• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no nakej crop knoflik to tam ma.... a zoom tlacitko tak, no ale este neobjednam asi....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: "... highly intuitive console replaces the mouse and keyboard." - Blbé je, že to funguje jen do chvíle, než člověk potřebuje fotku oříznout nebo si ji chce zoomnout, aby se mrkl, jak je ostrá apod. Pak musí myš hledat a dávat z tohohle ruce pryč :/
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: to je krasny! :)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Loupedeck is a New Console for Photo Editing in Lightroom
      http://petapixel.com/2016/11/02/loupedeck-new-console-photo-editing-lightroom/
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: super díky moc!

jenom ještě doplním, že díky tomu, že mám 2 monitory a na hlavním mám grid a na vedlejším náhled fotky, tak tuhle funkce se mi tam nezobrazila. Když jsem to prohodil, tak to tam naběhlo ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: aby si v tom nemela zmatek :) prichazis sem s tim, ze "tapes" a budes to delat poprvy, tj bych vyrazil vpred opatrne a jednoduse, ne se do toho hned vrhnout kdyz to nemas osahany co a jak, tot vse. Proto jsem i navrhl mit novy katalog jen pro tu cestu, aby to co je stary a doma v originalu zustalo vecne i mentalne oddeleno, a ty se starala jen o to novy co ti pribyde jako "jasny prirustek" a doma si to pak v klidu sloucis.
      FOGH
      FOGH --- ---
      FOGH: pozn. ta moznost tam je jen pri zooomu / zobrazeni jedine fotky
      FOGH
      FOGH --- ---
      GIF_242: v Library/Grid je dole v tool liste (klavesa T) moznost "Draw face region"
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Jinak jak jsem tu už jednou psal tak nevidím důvod v tom tvořit více katalogů = mám jedinej s celou historii mých fotek (cca 60 000 ve stovkách adresářů). A vše nechávám automaticky ukládat do XMP/Exif..takže i když o něj přijdu nic se nestane..jen to bude přes noc generovat novej..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ANDREJKA: Je to v pohode, dropbox slozku mas normalne na disku v pc, kdyz neni net tak se proste nesynchronizuje, zadnej vliv to na nic nema.

Jen potom az se vratis nejdriv hodis notwbook na net - ono se to sesynchtonizuje, pretahnes fotky do pc a mezitim se i tam sesynchronizujw twn katalog
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: jak rikaji ostatni, akorat na tom NTB nemaz nic ze starych fotek, to uz by bylo moc slozity. Osobne bych jeste mozna doporucil mit s sebou ten aktualni hlavni katalog jen jako kopii na cteni a na ten vyjezd si zalozit klidne novy, prazdny, maly, zvlast jestli ti neco "driv delalo neplechu". Po navratu natahnes do katalogu na PC jen to co pribylo nove na NTN, fotky i druhy katalog. A kdyz budes na cestach potrebovat stary fotky, tak jen precvaknes katalog sem a tam.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: add DROPBOX... ono to klidně můžeš mít stále offline a až se vrátíš, tak si to sesynchronizuješ až budeš na pořádné lince. Jenom upozorňuji, že ten DropBox zrovna nepatří k nejrychlejším službám.

a k tomu přesunu... nevím jak je to na PC, ale na MACku to +/- takto funguje. Tím +/- myslím to, že si katalog můžu přesouvat jak chci, jenom to vždy zařve, že se nemůže dostat k zdrojovým fotkám. Ale povětšinou stačí najít jednu, říci, že se nachází tady a zbytek si LR najde sám.

jako jak to popisuješ, tak bych si osobně vzal externí hdd, na ten bych si zkopíroval všechny fotky + katalog. Doma v klidu bych si zkusil co to udělá, a pokud to bude makat, tak bych takto pracoval, sázel bych tam nové fotky, adresáře dle libosti a po příjezdu bych postup obráceně opakoval.

Každopádně pokud to nemáš vyzkoušené, tak bych před touhle rošádou udělal zálohy všeho ;)

Jinak ono by to šlo udělat taky tak, že by jsi si doma vyexportovala celý svůj katalog jako nový katalog, který by jsi si pak načetla na tom NTB a pak zpětně by jsi z toho cestovního vyexportovala třeba do několika katalogů upravené staré fotky, nové fotky atd. A tyto dílčí katalogy by jsi pak sloučila se svým hlavním katalogem.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ANDREJKA: jen jeden katalog(a cele nastaveni LR) a to mej umistene na cloudu, treba dropboxu - pc i notwbook budou nacitat odtamtud.

Funguje ok, jen nesmis mit otevrene oba programy najednou
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: dnes nemám úplně svůj den, tak je možný, že mi něco uniklo, ale proč prostě na ten NTB nenahraješ aktuální katalog a po příjezdu zpět, ten katalog co je na NTB nahradíš za ten co je doma? Vzhledem k tomu, že fyzicky ty fotky budou stále na externím disku, tak v tom moc nevidím problém, jedině, že si pak budeš muset přelinkovat vazby.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ANDREJKA: to je teda dost slozity :) ja reism presuny mezi pevnym a natb pres xmp, ale kazdopadne mit v tom totalni poradek se mi ne vzdy uplne dari :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ANDREJKA: Docela by mě zajímalo, jestli se někdo ozve/ozval. Je to klasická ukázka toho, jak se na diskuzních fórech neptat, protože 90 % lidí to bude úplně ignorovat, ať už by věděli odpověď nebo ne. Příště je lepší sem popsat problém a kdo bude vědět, tak se ozve.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Netušíte někdo, jestli jde nějak manuálně přiřadit obličej na fotce?

Nechal jsem analyzovat fotky a sem tam se stalo, že na fotce z nějakého důvodu (moc vlasů v obličeji, osoba stojí vzadu a je rozostřena atd.) nerozpoznal LR obličej. Jde to nějak manuálně přiřadit?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      CLOOTH: sem tam se stane, i když popravdě už se to dlouho naštěstí nestalo, že když ukládáme z PS třeba 10GB montáž na síť tak se to posere. Nicméně spíš je to záležitost té sítě než grafické karty, protože když se ukládá to samé na lokál, tak se to nikdy nestalo. Na druhou stranu, bůh ví co v Adobe vymejšlej. A nejsem IT odborník, abych soudil co se v daný okamžik zesere ;)

Osobně u valné většiny zálohuju rawy a narozdíl od Huggiho v tom smysl vidím. Nicméně zatím NAS řeším pouze ve snu a v reálu mám několik HDD, na které to různě poloatomaticky zálohuju. A třeba teď jsem namátkou šáhnul do roku 2000 a zdá se že vše v pohodě.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      CLOOTH: 90% archivuju jako finalizovany jpegy, nevidim smysl v tom mit rawy, ty mam u par jednotlivejch top fotek a pouzil jsem to za 10let asi trikrat..
      CLOOTH
      CLOOTH --- ---
      psal sem do jinyho auditka, ale zajimalo by me v jakym formatu archivujete? mam cast fotek v dng a cast fotek v cr2. Diky tomu, ze se ted ten archiv nekolikrat presouval, tak je dost fotek ponicenejch (ma cca 7 TB a presounoval se z NAS na NAS ) Nesetkali jste se s tim nekdo?

trosku sem googlil a jako bonuse sem zjistil, ze v novym LR odebrali podporu urcitejm grafickejm kartam na macu

"GPU acceleration will be disabled for the following AMD GPUs on Macs running El Capitan because of an issue with El Capitan:

Radeon HD: 6330M, 6350M, 6370M, 6430M, 6450M, 6470M, 6490M, 6530M, 6550M, 6570M, 6630M, 6650M, 6730M, 6750M, 6770M, 6830M, 6850M, 6850M, 6870M, 6950M, 6970M, 6990M"

coz udajne muze bejt jeden z faktoru, ktery zpusobujou tyhle chyby. Tak by me zajimaly vase zkusenosti :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam