• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    GARFIELD: dospel jsem k verzi kdy mam aktualni rocni katalog samostatny, ale predchozich 8 let je uz v jedno velkem, tj. me cela ta historie nezdrzuje dnes a denne, ale kdyz potrebuju neco ze starych, tak je to uz na jednom miste.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Pouzivate jeden nebo vice katalogu? A proc?

Ja mam katalog na rok a pote si exportuju jpg a raw a katalog ulozim mimo SSD. Je to rychlejsi, lepe se mi pracuje a zabira mi to mene mista. Ale neni to moc vhodne z pohledu zpetneho vyhledavani dle metadat nebo hodnoceni fotek.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Už nevím kde, ale někde z toho vyplývalo, že otáčením měníš natočení fotky a stiskem tlačítka se dostaneš do Crop režimu... a pak si asi poraď, jak umíš :) (Stejně jako je tam hned vedle tlačítko Brush)
    EGGH
    EGGH --- ---
    SKALARIAK: jj mně se to taky líbí. Už se to asi blíží tomu, co bych chtěl :))
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: no nakej crop knoflik to tam ma.... a zoom tlacitko tak, no ale este neobjednam asi....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: "... highly intuitive console replaces the mouse and keyboard." - Blbé je, že to funguje jen do chvíle, než člověk potřebuje fotku oříznout nebo si ji chce zoomnout, aby se mrkl, jak je ostrá apod. Pak musí myš hledat a dávat z tohohle ruce pryč :/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    EGGH: to je krasny! :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Loupedeck is a New Console for Photo Editing in Lightroom
    http://petapixel.com/2016/11/02/loupedeck-new-console-photo-editing-lightroom/
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    FOGH: super díky moc!

jenom ještě doplním, že díky tomu, že mám 2 monitory a na hlavním mám grid a na vedlejším náhled fotky, tak tuhle funkce se mi tam nezobrazila. Když jsem to prohodil, tak to tam naběhlo ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ANDREJKA: aby si v tom nemela zmatek :) prichazis sem s tim, ze "tapes" a budes to delat poprvy, tj bych vyrazil vpred opatrne a jednoduse, ne se do toho hned vrhnout kdyz to nemas osahany co a jak, tot vse. Proto jsem i navrhl mit novy katalog jen pro tu cestu, aby to co je stary a doma v originalu zustalo vecne i mentalne oddeleno, a ty se starala jen o to novy co ti pribyde jako "jasny prirustek" a doma si to pak v klidu sloucis.
    FOGH
    FOGH --- ---
    FOGH: pozn. ta moznost tam je jen pri zooomu / zobrazeni jedine fotky
    FOGH
    FOGH --- ---
    GIF_242: v Library/Grid je dole v tool liste (klavesa T) moznost "Draw face region"
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Jinak jak jsem tu už jednou psal tak nevidím důvod v tom tvořit více katalogů = mám jedinej s celou historii mých fotek (cca 60 000 ve stovkách adresářů). A vše nechávám automaticky ukládat do XMP/Exif..takže i když o něj přijdu nic se nestane..jen to bude přes noc generovat novej..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ANDREJKA: Je to v pohode, dropbox slozku mas normalne na disku v pc, kdyz neni net tak se proste nesynchronizuje, zadnej vliv to na nic nema.

Jen potom az se vratis nejdriv hodis notwbook na net - ono se to sesynchtonizuje, pretahnes fotky do pc a mezitim se i tam sesynchronizujw twn katalog
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ANDREJKA: jak rikaji ostatni, akorat na tom NTB nemaz nic ze starych fotek, to uz by bylo moc slozity. Osobne bych jeste mozna doporucil mit s sebou ten aktualni hlavni katalog jen jako kopii na cteni a na ten vyjezd si zalozit klidne novy, prazdny, maly, zvlast jestli ti neco "driv delalo neplechu". Po navratu natahnes do katalogu na PC jen to co pribylo nove na NTN, fotky i druhy katalog. A kdyz budes na cestach potrebovat stary fotky, tak jen precvaknes katalog sem a tam.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    ANDREJKA: add DROPBOX... ono to klidně můžeš mít stále offline a až se vrátíš, tak si to sesynchronizuješ až budeš na pořádné lince. Jenom upozorňuji, že ten DropBox zrovna nepatří k nejrychlejším službám.

a k tomu přesunu... nevím jak je to na PC, ale na MACku to +/- takto funguje. Tím +/- myslím to, že si katalog můžu přesouvat jak chci, jenom to vždy zařve, že se nemůže dostat k zdrojovým fotkám. Ale povětšinou stačí najít jednu, říci, že se nachází tady a zbytek si LR najde sám.

jako jak to popisuješ, tak bych si osobně vzal externí hdd, na ten bych si zkopíroval všechny fotky + katalog. Doma v klidu bych si zkusil co to udělá, a pokud to bude makat, tak bych takto pracoval, sázel bych tam nové fotky, adresáře dle libosti a po příjezdu bych postup obráceně opakoval.

Každopádně pokud to nemáš vyzkoušené, tak bych před touhle rošádou udělal zálohy všeho ;)

Jinak ono by to šlo udělat taky tak, že by jsi si doma vyexportovala celý svůj katalog jako nový katalog, který by jsi si pak načetla na tom NTB a pak zpětně by jsi z toho cestovního vyexportovala třeba do několika katalogů upravené staré fotky, nové fotky atd. A tyto dílčí katalogy by jsi pak sloučila se svým hlavním katalogem.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ANDREJKA: jen jeden katalog(a cele nastaveni LR) a to mej umistene na cloudu, treba dropboxu - pc i notwbook budou nacitat odtamtud.

Funguje ok, jen nesmis mit otevrene oba programy najednou
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    ANDREJKA: dnes nemám úplně svůj den, tak je možný, že mi něco uniklo, ale proč prostě na ten NTB nenahraješ aktuální katalog a po příjezdu zpět, ten katalog co je na NTB nahradíš za ten co je doma? Vzhledem k tomu, že fyzicky ty fotky budou stále na externím disku, tak v tom moc nevidím problém, jedině, že si pak budeš muset přelinkovat vazby.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ANDREJKA: to je teda dost slozity :) ja reism presuny mezi pevnym a natb pres xmp, ale kazdopadne mit v tom totalni poradek se mi ne vzdy uplne dari :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam