FRONEMA: mne ta naomi (Vychovavame deti a rosteme s nimi) taky zni trochu jako pohadka, tak na ni koukam podezrivave. Kazdopadne obsahuje spoustu asi dobrych principu, ale misty mi to prijde dost radikalni. Respektovat a byt respektovan je asi vice normalni ceska realita, tj. pohled na rodice, ktery decku zprostredkovava "jak svet funguje", tak rady a cviceni k tomu, jak to delat nekolizne a s respektem. Ale podton je, ze jasne, ze rodice maji mandat rikat detem jak veci jsou ("nekrademe"). Zatimco Naomi klade duraz na to, aby si decko delalo vlastni zavery a slo pokud mozno svou cestou ("kdyz jsi ukradl cosi, byla jsem smutna a bylo mi to lito"). [ Jeden z prikladu rozporu - ne ze by to byl vycerpavajici rozdil mezi temi knihami ]. Za mne urcite stoji za to si precist oboje.
Ja jako starej skeptik bych chtela videt (osobne) deti vychovane dle Naomi. Dva jeji synove jsou napr. hudebnici - no jo, to se to jde zcela vlastni cestou, kdyz decko zdedi vyrazny umelecky talent. Ale jak ten pristup funguje na bezne deti a na bezne rodice.