• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SELLIGAN: Ono se s tím sice lépe vyrovná, ale klesne mu hladina protilátek z prvního očkování a o to míň se jich vytvoří po tom druhém, takže ve finále nemusí být vůbec imunní. A to je lepší neočkovat vůbec, než očkovat napůl. Pak si mneme ruce, jak máme proočkovanou populaci a divíme se, že nemoci se pořád objevujou.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    LURA: jj, souhlas. Hemoencefalická membrána je dostatečně vyvinutá až v roce věku. Například Japonci výrazně snížili % úmrtí dětí, když posunuli očkování na 2 roky. Najednou měli nejnižší úmrtnost na světě. Ono se totiž u staršího dítěte taky líp pozná, jestli nemá nějaké neurologické nebo imunitní potíže, kvůli ktrým by se očkovat nemělo.
    Já teda nejsem příznivec Hexavakcíny - je to děsná darda pro nezralý imunitní systém dítěte. A není mi jasné, proč tam narvali ještě hepatitidu B. Kde ji člověk asi tak chytí v tom věku?
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    SELLIGAN: My máme u starší náušničky píchané v sedmém týdnu, chtěla jsem přes nátlaky babiček počkat aspoň po šestinedělí, píchala jí je paní doktorka na chirurgii, kde pracuje babička, proto ty tlaky, kdy už.. nebyl s tím žádný problém (kromě mé psychické újmy..), za týden zahojeno. Pediatra proti tomu taky nic nenamítala (ono pořád ještě se někde píchá před odchodem z porodnice..). Druhé nechám píchnout nebo nastřelit taky až po první hexe. Ale dřívější píchnutí má taky něco do sebe, miminko si na ta bolavá ouška nesahá a za náušničky netahá, může se to bezproblémově hojit.
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    SELLIGAN: ja původně taky chtěla počkat. ve 2mmi přišel malý na něco takového. pediatra mi vysvětlila že čím menší dítě tím lépe snáší vakcínu. takže jsem do toho šla. mela pravdu. první 2 dávky úplně bez problémů. u třetí dávky už měl horečku ale jen jeden den. teď mu je rok a zítra má jít na čtvrtou dávku. trochu se obávám že bude mít horečku ale co nadělám. zvládneme to.
    měsíc je standardní rozestup. je tam pár týdnů rezerva, aby se dalo počkat v přivádě nemoci. po nejaké době vakcina strací účinost takže se to nesmí s odkladem mezi dávkami moc přepísknmut pac pak se to musí dělat odznovu.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MONIA: tuberkulóza není při dobré výživě nijak extra infekční, obvykle se nenakazí ani členové rodiny dlouhodobě nemocného člověka. To očkování, které se provádělo v nemocnici hned po narození bylo děsnej brutál pro imunitní systém dítěte, náhlé úmrtí nebylo až tak výjimečné. Proč by mělo být povinné, když si ho každý může případně opatřit?
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    TAPINA: no me prave radili, ze je ,lepsi rozestup 2-3 mesice kvuli tomu aby se s tim dite lepe vyrovnalo..
    LURA
    LURA --- ---
    SELLIGAN: Hlavní je, aby bylo dítko zdravé. To hlavní, co mi říkala doktorka na centru očkování, tak u malinkých dětí (zvláště nedonošených) je zvýšená prostupnost hematoencefalické bariéry, která brání, aby se některé látky dostaly z krevního oběhu do CNS. Propustnost této membrány je také vyšší při zánětech a některých dalších onemocněních. A to je právě to, kde nastává po očkování možný průšvih.
    Měsíc je optimální, ale pokud je nějaké riziko, že v těle probíhá zánětlivý proces, je lepší počkat nebo si to pro jistotu nechat ověřit přímo v ordinaci (nejlíp pokud mají CRP, protože máš okamžitý výsledek).
    Názor hygienika je očkovat pokud možno co nejdřív, z celkového hlediska pediatrického by bylo nejlepší očkovat až po 1. roce věku dítěte, ale už ten půlrok je takový o dost lepší.
    MONIA
    MONIA --- ---
    M. byl očkován až někdy v 7 měsících a taky co mesic., Reakce zadna (mozna lehce zvysena teplota po 3 davce) takze si mysli,ze zalezi na diteti jak to snasi. J jsem pro TBC sama znam lidi,kteri se s ni setkaly a treba nase doktorka je vylozene nastvana,ze je zrusene povinne. Je rozumna pokud bych nechtela nenuti, otevrene rika,ze nektera ockovani jsou na nic,ale za tbc si stoji a ja ji verim.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    SELLIGAN: šla jsem se podívat do očkovacího průkazu a Matýsek měl taky hexavakcínu po měsíci. takže je to takhle asi standard. já teda dítě očkovat nechávám, ale třeba tuberkulozu zatím nechávám být (je mu 20 měsíců), nejspíš mu ji dáme asi až před školkou. s naší doktorkou se o tom dá mluvit, taky je pro očkování, ale je rozumná.

    horečky jsou bohužel asi normální, hlavně to kdyžtak konzultovat s doktorkou a pokud by na něco reagovala moc silně, tak hned zastavit klasický očkovací kalendář a poradit se - neurolog, imunolog.

    a možná bych uvažovala o změně doktorky, s tou naší se můžu bavit i o takovýách věcech jako je separační úzkost, nemá nic proti tomu, aby miminko spalo s rodiči v posteli, je nadšená z nošení dětí... a to je před důchodem
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SELLIGAN: No ten měsíc je idální rozestup mezi prvními třemi dávkami. Čím delší rozestup, tím menší imunita, riziko reakcí stejné. Já nevím, Jirka dostal první hexu ve dvou (!) měsících, pak ve třech a čtyřech. Žádné reakce, naprosto nic, nula. Přijde mi, že čím mladší imunitní systém je, tím menší má tendenci k hysterii, zvlášť u kojených dětí.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    jeste jeden dotaz
    HEXAVAKCINA

    kvuli strachu z neprijeti do skolky a donucinei doktorkou jsem ji nechla dceri pichnout.nastesti byla nemocna, tak ji dostala az temer ve 4mesicich
    mela dva dny horecky a kdyz jsem cetla co vsechno jeste mohla mit, tak me to dost vydesilo. priste planuji jeste pridat homeopatika

    jelikoz jsem se uz tedy rozhodla hexavakcinu dat, asi budu muset absolvovat i ty dalsi dve davky

    Jak velky rozestup mezi temi davkami muze byt? Doktorka chce abych chodila vzdy po mesici, ale me to prijde brzy.Jak jsem obcas neinformovana, nechci vsechno odkyvat jen proto, ze mi neda jinou moznost (coz me teda dost mrzi, ona o vsem mluvi jako by to yak muselo byt)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    RHIAN: Což o to, mně se ta Liliputi taky líbí, ale jestli má fakt zapínání jenom na magnet bez zipu, tak ji nechci. To bych při první cestě šalinou přišla o půlku věcí.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    prosim, kdy je dobre a vhodne (i v souvislosti s očkováním) nechat dcerce nastrelit nausnice?
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    RHIAN: no jo, ty mas jedno dite vepredu, druhe vzadu :) to se batoh blbe nosi
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MALKE: a cena příznivá, to už je jiná.
    MALKE
    MALKE --- ---
    RHIAN: Mám tuhle a nemůžu si ji vynachválit (teď nevím, jestli mám M nebo L): http://www.ecobag.cz/produkty/reisenthel/cestovni-tasky/allrounder-m-fleur-black

    Drží jak helvítská víra, sice má jen jeden velký prostor, ale šest kapes, takže naskládám všechno, co budu potřebovat vytahovat (flaška stojí, peněženky zvlášť, pohotovostní plena zvlášť atd.)
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    Speciální jen "dětskou" tašku bych taky nevyužila, resp. byla by zanedlouho zbytečná; proto hledám univerzální zavazadlo, dostatečně členité a dostatečně objemné, abych se do něj poskládala s věcmi pro sebe a pro dvě děti, a vhodné na nosící výpravy - na hřiště (piksla se svačinou, lahev pití pro starší, pro mě, přebalení pro mladší, převlečení pro obě..) nebo třeba na koupaliště (ručníky, plavky, oblečení..) + k tomu čas od času pikniková deka, hračky, igelitka s bábovičkami.. + občasnej nákup nějakých drobností.. nesnáším ty anabáze, kdy se pak vleču ověšená dětma, kabelou a třema igelitkama v rukou. Onbag senzačně využitelnej jsem už prodala, když starší odrostla každodennímu nošení a takovou nějakou pořádnou kabelotašku použiju i později pak třeba jako pracovní. Pořídit batoh (kterej navíc nedostanu přes dítě na zádech) nebo nechat si nějakou šít vyjde na srovnatelnou cenu jako ta Liliputi (teda aspoň manšestr, bavlna a práce mi u onbagu srovnatelně vyšly, nešila jsem si ho bohužel sama), ta navíc vypadá velká a pokud něco vydrží a nebudu muset napřesrok shánět něco jiného, tak do ní ráda zainvestuju, jen bych potřebovala zjistit, jestli je to fakt kvalita a to asi nakonec budu muset ověřit sama :)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já smysl speciálních tašek na dětské věci taky moc nechápu. A nejvíc mě štve ta taška, co mám u kočárku, protože sice z venku vypadá docela objemně, ale když do ní nacpu pláštěnku, pár plínek, přebalovací podložku a láhev vody, je plná. Nemá žádnou oddělenou kapsu na moje věci (aspoň na doklady a peněženku), takže zatím nosím normálně přes rameno malou kabelku. Naprosto nechápu, kam cpou všechny věci ty ženské, co vídám v MHD jenom s tou kočárkovou taškou a ničím jiným.
    Marně se snažím najít nějakou rozumnou batoho-kabelku - takový ten systém, že se to dá nosit jako batoh i jako kabelka, resp. pověsit na madlo, abych nemusela pořád přehazovat věci z tašky do batohu podle toho, jestli jdu s kočárkem nebo se šátkem. Kdybyste o něčem věděli, co vypadá dobře, nestojí majlant a nebude to snadno vykradnutelné, uvítám tipy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    já teda tašku mám, je těžší, ale to se řeší připnutím na kočár, oceňuju, že se mi mezi papírama a peněženkou neválí pleny, moje tašky ty přihrádky nemají takhle a tady je to docela přehledné z vrchu vše vidět, dost věcí navíc se vejde a přebalovací podložku teda používáme hodně, plus se hodí nepromokavá kapsa, kde se dá hodit jakýkoliv ekl oděv, plína...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam