• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM


    Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

    Na jakém systému LR provozujete?

    61 hlasy od 61 respondentů

      rozbalit záhlaví
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Funguje to!!!!
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: Jo je to takovy klasik Adobe zahrabana funkce ;)
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Aha! Mě nenapadlo, že když na to kliknu, a celej brush změní barvu, můžu s tím dál jezdit někam mimo to okýnko s výběrem barvy :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: Mezi Saturation a Point Color prave je polozka Color s obdelnickem vpravo, kde se ta barva vybere. A na tom spektru je kapatko a tim si dojedes na ten xicht nabrat. Ale netrefi to vetsinou ssaturaci, jen odstin.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Wait, jaký kapátko myslíš? Point color je něco jinýho, podle toho co píšeš...?
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MENTOL_: Já právě myslel, že existuje něco jako použít štětec, pak kapátkem nastavit barvu ksichtu, a pak na něco kliknout, co mi tu barvu přenese na štětec. No a ono hovno... :D
      Nakonec jsem to na prasáka odhadnul, a prostě u štětce chvíli experimentoval s jezdcem barevný teploty.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: vylozene ji tam domalovat :) Stetec (masky) ma v sobe krome soupatek (srovnat higlights/expozici) i moznost volby barvy, ktera se tam "prida", pod Saturation polozka Color. A kdyz se kapatko na spektru vyberu barvy podrzi tlacitkem mysi a odjede se do fotky, tak lze nabrat primo ten odstin z obliceje a pak doladit saturaci atd.
      Jinak nedavno pridali do stetce/masek sekci Point Color, to je taky mozny zkusit, pokud ten krk neni vylozene uplne jinej odstin.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Mám tu nějakej pokus o portrét, kde krk je výrazně světlejší než ksicht. Jak můžu zkopírovat barvu ksichtu, a aplikovat ji na krk?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KANAREK1: tak na iOS by mělo jít vybrat pozadí resp. vybrat objekt normálně v rámci aplikace fotky. (nevím jestli se tahle funkce zapne sama od určitého systému, a nebo jestli jsem si někde něco zapl) A stín bys tomu možná mohl dát v Adobe Photoshop Express
      KANAREK1
      KANAREK1 --- ---
      Ahoj, nevím zda jsem úplně na správném místě, ale určitě tu bude dost lidi, kteří vědí. Hledám nějakou aplikaci na iOS k retusovani pozadí na fotografii vyfocené mobilem. Vyfotím na bílém pozadí a chci vybělit pozadí a přidat stín. Nic víc. A ideálně zdarma :) Je něco takového prosím?
      INF1466
      INF1466 --- ---
      JOPS: pro klienty si vygenerujes verejnej link do nějaký složky a login zadnej nepotrebujou
      JOPS
      JOPS --- ---
      Kluci, platite si nekdo Lightroom s tim 1TB mistem uloziste?

      premejslim, ze ty prachy obetuju, ale zajimalo by me, jak vypada to uloziste? Kdyz tam nahraju nejake fotky verejne, nemusi se tam nekdo prihlasovat ci tak?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MINER: Jako jo Filmpack vypadá asi líp, než to RNI, ale zase je to o tom, že musíš používat další soft. Díky čemuž pak logicky je reálnější zrno atd. To RNI imho využívá jenom to co jde v LR udělat. V tom DxO mají daleko větší volnost a svobodu co mohou použít.
      MINER
      MINER --- ---
      MINER: Nenadchlo mě to až tak, že jsem jim napsal, jestli nechtěj tu pseudo highlight kompresi zvážit aspoň jako optional… Ale myslim, že tento typ individuí je většinou oddán své ideologii, takže nesázím, že to s nima hne:)
      MINER
      MINER --- ---
      GIF_242: Já to taky vyzkoušel, a taky mě to moc nenadchlo.

      Porovnal jsem to s DxO Filmpack, kterej je perfektně realistickej. I když ho taky moc nepoužívám, koupil jsem ho, abych podpořil, že vůbec někdo něco takovýho vůbec dělá.

      Tady jsem zkusil porovnat to demo Kodak Portra 400: orig bez korekcí — RNI — Filmpack.

      Celá fotka a výřezy, na kterých je vidět pleť a highlights.

      Ten shadow tint bych jim odpustil, ale maj nějakou zvrácenou ideologii, kterou nazývaj „film-like highlight compression“, která strašně zplacatí highlights, což mi třeba zrovna na týhle fotce jednak přijde na škodu, a druhak mi to nepřijde moc realistický.

      Ten Filmpack mi přijde dobrej. Má i realistický zrno s charakterem pro každý film. Nejvíc je to vidět na těch cedulích. Ale maj tragický UX, takže tam chodim spíš jen z nostalgie:)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MINER: jako popravdě moc filtrovaci a efektovací nejsem, takže jsem si sosnul to demo, a pár fotek jsem z toho vyplivnul. A popravdě cca 200 babek mi přijde trochu dost.
      FEEX
      FEEX --- ---
      Díky, rikal jsem Si, ze to musí byt jednoduchý a proste jen nevím. budu proste dal fotit dal do raw pro případný složitější upravy a medium 30mb Jpg, který si muzu taky naimportivat a udělat případný orezy, menší tonalni změny atd.
      Fotim většinu bw. To firm nastavení leica mi vyhovuje jak je a chci používat rovnou to.

      Díky každopádně za rady.
      MINER
      MINER --- ---
      GIF_242: Vypadá to rozumně. Používáš to je to soud podle prezentace?

      JARDABEREZA: Tohle by mě taky zajímalo, jestli jde udělat preset, kde je toho víc než hadi. Ty LUTi by byli super.
      MINER
      MINER --- ---
      FEEX: Jsou tam profily vpravo nahoře.
      Některý foťáky maj použitelný a podobný těm ve foťáky a některý je maj nemaj moc podobný nahraně použitelnosti.

      …jestli jsem dobře pochopil problém.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FEEX: Bohužel je to trochu jinak a vůbec to nejde :) Co v LR vidíš je JPEG náhled, který je "zapečený" v tom RAWu. Jinak Lightroom používá úplně jiný procesoru RAWů a nastavení pro výrobce foťáku pro něj nedává smysl.

      Maximálně můžeš použít místo Lightroomu aplikace od výrobce fořáku (třeba Canon Dgital Photo Pro nebo jak se to jmenuje) a tam bude stejný algoritmus pro generování RAWu, který nejspíš využije nastavení z fotáku.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam