• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: to bych měl velkou spotřebu lihu =D ale taky ho používám, když potřebuju přerovnat nějaký povrch - třeba dosedací plochy na hlavách válců u Brouků a 911 =)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: hlinik mazu lihem, emulze moc nefunguje, ale moc toho z hliniku nedelame, tak detaily necham na tobe ;-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: tak i kdyby to byl blátivej hliník, tak s emulzí to půjde vrtat v pohodě =) karbidový vrtáky si s tím poradí ;)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: nevim z ceho presne ty jekly jsou. Mozna hlinik, mozna dural... je to stavajici konstrukt z cinskyho laseru na drevo, akorat ze me serou timing belty v prasnem prostredi (a steppery misto serv) takze to chci cely prekopat na hrebeny a serva, at to trochu lita. Zatim to jeste nemam zpracovany komplet, delam to jako projekt do skoly, takze za 14 dni bych to mel mit v kupe (dokumentaci, ne stroj. na ta serva jest enemam prachy).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: těch děr tam budeš mít 62, to budeš mít o zábavu postaráno, ale jestli chceš, tak rozvrtat dural není problém a udělat závity do hřebenu taky umím strojmo. Když budeš chtít, tak ti je jenom naříznu a dořízneš si je ručně, ať je máš až úplně na dno =) já si strojmo nechávám cca 4 mm rezervu ode dna.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...a hreben bude ocelovej. tam by mi asi stacilo to vzit jen navrtavakem, a pak pohoda stojanovka...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: zavity tam prijdou - nejprv vrtas, pak zavitujes ;-) a chci tam mit srouby zevnitr jeklu, abych nemusel kurvit ten samotnej hreben (vim, ze se to obcas dela, ze v hrebenu je zahlub a sroub je primo zvenci hrebenu). tzn ze musim mit velkoou diru do jeklu, kterou projde valcova hlava sroubu, a pak malou diru (prumer srounu) na strane hrebenu, a jeste mensi (na vyriznuti zavitu) v hrebenu samotnem (coz bude slepa dira). Takze ten hreben budu muset na ozavitovani mozna jeste zase odlepovat... zatimco upnuti co CNC 1/ jackelu 2/ samotneho hrebenu by mi tyhle radosti usnadnilo...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: jo už to čtu znova a už chápu, co jsi psal =D 10cm rozteče nejsou problém =) jen bych ten 3m kus dělal na 4x, a že mám na mašině i sondu, takže návaznost je +- 0.01 mm ;) (btw: proč díry turch a ne závity? )

každopádně tvůj postup se svrtáním až po sesazení se dříve používal běžně a bude to určitě fungovat, jen to bude trochu oser, pokud nemáš stojanovku s posuvem =)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: napada me, ze to mozna ochciju... hreben zboku nalepim, a az nalepeny to svrtam (a tedy na presnosti uz tolik nesejde, a muzu to jet normalne na stojanovce)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: jako vrtat 100mm vrtákem skrz 3m kus hliníku? To už nedám... ale možná někde vyhrabu kontakt na firmu, co nám vrtala vřeteno na speciálu, kam by se to mohlo vejít =)

jinak mám několik Hermle UFW 1200 a 900, takže výroba centrážních kolíků není problém a pak provrtat jen plotny o výšce do 250 mm v libovolném průměru od 5,45 mm do 550 mm už je sranda =)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: hele umel bys mi hlinik jenom vrtat? ceka me vyroba celyho portalu, vcetne linearniho vedeni. Tam budu potrebovat na stavajici hlinikovy jackel prisroubovat zboku evolventni hreben, takze co cca 10cm dira skrz (ma to cely 3m a jsou to 2ks), a asi to musi byt dostatecne presne... a tez pak navrtat jackely portalu na ulozeni linearu (co 6cm) a podobny chujoviny. Kdyztak mi napis do posty, co by to z me strany obnaselo. Model bude ve 3D (stp nebo tak neco)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ORBIT: hlavně aby to bylo obrobitelný ;)
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    TEAPACK: Perfekt, poslu postou jakmile to zfinalizuju, ale uz jsem si to postavil na sucho z PETG, takze mam slusnou predstavu ze to bude asi fungovat :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ORBIT: z hliníku určitě ne, ale z duralu nebo jiné slitiny by to nemusel být problém - mám dobré zkušenosti s 2017AW =) zkus nahodit výkres, pode toho uvidím, jestli na to bude morál...
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Nevyrobil by mi to někdo z hliniku base plate pro osu Z? Data vyrobím..
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Ahoj, znáte toto: RapidchangeATC.com
    Máte s tím nějaké zkušenosti?
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    ZELENY_CAJ: mám dobrý zkušenosti s az-plastik (poptavky@az-plastik.cz), nechával jsem si z čirýho a zatmavenýho plexi řezat krytky na displeje u klávesnic (asi 20ks) a byli vstřícný a i se s nima dobře jednalo.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Ahoj, je tady někdo kdo by mi mohl vypálit jednoduchou 21x21 cm věc z plexi cca 4mm? Celkem to spěchá, i doporučení na firmu by pomohlo. Diky
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    FreeCAD 1.0: Simulate Pre-existing G-Code!
    https://www.youtube.com/watch?v=6qRtgYtHp94
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: tak jsem si neco nacetl, hlidani osy Z nakonec budu hlidat primo z plasmy, GRBL arduino bude mit pred sebou interceptor (arduino DUE) kterej bude vyhodnocovat, zda jde o rapid nebo o 'ostry pohyb', a pokud nastane zmena z presunu na rezani, ucini nejakou sekvenci na ose Z, kterou bude vylucne ovladat. mam vsak jiny problem: GRBL arduino mi na kazdy povel posle OK v okamziku zpracovani, ale zel se nedozvim, jak dlouho dana akce potrva. tedy pokud dam presun (G0) a nasleduje rez, tak v tu chvili mi interceptor zacne hybat s osou Z, ackoli pohyb jeste trva. potrebuji nejakou signalizaci, ze GRBL uspesne ukoncilo dany pohyb. resili jste to nekdy nekdo? nejaky hotovy patch na GRBL knihovnu, nebo si to budu muset patchnout sam? stacil by nejaky retezec 'done' nebo tak neco...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam