• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: tohle tu už zaznělo. To je ovšem jen příklad, který zdaleka neříká, že právě tohle je situace všech těch 40 %, deklarujících, že žijí od výplaty k výplatě.

    Jak jsem napsal, to je Kellerova interpretace, případně tvoje interpretace ("existuje dost domácností").

    Autorovi mínusu bych rád sdělil, že nikomu neradím, jak má řídit svoje rodinné finance, pouze jsem podotknul, že Kalouskův názor je legitimní (o nic méně nebo více než Kellerův), zejména pokud nejsme přáteli hrubých zjednodušení (typu 40% lidí je na dně).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS: ono ale dost takovych lidi je... ono jde hodne o to, co je vnimano jako luxus, nebo nemit kam klesnout...

    Pokud nekdo ma prijem domacnosti 30000 a vezme si hypoteku a splaci treba 8000,- + 4000,- naklady na domacnost, + 2000,- benzin + 8000,- jidlo, +3000,- neocekavane vydaje, + 5000,- spori. Ted si vem, ze mu seberou 5000,- z platu. Tzn. může si vybrat, buď nebude spořit nic a zachová si životní úroveň a nebo ji sníži. Může přestat jezdit autem a bude jezdit MHD - ušetří třeba 1000,-, bude kupovat horší žrádlo, ušetří třeba 3000,- atd. atd. jenže jsou věci, kdy se spoří fakt blbě (ano, kdyby se vzdal hypotéky a šel do podnájmu, tak bude platit třeba 5000,- nájem a ušetří taky 3000,-, ale ta představa je dost složitá a riskantní v jeho situaci) a pak jsou věci, kdy to fakt nejde - inkaso prostě zaplatit musíš. Takže, pokud se ten člověk bude řídit Kalouskem, tak omezí těch pár věcí a třeba místo 5000,- bude spořit třeba 3000,-.

    Jenže existuje dost domácností, které už v této fázi jsou teď, nebo jsou v ještě horší situaci a prostě fakt nemají z čeho spořit a na čem ušetřit.

    Mně připadá, že někteří z vás si fakt absolutně nedokážou představit situaci, kdy fakt ty prachy nemají na existenční věci a ono se ve značkovejch hadrech a s plnym žaludkem snadno říká, jak by se dalo na jídle a oblečení ušetřit, jenže donekonečna to nejde.

    Ale jinak ano, existují určitě i skupiny, kteří mají dost a stejně tu výplatu rozhází celou, to ano... na druhou stranu, nejsou právě tito lidé temi, kteří ekonomiku roztáčí? Zatímco spoření ji zastavuje... Prostě ideální je kompromis - rovnováha.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: proč, to kvůli tomu, že doporučuje změnu chování namísto současného "utratím všechno, co mám"? To mi přijde jako legitimní názor, Keller to určitě taky chápe (doufám), ale prostě musí do Kalouska rejpat, koneckonců se to od něj očekává.

    Že někdo deklaruje, že žije od výplaty k výplatě, neznamená, že nemá, slovy Kellera, transformační polštář, nebo dokonce, že je "úplně na dně". To je čistě Kellerova interpretace.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FLUMO: kalous je fakt kreten, tomu uz se da fakt jen kysele smat...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LONESTAR: tahle veta vyjadruje ciste muj subjektivni nazor, tak se na ni laskave nevoz...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    THE_MIRACLE: Myslim si, ze by to mohlo byt i pro spolecnost ozdravne... - jo, to říkávali komanči taky...
    bože, chraň nás před "pachateli dobra", kteří vždycky vědí, co je pro ostatní nejlepší a proto jim to chtějí vnutit i násilím :(
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    T_Y_L: jako asi mas bohuzel pravdu. Vidim to ze sveho pohledu, kdy ja opravdu netouzim sve volne dny travit v obchodaku. Myslim si, ze by to mohlo byt i pro spolecnost ozdravne...

    Dobre, takze prodelaji na tom obchodni retezce a urcita cast populace, ktera nevidi nic smysluplnejsiho, nez v den volna vyrazit do nakupniho centra.

    Zamestnanci na tom naopak vetsinou vydelaji, protoze vetsina z nich chce byt o svatcich doma a takhle se museji hadat, kdo bude pracovat a kdo ne. Ono tech lidi, co jdou ve svatek delat radi, protoze maji pak nejake priplatky je mensina. Vidim to treba i u nas. Pokud jsou nejake prescasy, vsichni chteji nahradni volno. Malo kdo to chce proplatit.
    MARYO
    MARYO --- ---
    Zakazniky, zamestnance(a brigadniky) (nejen)velkych obchodnich retezcu.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    THE_MIRACLE: A nezapomněl jsi na zákazníky?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: to taky samozrejme, protoze zivnostnici maji prevazne zavreno. Takze v podstate jediny, proti komu je tento navrh namiren jsou velke obchodni retezce. Za me dobre jim tak.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    GREATDRAKE: hlavně to jednoznačně podporuje zájmy zaměstnavatelů před zájmy zaměstnancům. Lonestar určitě namítne, že když se jim (zaměstnancům) ty podmínky nelíbí, tak mají jít dělat něco jiného :-)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    LONESTAR: No - to je u skupiny lidí, kteří se profilují spíš k liberální tradici, docela běžné. :) Konec konců ODS se ten návrh také nelíbí.

    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GREATDRAKE: přesto by mi přišlo "civilizovanější" nechat to na lidech a jejich rozhodnutí, a ne vnucovat jim to násilím (zákonem)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    LONESTAR:
    viz první bod hodnotového desatera
    TOP 09 je konzervativní politickou stranou, jejíž ideový program vychází z evropských tradic křesťansko-judaistické kultury. Strana ctí morální hodnoty obsažené v jejím duchovním odkazu a v jejích tradicích, stejně jako individuální lidskou svobodu.

    Máš zde hezky naznačen pokus o vyvážení liberálních a konzervativních evropských ideí.

    Když se porozhlédneš po okolní Evropě, tak vnímat státní svátky jako dny klidu, je běžné a tradiční na mnoha místech. A není to bráno nesmyslná státní buzerace - měřeno konzervativní společností s křesťanskými základy, spíš jen přitakání onomu pojetí státních svátků jako, obecně a dlouhdobně vnímanou, doba klidu.

    Tedy ten návrh není "z klobouku" vytažený nesmysl - ale něco v pravdě docela běžného za čím by měla strana jako Top09 (a případně KDU-ČSL) stát a spíše je otázkou, na kolik je tento koncept současné české společnosti blízký.

    Toto není ekonomický návrh, myslím, že si všichni docela dobře uvědomují, že je to něco, co jde proti duchu liberální ekonomiky, nicméně je to prostě projev střetu oněch iracionálncích (z ekonomického pohledu) sociálních rozměrů, kterým musí daná strana dát také prostor - zkráceně, občas ta ekonomika chtě-nechtě utrpí od každé pravicové strany, protože ta musí zastávat často i krajně neekonomické tužby svých voličů - a podle toho, ke které sortě iracionálně uvažujicích podivínů ti voliči patří, pak ty pravicové strany dělíme..
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GREATDRAKE: ok, beru - uznávám, že moje vidění "levice = více státnígo dirigismu" x "pravice = méně státního dirigismu" je ve světle tvého pojednání poněkud zjednodušené...
    a za újmu způsobenou tvému svědomí se omlouvám ;)

    nicméně (bez ohledu na "levicovost" či "pravicovost") považuju diktování kdy mohou být obchody otevřeny (a kdy nesmí) za nesmyslnou a zcela zbytečnou státní buzeraci, a jako takové mi moc s deklarovaným programem TOP09 dohromady nejde...
    zavazujeme se však, že nevstoupíme do vlády, která:
    ...
    • nebude kultivovat podnikatelské prostředí, zejména nezvyšováním přímých odvodů, odstraňováním administrativní zátěže a nezvyšováním regulačních bariér
    ...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    LONESTAR: jenže Ty si evidentně pleteš význam slova "pravicový" a "levicový" - respektive je patrně používáš krajně nestandardním způsobem.

    Pravní regulace obchodu (pod kterou spadá i povolená otvírací doba) má daleko více společného s příklonem k liberálnímu, konzervativnímu (či radikalistickému) světonázoru. Ani republikáni za Reagana například neměli druhdy problém s omezením otvírací doby, pokud se ekonomická realita střetla s tradicí, náboženským přesvědčením, či jiným neekonomickým sociálním rozměrem.


    Abys věděl, o čem, že to vlastně píšu - tak případně si pročti tady [ GREATDRAKE @ Hladanie odpovedi na otazky, ktore nikoho nezaujimaju. ] letmý úvod.

    Míra státní zásahů do ekonomiky není na ose levicovost - pravicovost, ale na ose, kde je liberalismus na straně jedné a konzervatismus a radikalismus na straně druhé, A existují jak pravicové strany inklinujcí k liberalismu, tak ty (jako Top09) inklinující ke konzervatismu. Tzn. omezení prodejní doby o svátcícj je zcela přesně v linii konzervativní pravicové strany.

    A já jdu zpytovat svědomí, proč že jsem si vlastně ID LONESTAR vyndal z ignorelistu....

    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GREATDRAKE: ok, tak znova a pomalu...
    1. TOP09 se před volbami prezentovala jako pravicová strana (nebo se pletu?)
    2. LONESTAR...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Nebo si možná jen pleteš význam slov "pravicový" a "libertariánský"
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    LONESTAR: Tak zpět na začátek dej koherentní odpověď na tuto otázku: GREATDRAKE

    A pak uveď alespoň dva příklady existujících stran v demokratických státech, které tuto definici naplňují.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GREATDRAKE: diktovat obchodům, kdy mohou a kdy nesmí mít otevřeno, mi přijde silně levicové... co takhle to nechat na těch obchodech a jejich zákaznících a nekecat jim do toho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam