• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    Opia feat. MC GEY - Bratislavská
    https://www.youtube.com/watch?v=cpVgsAF7N1k
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Romové v Praze

    Šumická vinárna – Romové hrají neromům
    Pro tzv. slovenské Romy, kteří tvořili většinu mezi Romy, kteří přicházeli po druhé světové válce do českých zemí, patřila hudba po staletí k tradičním a prestižním způsobům obživy. Na předválečném Slovensku měli Romové současně na provozování hudby jistý monopol. Romské kapely hrály neromskému publiku v městských kavárnách a hotelích, ale především fungovaly na lokální vesnické úrovni – byly zvány na zábavy, křtiny, svatby atp. Fungování jedné z takových místních kapel na Slovensku popisuje Monika Grundzová:

    Mapa : Praha sdílená a rozdělená
    http://praha.mkc.cz/?topics=romska-praha&place=sumicka-vinarna
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    V Liberci se objevilo sedm křížů na památku romských dětí. Byly zavřené v libereckých lágrech a zemřely v Osvětimi - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...pamatku-romskych-deti-byly-zavrene-v-libereckych-lagrech-a-zemrely-v-osvetimi
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Můj učitel z romistiky je právě na Ukajině a to co se tam děje Romům je naprosto otřesný ...

    https://www.facebook.com/michael.benisek.5/posts/1705374789509580

    V romské osadě v Perečyně (Zakarpatská Ukrajina), kde v těchto dnech pobývám, dnes v noci někdo podpálil dům mladé ženě, která je shodou okolností se mnou spřízněná kmotrovskými vazbami. V domě v tu dobu spali vedle ní tři malé děti. Všem se podařilo utéct před tím, než celý dům shořel. Zoufalá žena teď bydlí u své matky. Neví se, kdo to udělal a proč.
    Při jiném incidentu na jiném místě Zakarpatí (v Berehovu) byla včera zavražděna Romka. Přesný důvod opět není znám, ačkoli spekulace existují.

    Policie dnes přiznala, že situace je vážná a navyšuje ochranu romských osad na celém území Zakarpatské oblasti.
    Náladu, jaká tu mezi Romy momentálně panuje, nepamatuju za celých 11 let, co sem za Romy jezdím. Romové otevřeně mluví o strachu z budoucnosti a strachu o život. Společenská atmosféra se na Ukrajině za poslední rok radikálně zhoršila, verbální projevy nenávisti, ať už na ulici nebo na sociálních sítích, se extrémně prohloubily. Všudepřítomný protiromský rasismus se stal dominantním tématem rozhovorů mezi Romy. Na rozdíl od Česka či Slovenska tu navíc prakticky neexistují proromsky angažované liberálně či antirasisticky orientované skupiny Neromů, veškeré proromské aktivity tu organizují sami Romové. Na pohřbu ve Lvově zavražděného Roma z předminulého týdne byl mimo novinářů jediný Nerom, demonstrace proti rasismu v Užhorodě minulý týden byla taky prakticky jenom složená z Romů. Jednu z nadějí tak upínají alespoň k mezinárodnímu společenství a chtějí, aby svět věděl o jejich situaci.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Profesní asociace sociálních pracovníků vyzývají Ústí nad Labem, aby nezneužívalo sociální práci k šikaně chudých
    Profesní asociace sociálních pracovníků vyzývají Ústí nad Labem, aby nezneužívalo sociální práci k šikaně chudých - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...d-labem-aby-nezneuzivalo-socialni-praci-k-sikane-chudych#.WyemhD-wv4Y.twitter
    MTO
    MTO --- ---
    Skokan (2017) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/433869-skokan/prehled/

    Skokan 2017 CZ komedie 720p.avi 1.79 GB | eDisk.cz
    https://www.edisk.cz/stahni/24946/skokan__2017.avi_1.79GB.html/

    - mam slabost pro klaudii. ale bijak je to stejne dobrej. zij pritomnosti ! :-)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Romani rap artistka Natasha - Radio Romano | Sveriges Radio
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2122&artikel=6971470
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    https://www.facebook.com/events/1064769036994736/

    Nucené sterilizace romských žen v českém (československém) a evropském kontextu: minulost a současnost - Romani Histories
    http://www.romanihistories.usd.cas.cz/...f-roma-women-in-the-czechoslovak-contexts-past-and-present/

    Veřejná diskuse se zaměří na analýzu politiky nucených sterilizací romských žen v České (Československé) republice v kontextu eugeniky a sociálního státu.

    Mezi pozvanými hosty jsou badatelé zabývající se nucenou sterilizací romských žen v komunistickém Československu i akademici, kteří se diskriminačními praktikami vůči romským ženám věnují v celoevropském měřítku a s důrazem na současnou situaci. Dalším důležitým tématem diskuse budou kompenzace obětem, proto jsme k účasti pozvali i zástupce lobbistických skupin a obětí.

    Potvrzení účastníci veřejné diskuse: Gwendolyn Albert, Celia Donert, Elena Gorolová a Angéla Kóczé.

    Moderátor: Jan Grill

    Simultánní tlumočení do češtiny/angličtiny zajištěno.

    Debatu organizuje: Pražské fórum pro romské dějiny při Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Seminář romistiky, Katedra středoevropských studií, Filozofická fakulty UK

    Za finanční podpory: Strategie AV21, Globální konflikty a lokální souvislosti, Isabel & Alfred Bader Fund, A Bader Philanthropy, Velvyslanectví USA v České republice

    12.6. Knihovna VH 18:00 - 20:00
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Dokumentární film Jenne Magno Evropa:

    Projekce filmu, který srovnává zkušenosti a možnosti Romů v českých, slovenských a britských školách.
    https://www.facebook.com/events/897941160410350/

    Dokument Evropa: Na jakých dětech záleží? v HateFree distribuci! - HateFree Culture
    https://www.hatefree.cz/blo/aktuality/2699-na-jakych-detech-zalezi-distribuce
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Městská knihovna v Radnicích slaví 200 let. Je to nejstarší veřejná ryze česká knihovna

    U jejího vzniku stál Antonín Jaroslav Puchmajer, který za podpory několika vlasteneckých nadšenců založil v roce 1818 první úředně povolenou Českou čtenářskou společnost.

    Najdou se tu i originály knih od samotného Antonína Jaroslava Puchmajera, který byl spisovatelem, básníkem, překladatelem a vlasteneckým knězem. Jsou uložené v radnickém muzeu a je mezi nimi i jedna velmi kuriózní. Jmenuje se Románi Čib a je to první dílo o romském jazyce na území Čech.

    „Jedná se o romskou mluvnici. Antonín Jaroslav Puchmajer během deseti týdenního pobytu mezi Romy tady na šternberském panství na Radnicku jako vůbec první Čech popsal v roce 1819 romštinu,“ uvedla vedoucí knihovny v Radnicích Alena Kratochvílová.

    Městská knihovna v Radnicích slaví 200 let. Je to nejstarší veřejná ryze česká knihovna | Plzeň
    https://plzen.rozhlas.cz/...ihovna-v-radnicich-slavi-200-let-je-nejstarsi-verejna-ryze-ceska-7232240
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Mindj Panther: Romské bojovnice už nechtějí být oběti, chtějí bojovat proti útlaku. Romská armáda přichází! - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...nice-uz-nechteji-byt-obeti-chteji-bojovat-proti-utlaku-romska-armada-prichazi
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    https://www.facebook.com/..._ref=ARQ3vHg8L--XkJtpTL4Kan-UK5AAz-z_2slTjQM1hzVevuebMDVPaSpT8aGj_ncsV9w

    Brněnský veřejný prostor je plný soch mužů, zvířat a podivuhodných předmětů – dokonce i razítko nebo žárovka v něm má sochu. Skutečně se ženy na vzmachu našeho města nebo jeho pověsti za hranicemi Moravy nijak nepodílely?

    A co třeba EMÍLIE (ELINA) MACHÁLKOVÁ? Mimořádně talentovaná zpěvačka z významného romského rodu Holomků, přeživší holokaustu a dlouholetá spolupracovnice Muzea romské kultury, která zasvětila svůj život vzdělávání romské i majoritní společnosti, by si připomínku v místě svého bydliště určitě zasloužila.

    Životní osud další z našich hrdinek vám představí její ambasadorka – ředitelka Muzeum romské kultury Jana Horváthová . Více se dozvíte v rámci pásma Meeting Brno ženám 30. a 31. května 2018 v Divadlo Husa na provázku. Těšíme se na viděnou!
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    I first heard about Mindj Panther, two Roma sisters and actresses who act, rap, and make political art interventions, in 2014, during a trip to Vienna where I was performing. I was about to create my Roma feminist theatre company Giuvlipen in Bucharest, Romania and I was amazed to discover that something similar already existed in Austria. Maybe this was a time when we, the new generation of Roma actresses from Europe, felt a deep need to find a place for our own art; to invent a new type of theatre where we can explore our identity and discuss the political situation of Roma in Europe.

    Mindj Panther and Telling Stories of Resistance, Not Victimhood | HowlRound Theatre Commons
    Mindj Panther and Telling Stories of Resistance, Not Victimhood | HowlRound Theatre Commons
    http://howlround.com/mindj-panther-and-telling-stories-of-resistance-not-victimhood
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Konexe FB

    Od pátku pracujeme na dvou ubytovnách v Ústí nad Labem, které ukončí svou činnost k 30.6.2018. O bydlení přijde kolem 230 lidí. Velkou část tvoří děti, respektive chudé rodiny s dětmi. Odhadujeme že dětí je na ubytovnách kolem 160. Na ubytovnách také bydlí invalidní i starobní důchodci. Většina obyvatel jsou Romové, což jim díky masivní diskriminaci, téměř nedovoluje pronajmout si v Ústí nad Labem byt na volném trhu. Obyvatelé ubytoven mají trvalé bydliště v ÚStí nad Labem (právě na oněch ubytovnách).

    V pátek a v sobotu jsme metodami komunitní práce a empowermentu působili na ubytovně v Klíšské ulici. Po pátečním úvodním sezení, tam proběhla sobotní "bojová" porada všech obyvatel. Vybrali si mezi sebou mluvčí, vznikl krizový plán na následující týden.

    V neděli proběhlo úvodní setkání s obyvateli ubytovny Modrá. "Bojová" porada tam proběhne v úterý večer. Na středu, či čtvrtek večer, plánujeme společnou schůzi obyvatel obou ubytoven, aby koordinovali svůj další postup vůči městu a odpovědným institucím.

    Statutární město Ústí nad Labem - Magistrát města Ústí nad Labem se rozhodl svým občanům v nouzi reálně nepomoci, jeho údajná pomoc má spočívat v poskytnutí blíže nespecifikovaného "poradenství" a v tom, že čerstvým bezdomovcům, předá seznam s kontakty na ubytovny mimo Ústí nad Labem.

    Domníváme se, že z hlediska dobrých mravů, mravních principů, společenské solidarity, demokratických a ústavních principů, má Ústí nad labem povinnost pomoci svým občanům v nouzi a krizové situaci. Obzvláště, jedná-li se o rodiny s malými dětmi, zdravotně handicapované, nebo seniory. I když jsou to Romové. Pokusíme se společně na město vyvinout mediální a občanský tlak, aby změnilo své chování a svým občanům v nouzi skutečně a reálně pomohlo.

    Krizová situace ztráty bydlenívyvolává mezi lidmi na ubytovnách stavy beznaděje a deprese. Jdou pod obrovským tlakem. Tato atmosféra se přenáší na děti. Abychom je zabavili a zpříjemnili jim těžké dny, rozhodli jsme se pro vystěhovávané děti v sobotu 2.6. uspořádat společně s AMARE Předlice uspořádat dětský den. Sháníme na tuto akci dobrovolníky a dobrovolnice, kteří nám pomohou.

    Současný konec dvou ubytoven, které stojí v nedávno vyhlášených "bezdávkových zónách" a 230 lidí bez domova, vnímáme jako pouhý začátek obří bytové krize, která se blíží v Ústí nad Labem. Chceme zabránit situaci, kdy v polích za městem vyrostou plechové chatrče a igelitové slumy, jak to známe například z Jižní Ameriky, či chudých částí Balkánu.

    Výhledově v Ústí nad Labem plánujeme uspořádat demonstraci chudých a přemýšlivých lidí, proti nedávno zveřejněnému šílenému nápadu současného bydlení města, vyhlásit celé území Ústí nad Labem za sociálně vyloučenou lokalitu, ghetto.

    Ilustrační foto: vystěhovávaná ubytovna CPI v Čelakovského ulici v Ústí nad Labem, zima 2012/13
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---


    Romové si připomínají Den romského odboje. 16. 5. 1944 povstali v Osvětimi proti příslušníkům SS - Romea.cz
    http://www.romea.cz/...inaji-den-romskeho-odboje-16-5-1944-povstali-v-osvetimi-proti-prislusnikum-ss

    V koncentračním táboře Osvětim došlo 16. května 1944 k něčemu naprosto mimořádnému – proti příslušníkům SS se vzbouřili Romové věznění v tzv. Cikánském táboře. Tato událost je v Česku stále téměř neznámá, přestože se k ní váže celosvětově stále populárnější Den romského odboje. Co se v Osvětimi 16. května stalo? Server Romea.cz u příležitosti tohoto významného dne znovu publikuje studii historika Michala Schustera, která osvětimské romské povstání popisuje a poprvé byla zveřejněna na serveru Romea.cz v roce 2015.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Redakcia Aktuality.sk sprevádzala v sobotu punkovú kapelu RozpoR na turné po rómskych osadách pod názvom Radikálne ľudské turné.

    Radikálne ľudskí punkáči: Štát by mal vedieť riešiť problém chudoby v osadách
    https://www.aktuality.sk/...alne-ludski-punkaci-stat-by-mal-vediet-riesit-problem-chudoby-v-osadach/

    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    21.5. od 18:00 Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1
    https://www.facebook.com/events/168848797282218/
    Současný výzkum romského holokaustu

    Diskuze je organizována ve spolupráci s Pražským fórem pro romské dějiny při Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, s Romea, o.p.s. a se Seminářem romistiky na Katedře . . středoevropských studií na FF UK jako doprovodný program výstavy obrazů Zdeňka Daniela „Moje černobílé stíny: Memento mori“ (Kampus Hybernská, 9.-29. května 2018)

    Veřejná debata o budoucnosti výzkumu holocaustu Romů a tábora v Letech s účastí českých a slovenských, romských i neromských představitelů. V rámci reflexe témat, která jsou zásadní pro tento výzkum, a zasazení tábora v Letech a jeho historie do kontextu jako (sporného) pamětního místa se budeme zabývat válečnou i poválečnou historií místa až do dnešních dní a otevřeme například témata dokumentace, národní a mezinárodní kontextualizace, mobilizace komunity a politiky paměti.

    Hosté:
    Yasar Abu Ghosh, Univerzita Karlova, Praha
    Zuzana Kumanová, In Minorita, Bratislava
    Helena Sadílková, Univerzita Karlova, Praha
    Dušan Slačka, Muzeum romské kultury, Brno

    Moderátorka: Alica Sigmund Heráková

    Videozáznam z diskuze bude k dispozici na internetu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam