• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Provozovatel vepřína v Letech má vrátit dotaci 10 milionů. Podle bruselských vyšetřovatelů ji získal lstí | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...ina-v-letech-ma-vratit-dotaci-10-milionu-podle-bruselskych_1710050750_pek
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Berkyová: Památku tábora v Letech neumí uctít ani prezident, pozůstalí umírají, výkrmna prasat stojí

    28. 7. | Čeští politici rok co rok chodí pokládat věnce na místo bývalého pohřebiště. Ale drtivá většina z nich nevnímá jako ponížení pozůstalých fakt, že na místě, kde jejich rodiny umíraly, dnes stojí výkrmna prasat. Jak je možné, že na místě, kde v naprosto nelidských podmínkách vyhasly životy, se dnes krmí prasata?, ptá se Renata Berkyová. Více v dalším díle DVTV Apel.

    https://video.aktualne.cz/...-prezident-po/r~36a2dbd4737411e7b2b5002590604f2e/?redirected=1507187008
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    V ruském městě Obninsk prodávají romští překupníci "bitcoiny" v podobě mincí s patřičným logem přímo na ulici.

    https://www.znak.com/2017-10-04/v_obninske_cygane_torguyut_bitkoinami_s_ruk_na_ulice
    https://t.co/MnedyhQIWh
    https://twitter.com/Mirek_Tomek/status/915587942764236801
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Čeněk Růžička obdržel Cenu Artis Bohemiae Amicis | Židovské listy
    http://zidovskelisty.info/2017/10/01/cenek-ruzicka-obdrzel-cenu-artis-bohemiae-amicis/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Z Kladna se stane obří ghetto. Města mají nový nástroj, jak bojovat proti byznysu s chudobou | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c1-65897480-z-kladna-se-stane-obri-ghetto
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Přehled dílů — Světský — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/11417803007-svetsky/dily/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Lex Olah on Twitter: "Neuvěřitelné! Běžte s tímhle do prdele! https://t.co/HtqxLu3dYz"
    https://twitter.com/LexOlah/status/913659284390588417
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Knihovna Václava Havla
    Ostrovní 13, 110 00 Praha
    17:30-19:30

    Komponovaný večer věnovaný poválečnému vyrovnávání se s následky romského holokaustu. Hosty budou členové romských a sintských rodin z České republiky a Německa, debatu s nimi povede Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury.

    Program zahájí výstava britské historičky Eve Rosenhaft a německé pedagožky Jany Müller věnovaná předválečné, válečné a poválečné historii několika sintských rodin z německého Dessau. Základem výstavy je sbírka fotografií z třicátých let dokumentující dobový všední život sintské komunity v Dessau v předvečer holokaustu. Výstava bude k vidění od 24. září 2017 v prostorách Karolina (vstup z Celetné 20). Součástí večera bude též promítnutí filmu Co se stalo s Unku věnovaného osudu sintské dívky Erny Lauenburger, proslavené německým románem Ede und Unku (1931).

    Debata probíhá jako doprovodný program konference Tracing the Legacies of the Roma Genocide. Families as Transmitters of Experience and Memory (vila Lanna, 20. – 21. 9. 2017), pořádané platformou Prague Forum for Romani Histories při USD AV ČR a mezinárodní sítí badatelů Legacies of the Roma Genocide in Europe since 1945 při Univerzitě v Liverpoolu.

    Simultánní tlumočení z němčiny a angličtiny do češtiny zajištěno.

    https://www.facebook.com/...98/?acontext={%22ref%22%3A%22108%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22}
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Náměstek ministra Novotný: Romové jsou otravný a k ničemu - Deník.cz
    http://www.denik.cz/...omova/namestek-ministra-prumyslu-romove-jsou-otravny-a-k-nicemu-20170914.html
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Ministr Chvojka: Vláda podepíše smlouvu o odkupu vepřína příští týden. Cena je menší než 500 milionů - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...dkupu-veprina-pristi-tyden-cena-je-mensi-nez-500-milionu#.WbT2lixpp_g.twitter
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    V týdnu od 10. do 17. září se koná v Brně jedinečné setkání čtrnácti romských umělců z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Hlavním cílem sympozia je společná práce na vytvoření uměleckých děl, která reflektují romské historické zkušenosti a skrze přivlastňování postupů emancipačních hnutí afroamerického národa (např. ve formě inspirace afrofuturismem) se mohou stát výpovědí o současné situaci Romů.
    Podstatou je nejen kritický pohled na aktuální sociálně politické poměry, ale především nastolení perspektivy budoucího sebeuvědomění romského národa a zrovnoprávnění romské kultury.



    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    4 Sep 2017 Lidove noviny Karel Holomek

    Jak chce pomoci Romům, když je nepozná?

    Umíme poznat Romy? Zajímavá otázka! Někdy Romy poznáme setsakramentsky rychle a zřetelně, jindy to nedokážeme. Jak je to možné?

    Tato zdánlivá nejasnost je jen zástupným problémem, který vytváří problémy další. Kdo Roma identifikovat chce, identifikuje ho snadno. Využiji ale úvodní otázku k osvětlení závažnějšího problému.

    Př iÚřadu vlády ČR existuje již drahnou dobu Agentura pro sociální začleňování, která hospodaří se značnými finančními prostředky, jež jsou často připisovány na vrub Romů a jejich integrace do struktur společnosti. Agentura vznikala již za časů ministryně Stehlíkové a její původní určení bylo, aby byl někdo schopen předávat jakési know-how obcím s větším počtem Romů. Neboť v obcích problémy v soužití začínaly a tam se i řešily.
    Tak vznikla vládní Agentura pro začleňování Romů (původní název) a rozumělo se, že se tato instituce stala součástí vládního Programu integrace Romů do společnosti, který se právě finalizoval. Bylo zřejmé, že se velký počet členů romské komunity dostává na sociální dno kvůli negativnímu vnímání ve společnosti a nepřípustnými generalizacemi celé skupiny.

    Rada vlády se často zabývala otázkou, zda propad Romů sociální, ale mnohdy i ekonomický probíhá stejně jako u příslušníků majority, nebo má dramaticky silnější a zřetelnější dopad právě na Romy.
    Jednoznačná odpověď, která rezonuje v celém vládním programu integrace, zní: Romové jsou ze společnosti vyčleňování více než kdo jiný z majoritní společnosti.

    Agentura podléhá populismu

    Přesto na danou otázku nechtěl nikdo a nikdy odpovědět přímo. Byl uváděn lichý argument, že Romy nelze jednoznačně identifikovat, a proto ani nelze přiznat, že by mohli být cílovou skupinou boje proti vyčleňování.
    Za časů ředitele Šimáčka právě takový postoj zastávala i agentura, která se rozrostla do početného útvaru se silnými ambicemi na osamostatnění, v jejichž rámci se dostávala do sporů se svým šéfem, tehdy ministrem Jiřím Dienstbierem.
    A zatímco romští členové Rady vlády tvrdě kritizovali agenturu kvůli faktu, že mezi 70 zaměstnanci zaměstnávala jediného Roma (a dávala tak jasně najevo neochotu s Romy spolupracovat a skutečně je vnímat), ministrovi vadil neúnosný a ambiciózní přístup ředitele.

    Rada tehdy odvolání ředitele Šimáčka podpořila v naději, že současně se změnou a výběrem nového ředitele dojde i k širší spolupráci s Romy a ke zřetelnějšímu zaměření na cílovou sociální skupinu vyčleněných Romů.
    Dnes, po nejméně třech letech, je situace v agentuře horší než kdy dříve. Cílovou sociální skupinou pro spolupráci jsou obce, které měly být vždy jen jedním z partnerů, vedle Romů. Zaměřit se na Romy údajně nelze, protože se neví, jak je poznat, a z názvu agentury zmizelo slovo Rom.
    Opět se vracejí ambice tohoto útvaru k osamostatnění a oddělení od členů vládní rady, která činnost agentury hodnotí kriticky.

    Věc je vážnější, než by se mohlo zdát. Na příkladu agentury lze sledovat boj o to, jak naplňovat program integrace Romů. Není pochyb o tom, že agentura vychází vstříc názorům panujícím ve společnosti, jimž snadno a lehce podléhají v zájmu voličské přízně i politici, totiž: Romy řešme jako ostatní, kteří mají potíže. Nezasluhují žádného dalšího ohledu.

    Vytěsňují například fakt, že Romové jsou národnostní menšinou se svými specifiky nebo že je za 2. světové války postihla genocida, na které se podílela i část tehdejší společnosti a její administrativa. A že také nastavují zrcadlo společnosti, v jakých ohledech selhává. Což je snad zásadní.

    Teď se tedy odehrává zápas o to, jak vnímat Romy a jak tomu zohlednit program jejich emancipace. Nejen na Úřadu vlády a v její agentuře, ale také v obcích České republiky.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Začleňování Romů: je třeba zlepšit přístup ke vzdělávání a zaměstnanosti | Odbory info
    http://odbory.info/obsah/5/zaclenovani-romu-je-treba-zlepsit-pristup-ke-vzdelavani-zame/20010
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Karel Holomek: Vepřín v Letech konečně zmizí - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/25945-veprin-v-letech-konecne-zmizi
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Krutý osud moravských Romů: Lidé si připomněli holokaust v Hodoníně u Kunštátu | EuroZprávy.cz
    http://domaci.eurozpravy.cz/...d-moravskych-romu-lide-si-pripomneli-holokaust-v-hodonine-u-kunstatu/
    MTO
    MTO --- ---
    Kniha o slovenských Romech má bourat stereotypy i formou, čte se odzadu - iDNES.cz
    http://olomouc.idnes.cz/...driguez-polo-ivd-/olomouc-zpravy.aspx?c=A170818_142042_olomouc-zpravy_stk
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Pavee Point (@PaveePoint) | Twitter
    https://twitter.com/PaveePoint
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jeden z akcionářů chce zpochybnit prodej vepřína v Letech u Písku. Nic to neznamená, tvrdí firma | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...-akcionaru-chce-zpochybnit-prodej-veprina-v-letech-u-pisku_1708151315_haf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam