• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: no dobře, trochu víc, já jsem vetešník ,tak tu mám na tyhle bastly hromadu věcí, tak kupuju jen nezbytný, stejně ,když to sečteme ,atx zdroj od pc ,to je věc zadarmo max 100,- nový asi kupovat nebudeš,dále nějaký klon mega a arduino a drivery na motory,cca 250 u conga,úplně nejobyčejnější motory,cca 150 kus 4x ,materiál na věže, i kdyby to byl kus překližky a pár hlazenek a závitovky ,tak budu počítat 250 a to jsem hodně přestřelil, tak i kdyby jsi měl kupovat úplně vše, vč spojovacího materiálu, tak to za 1500,- musíš mít jako prd , když je 3d tisk tak stačí na věž 4x hlazenka a 2 závitovky a jedu mechaniku na věž máš tak za 100-150kc což je za míň než moje snídaně ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: včetně motorů a všeho?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    CMAN: koukni sem , je tam pěkný návod
    CNC Hot Wire, CNC Router, RC Airplanes and 3D printing - rcKeith
    https://rckeith.co.uk/
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    CMAN: jestli máš možnost 3d tisku, tak jsi v tom úplně za pakatel na thingiverse je pár hotových mašin připravených pro tisk vč návodu co a jak
    CMAN
    CMAN --- ---
    slusny. asi teda zacnu resit DIY stavbu... akorat ja nejsem moc pres elektrikarsky veci, to je neco k cemu mam nejdal ,)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ACID: hele tak za 500 :D jsem tohle postavil a funguje nádherně

    ACID
    ACID --- ---
    Kolega si kdysi stavil rezacku, pojezdy že suplikovych vysuvu, materiálově se musíš vejít do 10-15k
    CMAN
    CMAN --- ---
    prijde mi to prave jednoducha masinka s malymi naroky na presnost tudiz nechapu tu cenovku co mi poslala estonska firma...

    pak je tu nejaka cz firma z moravy s nazvem Cybertronic, ale jeji majitel Rene Letocha na forech obdrzel par kritik... ,)
    CMAN
    CMAN --- ---
    je to drat
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: v téhle cenových relacích to vypadá na drát. Frézku v tomhle rozměru si nějak za 50k neumím predstavit
    ACID
    ACID --- ---
    CMAN: drát nebo frezku?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CMAN: Co si o tom myslet... na polystyren bude číňan stejně dobrej jako estonec, protože tam nebudeš řešit ani desetiny mm. Tuhost stroje ani životnost nástrojů taky ne. Určitě tě časem začnou zlobit spínače, ale elektronika se dá u tříosých snadno opravit nebo úplně vyměnit.

    Tiskárnu za 7k si zkus naškálovat na těch 1300 mm a 50k propálíš jen objednávkou hutního materiálu :-)
    CMAN
    CMAN --- ---
    ahoj.... rad bych si poridil cnc na polystyren format 1300*600 mm treba.... a cinani mi to nabizi cca za 50K a estonci za 170K...

    dost neskutecnej rozdil...

    zaroven mi to pride jako jednoduchej strojek, moje 3D tiskarna mi pripadne snad slozitejsi....a stala 7K

    takze ted trochu tapu.... co si o tom myslet? ;)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: super, díky, večer naposílám, jak se dostanu k domácí WS a vysmahnu nějaký výkres z toho pokus na 3D :-) (ten teda tím, že se mi zrealizovat do fyzické podoby nepovedl, není úplně vyzkoušený; respektive největší otazník je tam průměr toho vstupního otvoru, aby do toho ty O kroužky šly strčit, ale zároveň to i těsnilo. Nicméně můžu případně fyzicky dodat i tu hadici s perlátorem :-) )
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: to aby mohlo celkem snadno jít i z polyamidu =) hoď mi nějaký "výkres" s důležitými rozměry do pošty a kouknu jestli na to něco najdu ;)
    SPM
    SPM --- ---
    Není tu někdo, kdo by zvládnul vyrobit z nerezu (nebo jiného nezávadného kovu, co přežije vodu) takovou dost atypickou vodovodní redukci?

    Potřeboval bych váleček, který má uvnitř díru s M10x1mm závitem, do kterého potřebuju našroubovat konec nějaké takovéhle hadice https://www.hornbach.cz/p/celonerezova-hadice-mix-flex-3-8/10671066/ (komplikací je, že do válečku to potřebuju vsunout až po ty O kroužky, aby to těsnilo; tělo mimo ten závit má průměr 10,0, s O kroužky 11,5mm). A z vnější strany M22x1mm, na který našroubju perlátor.

    Jsem si myslel, že to vytisknul na 3D tiskárně, ale dost jsem pohořel už na tom závitu M22x1. CAD to nemá v knihovnách, odmítá to vůbec nakreslit a když už mi tam takový nesmysl vyřeže, tak zase vznikne něco, co úplně nevypadá, že by šlo na FDM tiskárně vytisknout (SLA by to asi dala, ale z toho to pak zase nechci pít :-) )
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LYCO: ja myslim ze bCNC si umi poradit jen s absolutnim souradnicovym systemem momentalne... aspon teda v pripadech kdy nejak procesuje g-kod. pokud ho jen posila bez zmen, tak to samozrejme nicemu nevadi.

    Dangerous behavior of Autolevel with G53 · Issue #1076 · vlachoudis/bCNC · GitHub
    https://github.com/vlachoudis/bCNC/issues/1076
    Bad visualization of G53 moves · Issue #1485 · vlachoudis/bCNC · GitHub
    https://github.com/vlachoudis/bCNC/issues/1485
    LYCO
    LYCO --- ---
    Tak se pokouším frézovat DPS, a narazil jsem na ošklivý problém. Můj g-code má na začátku
    G53 G00 Z-5.00000 (Retract to tool change height)

    ale bCNC pošle jenom
    G00 Z-5.000

    tzn. provede pohyb v souřadnicích obrobku a do mé DPS vyvrtá gravírovací frézou díru cca 2mm v průměru. Děje se to jen pokud mám nasondovaná data pro autoleveling: když je smažu (Probe -> Autolevel -> Clear) tak se pošle správně. Když je načtu ze souboru, tak se to děje taky.

    V GRBL mám $10 = 1 (zkoušel jsem i 3 a dělo se to samé).

    Doufám že vás neprudím technickou podporou, jestli jo, tak npište a já se přesunu do pošty / do issue trackeru na Githubu.
    LYCO
    LYCO --- ---
    HARVIE: ok, to jsem nečekal. Fakt stačilo stáhnout poslední release GRBL1.1, pustit avrdude a bylo vyřešeno.

    Děkuju za pomoc a podporu :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LYCO: ono to casto ma v sobe bootloader, s trochou stesti ho tam dali i cinani. takze se to da prehrat pres usb. tak jako tak by se to nemelo bricknout. pico by melo jit pouzit, pokud to nema bootloader.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam