s orders to marry a Romani woman.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Někteří Romové se nechtějí vystěhovat z Přednádraží v Ostravě. Uklízejí a hlídají domy před rabováním - Romea.cz
    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/nekteri-romove-se-nechteji-vystehovat-z-prednadrazi-v-ostrave-uklizeji-a-zabezpecuji-domy
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NYA
    NYA --- ---
    Volné místo | Český západ o.s.
    http://www.cesky-zapad.cz/volne-misto-0

    Výkonný/á ředitel/ka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ehm... Že zrovna vona, co se furt ohání tím, že nemá ani kapku romské krve....

    https://www.facebook.com/klara.samkova.754

    Klára Samková
    kdy konečně najdou ostatní odvahu říci, kdo jsou??
    www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/176814/waldemar-matuska-mel-pry-cikanskou-krev-kdo-byl-jeho-otcem.html
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Za Vlado Oláhem

    Koncem ledna letošního roku zemřel ve věku čtyřiašedesáti let jeden z nejvýznamnějších romských spisovatelů na území bývalého Československa – básník, prozaik a překladatel Vlado Oláh.

    Festival romské hudby Khamoro se proto rozhodl zahájit svůj letošní ročník neformálním vzpomínkovým večerem, jenž si klade za cíl představit Vlada Oláha nejen jako významného romského autora, ale také jako obyčejně neobyčejného člověka se smyslem pro humor. Večer tak bude syntézou vyprávění jeho přátel a spolupracovníků (Zbyněk a Kateřina Andršovi, Janko Horváth a Emil Cina), jeho oblíbených písní a samozřejmě čtení z jeho tvorby. Příchozí diváci se mohou v průběhu programu do vzpomínání zapojit a podělit se o své cenné vzpomínky.

    Vzpomínkový večer s podnázvem Aven andre, chana jandre (Pojďte dále, pro pána krále) proběhne v pondělí 28. května od 17 hodin v Knihovně Václava Havla – Galerii Montmartre (Řetězová 7, Praha 1). Vstup na akci je volný.


    --
    www.lukashoudek.cz
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Epizóda 13 : Zabíjačka na cigánsky spôsob | Nebíčko v papuľke
    http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-13-zabijacka-na-cigansky-sposob
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam