• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WYDERBlogy cestovatelů... Váš blog ze zahraničního pobytu (dlouhodobé výpravy,pracovní pobyty, studijní Erasmus, letní tripy)
    !! Seznam spřízněných klubů a zajímavých blogů na nástěnce !!

    Linkujte vaše zkušenosti z cest a nezapomeňte uvést svůj blog, případně deník (ontheroad.to etc.)
    rozbalit záhlaví
    MEHNDIDESIGN
    MEHNDIDESIGN --- ---
    Při své cestě do Indie jsem zažil dobrodružství plné barev a nezapomenutelných zážitků. Hned po příjezdu na letiště jsem byl šokován chaosem indického silničního provozu. Auta se pohybovala neorganizovaně, červená světla se proměňovala v nekonečný závod. Místní obyvatelé přecházeli ulici bez ohledu na riziko, což vytvářelo zmatený a rušný obraz.

    Nemohl jsem si nevšimnout ani kouře, prachu a zápachu, které se šířily všude kolem. To bylo pravděpodobně to nejnesnesitelnější, zejména při průchodu hustě obydlenými oblastmi.

    Kromě dopravy byla také viditelná přítomnost odpadků na každém kroku. Od rušných ulic až po velká města jako Bombaj nebo Nové Dillí, hromady odpadků byly viditelné všude. Tento jev skutečně zdůrazňuje problém s životním prostředím v této zemi.

    Každý jídlo na ulici bylo výzvou pro mé žaludeční trávení a zdraví. Jídlo bylo připravováno přímo na ulici bez záruky hygieny. Ačkoli jsem chtěl ochutnat všechna místní jídla, musel jsem se po celou dobu cesty zdržet konzumace hovězího masa kvůli náboženským přesvědčením.

    Nicméně, uprostřed všech obtíží a nepříjemností jsem našel okamžiky, které stojí za to si vážit. Přírodní scenérie v některých oblastech, jako je Goa nebo Kerala, byla skutečně krásná a klidná. Místní obyvatelé byli velmi přátelští a uvolnění, což vytvářelo teplou a přívětivou atmosféru.

    Celkově lze říci, že moje cesta do Indie nebyla pouze o objevování nových kultur a míst, ale také o učení se o různorodosti a protikladu v životě.
    front full hand mehndi design

    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Loni v prosinci jsme absolvovali třetí cestu na sever Norska za účelem focení polární záře.
    Všechny výpravy za aurórou v jednom příspěvku, kerej naštěstí není moc dlouhej, takže to je spíš víc o fotkách.
    Polární záře, Lofoty v zimě, pár míst po trasa a pak to pivo...

    Polární záře • Pavel Aberle.photo
    https://aberle.photo/polarni-zare/
    HANELA
    HANELA --- ---
    SANTUS: tak to se těším!
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    HANELA: Celkem 23-24 dni -- 4-5 dni na kazdy ostrov (Oahu - Kauai - Maui - BigIsland - Molokai).
    HANELA
    HANELA --- ---
    SANTUS: :)) Havaj znám, ale moc ráda se podívám znovu! Jak dlouho jste tam byli?
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    HANELA: Tak to jsem rad, ze to melo krom tech Leninu a piva i nejakou cenu :]
    Zrovna zacinam pracovat na fotkach z trochu jineho sveta, takze ses nahodou zaposlouchala do nejakje knizky o Hawaii, tak brzy bude dalsi galerie na svete...
    HANELA
    HANELA --- ---
    SANTUS: zrovna jsem poslouchala https://www.databazeknih.cz/knihy/zena-v-polarni-noci-rok-na-spicberkach-451706
    tak si aspoň můžu udělat obrázek, jak to vypadalo okolo! Dík
    MOGGOLL
    MOGGOLL --- ---
    Moje troška do mlýna jsme se vrátili po letech do Řecka https://youtu.be/HgzxaqWVF5A
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    1. Dik!

    2. Ano, jakmile chces vyjit nekam za mesto (coz je vice mene porad) tak je velmi doporuceno mit s sebou pruvodce, ci mit zbran a signalni pistoli. Sam se clovek nikam moc nepodiva. Vetsinu veci tam zarizuji mistni provozovatele, kteri spolecne s dopravou zajisti sluzby pruvodce tj. ozbrojeneho doprovodu.

    Prdem neni potreba nic resit. Je to uzemi Norska, takze tam plati i EU telefonni roaming. Jedinou vyjimkou jsou restrikce nakupuu alkoholu na letisti (chteli jsme si koupit pivko v Oslu, na ktere musis predlozit boarding pass). Rekli, ze by nam to radi prodali, ale ne pokud letime na Spicberky, ze to bohuzel nejde z nejakych danovych vyjimek. Nikdo nam batohy neprohledaval. Vezli jsme tam na ceskou vedeckou stanici rum a salam. Nikdo se nam neozval vcas a tak jsme salam sezrali a rum vypili a pak jim to sli slusne oznamit jen ze slusnosti.

    Nechal jsem lezet rozpis v mracich. Zde jsou ceny

    KOC256
    KOC256 --- ---
    SANTUS:
    Super. Na Špicberky se taky chystám, jedno z posledních míst Evropy :-) co jsem ještě nenavštívil ;-)

    1. najdi si slovo "zahládnout" a oprav si ho ;-)
    2. slyšel jsem, že na Špicberkách se nesmí pohybovat bez guidů a tedy tím se dovolená v daném místě hodně prodražuje... Ale z fotek to vypadá, že tam guiga nemáte a tím, že ani v příběhu ho nezmiňuješ, tak asi to nebylo nijak třeba řešit. Je tak?
    3. uvítal bych nějaké ceny. Bylo by možno doplnit?
    - cena letu Oslo - Špicberky
    - cena noclehu zmíněna - uff 16000 3 noci, 3 lidi (pokud si to dobře pamatuji)
    - cena těch výletů?
    - cena jídla bude prostě odpovídat místu, tedy taky bude dost
    - cena letu do Tromsa?
    Jasně dalo by se to najít, ale takto to asi plácneš z plezíru...

    Bylo tam nějaké sraní s tím se tam dostat? Papíry, povolení, něco kupovat dostatečně předem, ... ?
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Jeli jsme v srpnu na Špicberky. Viděli spící medvědy, jednotky IZS, pár pivovarů a mrkli se na skok do ruskych osad...

    ŠPICBERKY / SVALBARD 2022

    Špicberky 2022 • Pavel Aberle.photo
    https://aberle.photo/spicberky-2022/

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Svalbard - Aug. 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=zH-Saihq1oY








    KOC256
    KOC256 --- ---
    Nevíte o nějakém SW, který by uměl znázornit trasu výletu spíše jako cestu autem na větší vzdálenosti? Takový ten efekt, kdy třeba v cestománii na ČT ukazují že z Říma přejeli do Bari... Nevím ani jak to rozumně hledat...
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Onehdá jsem posílal do audita fotek z cest pár tofografií z Grónska, který byly konečně doplněny o nějaké zápisky z cesty samotné.
    Jedná se o šestidílný blogísek o ledovích, čehůnech, pivu a rusákovi ze západného pobřeží Grónska (oblast kolem Ilulissatu, pár vesnic kolem pobřeží cestou na jih a hlavní měto Nuuk).

    Tak snad to příjde vhod i zde ;)

    Expedice GRÓNSKO
    Expedice Grónsko • Pavel Aberle.photo
    https://aberle.photo/cestopisy/expedice-gronsko/

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





    SKYLAR
    SKYLAR --- ---
    v posledni dobe obcas koukam na bald and bankrupt: https://www.youtube.com/channel/UCxDZs_ltFFvn0FDHT6kmoXA

    cesty po zemich sovetskyho svazu, indie, a tak. dobry to je.
    KOBRON
    KOBRON --- ---
    AZIM: Byl jsem s přítelkyní asi 9 dní v Izreali i Jordánsku (kde pouze 3 dny v Petře), jeli jsme stopem Tel Aviv Jerusalém (asi 2 noci tam) Mrvé moře Petra Eilat. ALe samozřejmě jsme se tam vrátili, teď v únoru celý měsíc (2 týdny Jordánsko). Jestli chápu dobře otázku (na někoho jiného teda), myslím že 14 dní na Jordánsko může být i málo, jen ve Wadi Rum sme zůstali skoro týden (opravdu jsou pohostinný beduiíni a je vlastně těžký jim něco dát anebo zaplatit). Je dobrý plán jet jen tam (anebo zemi opustit a několik dní strávit v drahém Izraeli ( při výstupu z Izraele platíš poplatek, při vstupu ne -pouze 10JD výstup z Jord.- , z Izrale taky můžeš sehnat levný letenky z jihu (+- Eilat až do PRahy), což z Aquaby myslím nejsou)
    KOBRON
    KOBRON --- ---
    SHÁNÍM STÁŽ NA LÉTO 2019. Budu teď absolvovat za pár týdnů program Ekologie a ochrana životního prostředí (obor Sociální a kulturní ekologie - takže se pod to vejde ledacos) a můžu jet kamkoli po EU (resp. EEA včetně Británie), práce placená nebo neplacená - dostanu grant Erasmus+ (pracovní absolvenská stáž). Mám samozřejmě sehnaný nějaký věci, ale sháním něco super. Zajímá mně slámařina/hlinařina, přiučit se stavbě přírodních staveb, permakultura, zahrada. Nevzpomenete si na nějakou farmu, hippie komunitu, která má status mně zaměstnat (tedy ne jen parta fyzických osob)? Jiná možnost je dělat něco prospěšnýho pro svět trochu, zkouším například organizace co se snaží odstranit klecový chovy v EU a třeba Extintion Rebellion (boj proti klimatický změně, vymírání druhů, špatný zacházení s krajinou - to vše mně taky zajímá, tam bych spíš něco vymejšlel asi, kancelářská práce). PORADÍTE? uričtě něco znáte z cest (já když, tak na jinejch kontinentech, pracoval sem třeba https://www.lentilasanything.com/volunteer nebo https://www.facebook.com/robinfood.il/ = plýtvání jídlem, sociální projekty / nebo na různejch farmách v Austrálii)
    MATTESH
    MATTESH --- ---
    AZIM: Děkuju! Zrovna u oslů jsem se trochu vytočil, protože oproti řadě důchodců, kteří to šlapali s trekingovýma holema, jsme na nich viděli jet nejčastěji lidi (tipuju) 18-30 let...

    Co se týče 14 dní, asi záleží na preferencích. My kvůli financím a dovolené bohužel nemůžeme cestovat na další dobu, takže většinu míst musíme projet rychleji, než bychom chtěli. Ale troufnul bych si tvrdit, že za 14 dní se dá zvládnout Jordánsko i Izrael a přitom stihnout to zásadní. My to tak vlastně měli, 6 dní Jordánsko a 6 dní Izrael.
    Při 14 dnech jen v Jordánsku bych přidal Jerash, rezervaci Dana, hrad Shobak a možná den válení u hotelového bazénu u Mrtvého moře.
    V Izraeli bych zase přidal Haifu a Nazaret a hlavně projel víc Palestinu.
    AZIM
    AZIM --- ---
    MATTESH: "nebo vyvézt na oslech jako největší kokoti" ... pěkný to máš/te, komentáře pobavily, zajímá mě hlavně teď Jordán, myslíš, že má smysl tam jet na dva týdny nebo je to blbost a rovnou za dva týdny dát i Israel nebo něco dál okolo ?
    MATTESH
    MATTESH --- ---
    Dávám si dohromady takovej cestovatelskej foto deník, tak kdyby se chtěl někdo podívat: https://tymaszivot.cz/
    Zatím mám hotovo jen Jordánsko, Libanon a Izrael. Další budu postupně doplňovat...

    TOM
    TOM --- ---
    Matějovi Balgovi (na fcb "I cycle east") vyšel e-book
    Saudade – Na kole a v kajaku kolem světa | Literární cestopisy | Palmknihy - e-knihy ve vaší dlani
    https://www.palmknihy.cz/literarni-cestopisy/saudade-na-kole-a-v-kajaku-kolem-sveta-179318
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam