• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREBRALLomy opuštěné i činné
    Lomy jsou krásné. (Václav Cílek)

    Fotografie lomů českých, moravských, slezských a zahraničních.
    Tipy na zajímavé výlety a exkurze.
    Problematika rekultivace vs. spontánní sukcese a řízená revitalizace.



    rozbalit záhlaví
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    Zavezení lomu Doubí - Petice.com
    https://www.petice.com/zavezeni_lomu_doubi
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Ve skanzenu těžby vápence Solvayovy lomy v Českém krasu aktuálně sbírají finance na zakoupení parní mašinky z roku 1927. Sbírka běží do půlky prosince a odměny pro dárce jsou vcelku vtipné. :-) Více informací zde: https://www.donio.cz/parnilokomotiva . Díky všem, kdo se zapojí!

    Vraťme parní provoz do krasu -- Skanzen Solvayovy lomy - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?time_continue=65&v=9dreNPFYtyc&feature=emb_title
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    Ahoj, nevíte o nějakém lomu na čedič? co nejblíž z Prahy nebo Mníšku pod Brdy (ale dojedu kam bude potřeba, jediný o kterém vím je u Mariánek), kde by se dali lehce nasbírat kameny (třeba 20-30cm) nějak blízko auta? potřebuju jich tak 50, tak abych je nemusel tahat kilometry... Díky
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    Oslavy 130 let od začátku těžby na Americe 17.-19.9.
    Oslavy 130. let – Lomy Mořina
    https://www.lomy-morina.cz/oslavy/
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    UF0UN: U těch co ještě nejsou úplně připravený na koupání si nejsem jistej. Nemám rád když mě otravujou užovky a tak. Ale vypadá že to není bývalý důl, ale opravdu přírodní.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    PETRPEDROS: ještě Lichtenauer see je fajn, ofiko se tam nesmí k vodě, ale tím pádem tam není ani moc lidí
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    Neboli lužická jezera.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    Partwitzer see mohu jen doporučit a vše co je kolem něj. Cesta z prahy 2 hodiny. Barwalder see nedoporučuju pokud vám nevadí jaderná elektrárna na pobřeží. Jsou to zatopené uhelné doly kde je opravdu krásně čistá voda a udělané písečné pláže.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Před časem jsem někde zahlédl tuto fotku. Fotku bez infa z jakého lomu to bylo.. (myslim, že to bylo pravě v této diskuzi). Po letech jsem na tu maluvku take narazil... Pozná někdo to místo ?

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Hlasim stav Kosov u Berouna - furt stejny. Zadni cast skoro bez vody, vstup obejitim brany a podlezenim pod vetvi, dali jsme to i s kocarkem. Voda stale cista a chladna, kdyz je vic lidi, tak se na zacatku zviri a zakali.

    Lezeni pres terasy je nejak vylepseny se mi zdalo, je to tam nejaky navezeny a udusany strojema, ale jen asi na dvou mistech.

    Nemel jsem cas hledat raky, driv tam byli, ted nevim. Hospoda na namesti nefunguje ("posledni kapka EET"), takze ve vedru si pohlidejte zasoby vody na cestu tam i zpet. Litr na hlavu je malo :-)

    Hospoda s pivovarem Berounsky Medved funguje stale stejne (priserna obsluha, na zahradce uplne bez obsluhy, jidlo z roku 1980 ale chutove dobry), ale dalo se to. Pivo nic moc, cyklisticka 7° je vylozene hnusna, 15° taky nepitelny, 11° nefiltr celkem usla, ale zadnej zazrak to neni. Bylo citit tak nejak zelezite a trosku jako zasmradlej hadr na nadobi, asi tak, no.
    PAPRIKKK
    PAPRIKKK --- ---
    TAMARIX: presne tahle ranni zprava me motivovala se zeptat:)))
    PULP121
    PULP121 --- ---
    TAMARIX: Tak vono dva a půl milionu kubíků parádní žuly je docela dost peněz. Na jihu je spousta lomů kde se dřív koupalo a pak tam zase obnovili těžbu.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PAPRIKKK: Těžko říct, ale když se tam dostanou lidi bez nohou, tak se asi není čeho obávat. ;-) Viz https://www.idnes.cz/...erika-opusteny-vozickar-dehydrovany-zachrana.A190617_115425_praha-zpravy_rsr .

    PULP121: Moc krásný. :-) Hned jsem si vzpomněla na Christiane F. z knížky My děti ze stanice ZOO, která měla velký (bohužel v jejím případě sotva splnitilený sen) postavit si dům v opuštěném lomu. Tohle by bylo i s bazénem. Fakt hezký, těžbou bych už do toho nešťourala.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    PULP121: Já chci :)
    PAPRIKKK
    PAPRIKKK --- ---
    Zdar.. Nevi nekdo jestli je na americe ten kovovej plat co brani v pristupu?
    PULP121
    PULP121 --- ---
    Aha, ok. Díky!
    TSUMON
    TSUMON --- ---
    PULP121: Hele ten hlídač tam je přes léto furt. Koupat se tam dá většinou tak do půlky června než se tam objeví tenhle hlídač.
    PULP121
    PULP121 --- ---
    Cau, o vikendu v sobotu jsem zkousel lom Pozary za Reporyjema, nekompromisni deda v karavanu se nechtel nechat obmekcit ani srolovanym kilcem. Nevite nekdo jak to tam je? Hlida to tam nekdo porad nebo je nejaka sance mit stesti a vykoupat se tam? Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam